Mi lesz a Királyi Sétával?

Egyre kevesebb az esély a Királyi Séta projekt eredeti formában való megvalósítására. Nemcsak az idő szorít kegyetlenül, de a projekt elemeinek szükségessége is vita tárgya.

Házi Péter

A jövő hónapban lesz másfél éve, hogy Székesfehérvár akkori polgármestere és a megyei közgyűlés akkori elnöke aláírta a Királyi Séta projektről szóló szerződést a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács  képviselőjével. A régió egyik legnagyobb turisztikai fejlesztésének keretében a tervek szerint megépülne a volt vidámpark területén a királyi játszópark és az ahhoz kapcsolódó parkolók, a Rózsaligetben pedig felépülne a történelmi Székesfehérvár makettje. A fő elem azonban a Nemzeti Emlékhely állapotának rendezése, méltó kialakítása lenne. Az elmúlt közel másfél évben azonban nem sok történt az ügyben, mindössze a kalandpark és a makettváros megvalósítására írtak ki egy később eredménytelennek minősített pályázatot, holott elvileg 2011 őszére már be is kellene fejezni a munkálatokat, amire egyre minimálisabb az esély.


Nem véletlen hát, hogy a Székesfehérvár polgármestere által, a városban működő médiumok vezetői számára szervezett szerdai háttérbeszélgetésen felmerült a kérdés: mi lesz a Nemzeti Emlékhellyel és a Királyi Sétával? Mint Cser-Palkovics András elmondta, a város vezetése nem rejtette korábban sem véka alá, hogy a Szabó Zoltán által tervezett, negyven méter magas bazilikaszelet megvalósítását nem támogatja. A polgármester szerint egy kápolnaszerű, altemplommal is rendelkező épület jobban szolgálná a méltó Nemzeti Emlékhelyet, ebben az ügyben Szabó Zoltánnal is többször egyeztettek (csakhogy a nyertes pályázat az eredeti tervek megvalósítására adná a pénzt.).  A projekt részeként a Rózsaligetbe tervezett városmakett sem nyerte el sokak tetszését, s a polgármester is azon a véleményen van, hogy nem szabad a rózsáskertet feláldozni az ügy érdekében. Cser-Palkovics András hozzátette, ugyanakkor szeretné, ha  2013-ban, az 1938-as, Székesfehérvárra kihelyezett országgyűlés emlékévében a Nemzeti Emlékhely már méltó formájában vehetne részt az eseményekben. Hogy ez a Királyi Séta keretében, vagy esetleg más pénzből valósul meg, az úgy tűnik, a jövőben dőlhet el.
Mindenesetre a Királyi Séta projektet egyre jobban szorítja az idő: egy minisztériumi rendelet szerint a pályázati pénzt biztosító közreműködő szervezet ugyanis  elállhat a  támogatási szerződéstől, ha annak aláírását követő 12 hónapon belül a kedvezményezett a pályázati pénz bizonyos százalékát nem használja fel, illetve nem köti meg a szerződések legalább felét. Márpedig a szóban forgó turisztikai projekt nem áll  ilyen jól.

Az első ízben megrendezett polgármesteri sajtóreggeli fő témája a város most készülő költségvetése volt. Mint Cser-Palkovics András polgármester és Égi Tamás alpolgármester elmondta, a büdzsét ezen a héten részletesen megismertetik a képviselőtestület tagjaival, jövő kedden pedig a nyilvánosággal is. Konzervatív költségvetést készítettek, ami azt jelenti, hogy csak a biztos bevételeket tervezték be, s amennyiben  mondjuk az iparűzési adó a vártnál jobban alakul, lesz lehetőség a büdzsé modosítására.

Korábbi cikkeinket a témában itt olvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!