Diszkótragédia - Az áldozatokra emlékeztek a Móricz Zsigmond Gimnáziumban

A VI. kerülethez tartozó Nyugati téren, a West Balkán szórakozóhelyen - eddig tisztázatlan körülmények között - a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, és ennek során három fiatal lány életét vesztette. A rendőrség honlapján hajnalban közzétett közlemény szerint az összegyűjtött adatok alapján kizárható az a sajtóértesülés, hogy a tragédiát késelés okozta.

MTI

Sérültek jelentkezését várja a rendőrség

A rendőrség közleményben kéri: jelentkezzenek azok, akik a szombat éjszakai Nyugati téri diszkótragédia idején a helyszínen bármilyen sérülést szenvedtek. A rendőrség - a honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint - a 112-es hívószámra, vagy a Budapesti Rendőr-főkapitányság ügyeletére várja a jelentkezéseket.
A West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány vasárnap esti közlése szerint fulladás okozta.
Tóth Tamás azt mondta: más sérültről nincs tudomásuk, egy embert láttak el a mentők, de őt sem a történtekkel összefüggésben, hanem alkoholmérgezés miatt. Korábban a mentőszolgálat is arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a három halálos áldozaton túl más sérültje nincs a történteknek.
A több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indult büntetőeljárásban öt embert gyanúsítanak.
A nyomozók vasárnap kora este hallgatták ki a gyanúsítottakat, ezt követően őrizetbe vették őket és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A belügyminiszter vasárnap késő esti tájékoztatóján kiosztott sajtóanyagban monogrammokkal jelölték a gyanúsítottakat: e szerint SZ. Gy.; K. T.; A. G.; F. B. G. és P. L. az ügy gyanúsítottja.     Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány az MTI kérdésére vasárnap elmondta: az öt ember közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője.

Az áldozatokra emlékeztek a Móricz Zsigmond Gimnáziumban

Gyertyagyújtással emlékeztek a diszkótragédia halálos áldozataira a fővárosi Móricz Zsigmond Gimnáziumban hétfő reggel. Az iskola diákjai sötét ruhában az épület előtt, valamint az aulában, a nyilvánosság kizárásával emlékeztek meg két 17 éves társukról, aki életét vesztette a három halálos áldozatot követelő szombat éjszakai tragédiában.
Budapesten a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen a kitóduló tömegben pánik alakult ki, két tizenéves és egy huszonéves lány életét vesztette. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint fulladás okozta.

A rendőrség kezdeményezte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását

A rendőrség kezdeményezte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kezdeményezte a szombat éjszaka történt diszkótragédiával összefüggésben őrizetbe vett öt ember előzetes letartóztatását - derül ki a Belügyminisztérium háttéranyagából, amelyet Pintér Sándor tárcavezető vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján osztottak szét.
A sajtóanyag szerint a BRFK Életvédelmi Osztálya folytatja a nyomozást az ügyben, több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette miatt.     A nyomozók vasárnap kora este hallgatták ki a gyanúsítottakat, ezt követően őrizetbe vették őket és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.     A sajtóanyagban monogrammokkal jelölték a gyanúsítottakat, e szerint SZ.Gy., K.T., A.G., F.B.G. és P.L. az ügy gyanúsítottja.     Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap késő este tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a szórakozóhely mintegy félóra alatt történt kiürítése után megkezdték a helyszíni szemlét, és ennek során derítették fel azt is, hogy kik a felelősek a történtekért. Azt, hogy öt embert gyanúsítanak a tragédia ügyében, ugyancsak a belügyminiszter jelentette be.     Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya az MTI kérdésére elmondta: az öt ember közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője.     A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka, a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány ismertetése szerint fulladás okozta.

Jogi átvizsgálást és ellenőrzéseket ígért a belügyminiszter

A jelenlegi jogszabályok felülvizsgálatát, továbbá átfogó ellenőrzéseket ígért a belügyminiszter a szombat éjszakai diszkótragédiához hasonló esetek elkerülése érdekében. Pintér Sándor vasárnap, késő esti sajtótájékoztatóján emellett fokozott ellenőrzéseket is ígért a hasonló rendezvények helyszínein, amelyeket a katasztrófavédelem, a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, továbbá a tisztiorvosi szolgálat munkatársainak bevonásával végeznek majd.

 Kábítószert találtak a szombat éjszakai diszkótragédia egyik halálos áldozatának szervezetében - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap, késő este tartott  sajtótájékoztatóján. A miniszter szerint ez is meggátolhatta a lányt abban, hogy felismerje a veszélyt. Pintér Sándor szavai szerint az elmúlt éjszaka az emberi felelőtlenség követelt három halálos áldozatot, de több száz ember élete volt veszélyben a rendezvényteremben.
A belügyminiszter azt mondta, hogy ott mindössze egy százfős kávézónak lett volna helye, és bár 307 embernek biztosítottak volna megfelelő menekülési útvonalat, felelőtlen, kapzsi magatartásból csaknem háromezer embert engedtek be. A miniszter hozzátette: nem ez volt a végső cél, mert négyezer jegyet nyomtattak ki.

