Nyugdíj - mikor jogosult az előrehozott nyugdíjra?

FMH - A közelmúltban írtunk már a magánnyugdíjpénztárakból történő kilépésről, a nők 40 év jogosultság utáni nyugdíjáról. Bartucz Sándort, a megyei nyugdíjbiztosító vezetőjét most az előrehozott nyugdíjról kérdeztük.

Tribolt Lajos

- Ebben az évben kik vehetik igénybe az előrehozott öregségi nyugdíjat?

- Az előrehozott öregségi nyugellátásra vonatkozó rendelkezések lényegében nem változtak. Nem lehet jogosult 2011. évben előrehozott öregségi nyugdíjra például az 1952 után született nő, illetve az 1951 után született férfi, még abban az esetben sem, ha negyven évnél hosszabb szolgálati idővel rendelkezik. A 2011 előtti előrehozással már nem foglalkozunk, mivel egyrészt az 1952 előtt született nők, illetve az 1951 előtt született férfiak számára a lehetőség már adott volt, így akik akartak, már élhettek is vele; másrészt a rájuk vonatkozó szabályokat korábban már ismertettük.



- Az 1952. évben született nők mikor jogosultak az előrehozott nyugdíjra?

- Az 59. életévük betöltésétől lehetnek jogosultak az előrehozott öregségi nyugdíjra, ha rendelkeznek legalább 40 évi szolgálati idővel, és azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, biztosítással járó jogviszonyban (például munkaviszonyban, közalkalmazotti vagy közszolgálati jogviszonyban stb.) nem állnak. 40 évnél kevesebb, de legalább 37 év szolgálati idő megléte esetén - ha az egyéb jogosultsági feltételek fennállnak -, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj jár. A csökkentés mértéke az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra  - 40 év szolgálati időnél 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében havi 0,1, összesen legfeljebb 3,6 százalék, a 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személynél havi 0,2, összesen legfeljebb 7,2, a 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében havi 0,3, összesen legfeljebb 10,8 százalék lehet. Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti, a csökkentés a nyugdíjkorhatár betöltése után is megmarad. Az 1952-ben született nők öregségi nyugdíjkorhatára már 62 év és 183 nap!

 

 

- Mi a helyzet a férfiakkal?

- A férfiak közül 2011-ben a 60. életévük betöltése napjától az 1951-ben születettek lehetnek jogosultak előrehozott öregségi nyugdíjra, ha rendelkeznek legalább 37 év szolgálati idővel, és azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapították, biztosítással járó jogviszonyban nem állnak. Ám az 1951-ben született férfiak kizárólag csökkentett összegű előrehozott nyugdíjra szerezhetnek jogosultságot akkor is, ha 37 évnél hosszabb szolgálati idővel rendelkeznek. A csökkentés mértékének kiszámítása a következő. Ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb, a csökkentés annyiszor 0,3 százalék, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez. Ha az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb, a nyugdíj összegét 3,6-del, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez. A csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj 8,4 százalékát. E személyi kör esetében is érvényes az a szabály, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti. Az 1951-ben született férfiak öregségi nyugdíjkorhatára változatlanul a 62. életév! Hangsúlyozom, az előrehozott öregségi nyugdíj nem azonos és nem tévesztendő össze azzal a kedvezményes öregségi nyugdíjjal, amely 40 év jogosultsági idő esetén - bizonyos feltételekkel  -a nőket életkoruktól függetlenül megilleti.

Bartucz Sándor, a megyei nyugdíjbiztosító vezetője január 25-én, kedden 10-12 óra között válaszol olvasóink nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseire. A hívható szám a (22) 542-703.

A legfontosabb, nyugdíjazást érintő témákról ide kattintva olvashat dossziénkban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!