Rehabilitációs járadék, keresőtevékenység

Székesfehérvár - Folytatjuk a nyugdíjakról szóló sorozatunkat. Ezúttal azt vizsgáljuk, érinti-e a rehabilitációs járadékot a keresőtevékenységből származó kereset, jövedelem?

Tribolt Lajos

A 2011. január 1-jétől hatályos jogszabályi rendelkezések szerint a rehabilitációs járadék összegét ötven százalékkal csökkenteni kell, ha a keresőtevékenység folytatása esetén a rehabilitációs járadékban részesülő három egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja a rehabilitációs járadék havi összegének kétszeresét és a mindenkori kötelező, legkisebb munkabér (2011. évben 78 000 forint) összegét.  A rehabilitációs járadék megszűnik, illetve azt meg kell szüntetni, ha a rehabilitációs járadékban részesülő hat egymást követő hónapra vonatkozó - keresőtevékenységből származó - keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja az ellátás  előbbiek szerinti csökkentést megelőzően folyósított  összegének kétszeresét és a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét. A rehabilitációs járadékban részesülőknek tehát arra kell figyelniük, hogy a három, illetve hat havi bruttó keresetük átlaga ne haladja meg a számukra folyósított járadék összegének kétszeresét.
 Ha a járadék havi összegének kétszerese kevesebb, mint az érvényes minimálbér összege, a bruttó keresetük a minimálbérrel azonos összeg lehet. Például,  ha a  járadék havi összege 36 ezer forint, aminek kétszerese 72 ezer forint, a bruttó keresetük átlaga a minimálbérrel azonos összeg, tehát 78 ezer forint lehet.

Mindent, amit  a nyugdíjügyekről tudni lehet - korábbi cikkeink a témában itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!