Tizenöt embert állítottak elő a Nyugati téri megemlékezésről

Tizenöt embert állítottak elő vasárnap este a Nyugati térről, ahol az előző éjjel történt tragédiára emlékeztek meg gyertyagyújtással - közölte Pintér Sándor belügyminiszter  vasárnap, késő esti sajtótájékoztatóján.  A miniszter szavai szerint egyesek a köznyugalom megzavarására használták fel a megemlékezést, tizenöt embert előállítottak, akik visszaéltek a kegyeleti joggal.
Pintér Sándor - aki maga is együttérzését fejezte ki a sajtó előtt az áldozatok hozzátartozóinak - azt mondta: sajnálatos esemény történt, amit emberi felelőtlenség okozott, ezért a büntetőeljárást a rendőrség le fogja folytatni.

Mécsest helyezett el a kormányfő a Nyugati téren

Mécsest helyezett el a miniszterelnök és felesége vasárnap este az előző éjszakai diszkótragédia helyszínén, a budapesti Nyugati téren. Orbán Viktor szerint a történtek kiderítése után meg kell hozni a szükséges intézkedéseket - közölte a kormányfő szóvivője az MTI-vel. Szijjártó Péter a közleményében azt írta: a miniszterelnök a Nyugati téren újságírók előtt elmondta, hogy a legnagyobb tragédia egy család számára a gyermek elvesztése, "ilyen esetben mindenkinek a saját családja jut eszébe". Orbán Viktor a legmélyebb együttérzéséről biztosította az elhunyt fiatalok családjait.
A miniszterelnök szerint fontos kideríteni, hogy mi is történt valójában, és a pontos tények ismeretében le kell vonni az általános tanulságokat, meg kell hozni a szükséges intézkedéseket - közölte a szóvivő.
A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka, eddig tisztázatlan körülmények között, a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, s ennek során három fiatal lány életét vesztette.
Szijjártó Péter korábbi tájékoztatása szerint a kormányfő arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen tragédiák a jövőben ne fordulhassanak elő, és az ehhez szükséges lépésekről folyamatos tájékoztatást kér a tárca vezetőjétől.

Tv2: az áldozatok közül kettő a fővárosi Móricz Zsigmond Gimnáziumba járt

A tv2 információi szerint a budapesti Nyugati téri diszkótragédia áldozatai közül ketten a fővárosi Móricz Zsigmond Gimnáziumban tanultak.  A tévécsatorna Tények című műsorának Tihanyi Katalin, az iskola igazgatója azt mondta: amikor hallotta, hogy  tizenévesek haltak meg, az első gondolata az volt, reméli, nem az ő gimnáziumuk tanulói közül voltak.
A tudósítás szerint a tanulók osztályfőnöke mondta el neki, hogy két lány az ő osztályába járt.
 Az igazgatónő azt mondta: a lányokra nagyon odafigyelt a család, vigyáztak rájuk, ezért is döbbentette meg őket a hír. A szülőkkel is beszélt, és az iskola nevében részvétét fejezte ki.

Pintér Sándor: felül kell vizsgálni a szórakozóhelyek üzemeltetési gyakorlatát

Pintér Sándor belügyminiszter utasította a rendőrség, a katasztrófavédelem és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság vezetőit, hogy haladéktalanul vizsgálják felül a szórakozóhelyek üzemeltetési gyakorlatát, az azokat szabályozó jogi hátteret. A Belügyminisztérium sajtóosztálya ezt azután közölte az MTI-vel, hogy a belügyminiszter vasárnap meghallgatta a rendőrség, a katasztrófavédelem és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság jelentéseit a szombat éjszaka történt, három halálos áldozatot követelő tragédia körülményeiről.
A belügyminiszter által vezetett értekezlet jelenleg is tart - közölte a tárca sajtóosztálya este fél nyolckor.
A közlemény szerint "a jelen ismeretek alapján a tragédia bekövetkeztében fontos szerepet játszott a jogszabályok súlyos áthágása, azok be nem tartása".
A Belügyminisztérium őszinte részvétét nyilvánítja a tragédiában elhunytak családjainak - zárta közleményét a szaktárca.
A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka, eddig tisztázatlan körülmények között, a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, s ennek során három fiatal lány életét vesztette.

