Helyben termelt élelem és termék - az út a fogyasztóig

Székesfehérvár - Miért fog össze egy fiatal informatikus, egy építész és egy vállalkozó, akik segítségével az őstermelő, a kézműves, vagy a termelő kisüzem termelte-alkotta élelem, vagy alkotás eljuthat mindenkihez? Ők hárman közösséget alapítottak, ez a Natúrháló.

Kocsis Noémi

Először is azért, mert faluhelyen, az őstermelők, a földdel, állatokkal foglalkozók kezében hihetetlen értékek vannak, amelyekkel a városlakók sokszor nincsenek is tisztában - bocsájtja előre a fenti kérdésre a fehérvári alapítású Natúrháló egyik ötletgazdája, Rapali Zsolt . A kétgyermekes, fiatal informatikus építész barájával, Erdei Lászlóval, valamint apósával, Herke Lászlóval közösen alapból azon ötletelt, hogyan lehetne ezen értékeket eljuttatni a többiekhez. Több, mint egy éve fejlesztik a világháló segítségével azt a közösséget, melyen belül egymásra lelhet például a kápolnásnyéki, méztermelő, a nadapi kecskesajtos és a nagyvárosi, a multinacionális kereskedelemtől megcsömörlött, de változtatni kívánó fogyasztó. A közösségbe felajánlott termékeket és szolgáltatásokat a három alapító aprólékosan ellenőrzi, a segítségül született honlapra olyan termelők és termékek kerülnek fel, amelyek a kevesebb raktározás és szállítás kapcsán frissebbek és egészségesebbek, hiszen helyben, a közelben, alig néhány kilométerre lakóhelyünktől születtek, vagy fejlődtek.

- Kevesebb a jövedelmünk, máshogy gondolkodunk, új értékrendet állítunk fel  - mondja Erdei. - Ma már sokan vannak úgy vele, hogy mindent meg tudnának venni a gazdaságos áruházakban, s mégsem teszik, mást szeretnének.

Az ütletgazdáknak elsődleges volt, hogy az általuk felderített termékek hitelesek legyenek a vásárlók előtt. A Natúrhálóban nem minden résztvevő termel bio módon, de a tiszta termelés, a vegyszermentesség, az egészséges termék garantált.

- A termelők ma még elég szkeptikusak, nem könnyű bevonni őket  - mondja Herke.- Egymást viszont szívesen ajánlják, így jutunk lassan előre, egyiktől a másikig. Én gárdonyi vagyok, sajnos ott is egyre kevesebb a kisbolt, ahol ilyen termékeket vehetnénk.

Az infomációhiány leküzdéséért Zsolték konferenciákra járnak, s igyekeznek minél több termelőt bevonni a hálóba. S többek között bevásárlóköröket is terveznek: a társasházi lakók összeírják, milyen zöldségre-gyümölcsre van szükségük egy hétre, termelőjük pedig bedobozolva kiszállít. Nyugat-Európában több helyen van így,miért ne működhetnek ez nálunk is?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!