A West Balkán Kft. nem volt érdekelt a jegyeladásban

A West Balkán Kft. bérbe adta a helyszínt a Noise Night Life független szervezőnek, fix áron, így a legkevésbé sem volt érdekelt a jegyeladásban - közölte a Nyugati téri szórakozóhely üzemeltetője vasárnap este az MTI-vel. A kft. vezetősége "mély megrendüléssel" értesült a szombati  rendezvényen történt tragédiáról, és őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak, barátainak, ismerőseinek. A szórakozóhelyen szombat éjszaka, eddig tisztázatlan körülmények között, a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, s ennek során három fiatal lány életét vesztette.
A West Balkán Kft. közleménye szerint a szombat éjszakai alkalmi rendezvény nem a cégük által szervezett rendezvény volt. A rendezvény szerződés szerinti lebonyolítását a Noise Night Life szervezői saját személyzettel, saját eszközökkel végezték. A rendezvényre kötött szerződés értelmében a jegyértékesítést és a létszámkontrollt is a Nois Night Life végezte.
A West Balkán Kft. vezetősége "mély megrendüléssel" értesült a szombat éjjeli rendezvényen történt tragédiáról, és őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjai, barátai, ismerősei felé. A cég vezetősége és munkatársai készséggel segítik a tragikus esemény felderítését végzők munkáját - olvasható a közleményben.
 Korábban a tragédiával végződött rendezvény szervezője, a Noise Night Life azt közölte: ők csak bérbe vették a helyszínt az üzemeltetőtől, és nem volt tudomásuk arról, hogy a helynek nincs érvényes működési engedélye. Közleményük szerint a biztonságért az üzemeltető saját portaszolgálata felelt, a szervezők feladata a program, a hang- és fénytechnika kivitelezése volt. A rendezvényre 2881 darab karszalagot vásároltak meg.
Azt, hogy a szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP), Terézváros polgármestere mondta el vasárnap kora délután rendkívüli sajtótájékoztatón. A West Balkán nyilvántartásba vétele megtörtént, amely szerint maximum háromszáz ember részvételével 22 óráig tarthatott volna rendezvényt.

A szervezők bérbe vették a szórakozóhelyet az üzemeltetőtől

A szombati diszkótragédia helyszínét a rendezvény szervezője, a Noise Night Life bérbe vette a West Balkán üzemeltetőjétől, és nem volt tudomása arról, hogy a helynek nincs érvényes működési engedélye. A biztonságért az üzemeltető saját portaszolgálata felelt - közölte a Noise Night Life vasárnap kora délután a Facebook közösségi portálon. A Nyugati téri szórakozóhelyen szombat éjjel, eddig tisztázatlan okból, a tömegben pánik alakult ki; a diszkóból menekülők vélhetően agyontaposták társaikat. A rendőrség még vizsgálja a szervezők felelősségét, valamint igazságügyi orvos szakértő bevonásával a halálesetek okát.
Terézváros polgármestere, Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) vasárnap kora délután rendkívüli sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, de a nyilvántartásba vétele megtörtént, amely szerint 22 óráig maximum háromszáz ember részvételével tarthatott volna rendezvényt.
 A szervezők a közleményük elején mindenekelőtt őszinte részvétüket nyilvánítják az elhunytak hozzátartozóinak, barátainak, ismerőseinek. "Mély megrendüléssel és döbbenettel állunk a szombat éjszaka történt szörnyű tragédia előtt" - írták.
 

Megemlékezés a tragédia helyszínén

Megemlékezés a tragédia helyszínén

Gyertyákkal és mécsesekkel emlékeztek a szombat éjszakai  diszkótragédia áldozataira vasárnap kora délután a budapesti a Nyugati téren; a West Balkán szórakozóhely előtt mintegy száz ember gyűlt össze, hogy a hajnali diszkótragédiában elhunyt három fiatal lányra emlékezzen.

Terézvárosi polgármester: megbocsáthatatlan hibát követett el az üzemeltető

Megbocsáthatatlan hibát követett el a West Balkán szórakozóhely üzemeltetője azzal, hogy nem jelentette be a szombati nagyszabású rendezvényt; a szórakozóhely nyilvántartásba vételi dokumentuma szerint legfeljebb háromszáz embert engedhettek volna be - közölte Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) terézvárosi polgármester vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján. A szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, de a nyilvántartásba vétele megtörtént, amely szerint 22 óráig maximum háromszáz ember részvételével tarthatott volna rendezvényt - mondta Hassay Zsófia, a diszkótragédia ügyében délelőtt összehívott válságstáb ülése után.

A polgármester szavai szerint megbocsáthatatlan hiba, hogy az üzemeltető, a West Balkán Kft. nem tett eleget bejelentési kötelezettségének. A rendezvényt legalább öt nappal korábban be kellett volna jelenteniük. Az este tíz óra utáni rendezvény megtartásához pedig kötelező lett volna az önkormányzat engedélye - mondta Hassay Zsófia.
Magyarázata szerint a nyilvántartásba vételi számot kötelező volt kiadni a polgármesteri hivatalnak, miután az üzemeltető november végén csatolta a szükséges dokumentumokat. A jogszabályok alapján ezt követően kezdődtek meg a szakhatósági vizsgálatok, amelyek jelenleg még folyamatban vannak - mutatott rá.
 A polgármester közölte, az üzemeltetőtől nem érkezett bejelentés sem a polgármesteri hivatalhoz, sem a rendőrséghez, így a hivatalos szerveknek nem volt semmilyen tudomásuk a rendezvényről.
Elmondta, hogy a szórakozóhely üzemeltetője egyébként tavaly tavasz óta több ízben kérte a nyilvántartásba vételt, majd ezeket visszavonta, mielőtt még befejeződtek volna a hatósági vizsgálatok. "Ez egy kicsit játék volt a törvényekkel" - fogalmazott Hassay Zsófia.
A polgármester szólt arról, hogy a hivatal hatóságai rendszeresen vizsgálták a helyszínt, legutóbb december 11-én, éjjel egy órakor. Akkor 180 vendég tartózkodott a helyszínen a megadott határidő után, így a hivatal munkatársai intézkedtek a szórakozóhely kiürítéséről.
Az önkormányzat és a hivatal vezetése mindent megtett, és a jövőben is megtesz annak érdekében, hogy a kerületben működő szórakozóhelyek törvényesen működjenek - jelentette ki a polgármester.
Hassay Zsófia hangsúlyozta: a jelenlegi jogszabályok alkalmatlanok arra, hogy hatékonyan fel lehessen lépni a rendelkezéseket megsértőkkel szemben, miután a nyilvántartásba vétel gyakorlatilag automatizmus szerint működik. Ezért a terézvárosi önkormányzat élni kíván felterjesztési jogával, hogy változtassák meg a jogszabályokat úgy, hogy csak az érdemi hatósági vizsgálatok elvégzése után működhessenek a szórakozóhelyek.
 Sajtos Csilla kerületi jegyző elmondta, hogy a 2009 októberétől életbe lépett új szabályozás problémát okoz. Ahol ugyanis nem akarnak dohányterméket árulni, ott elég a nyilvántartási kérelem benyújtása, vagyis a regisztrációs szám kiadását nem előzi meg szakhatósági eljárás, úgy mint korábban. A működési engedélyt a nyilvántartásba vételtől csak az különbözteti meg, hogy a helyen árulhatnak-e cigarettát, vagy nem - jegyezte meg.
Mint mondta, a nyilvántartási szám kiadása után kezdődnek meg a szakhatósági eljárások. Ez dönti el például, hogy mennyi embert fogadhat be biztonságosan a szórakozóhely.
Sajtos Csilla felhívta a figyelmet arra is, hogy a jogszabály a bejelentés elmulasztásához nem fűz szankciót, tehát a hatóság kezében így nincs eszköz.
A polgármester és a jegyző kérdésekre válaszolva elmondták, a közeljövőben fokozottabb ellenőrzés várható, és úgy gondolják, hogy a West Balkán befejezi működését.
Sajtos Csilla közölte, úgy tudják, hogy a nyomozó hatóság vizsgálja az üzemeltető, a rendezvény szervezője és a rendezvényt biztosító cég felelősségét.
 Hassay Zsófia még a sajtótájékoztató kezdetén a polgármesteri hivatal vezetőinek nevében részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

 

OLDALTÖRÉS: Részvétnyilvánítások

OLDALTÖRÉS: Részvétnyilvánítások

 

A Fidelitas részvétnyilvánítása az elhunyt fiatalok családtagjainak

A Fidelitas mély megrendüléssel értesült arról, hogy szombat éjjel három fiatal lány tragikus körülmények között életét vesztette Budapesten - közölte Ágh Péter, a a Fidelitas elnöke, országgyűlési képviselő vasárnap este az MTI-vel. "A Fidelitas Országos Elnöksége őszinte részvétét szeretné kifejezni az áldozatok családtagjainak, barátainak. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ilyen tragédiák a jövőben ne következhessenek be" - olvasható a közleményben.     

Részvétét fejezi ki az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség megdöbbenve értesült a tragédiáról, hogy vasárnapra virradóra egy budapesti szórakozóhelyen három fiatal lányt halálra taposott a tömeg - közölte Stágel Bence, a szervezet elnöke vasárnap az MTI-vel. A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő kiemelte: osztoznak a szülők, a hozzátartozók és barátok fájdalmában, egyúttal bíznak a tragédia okozóinak mielőbbi felelősségre vonásában.

A Jobbik részvétét fejezte ki az áldozatok családjának

A Jobbik Magyarországért Mozgalom őszinte részvétét fejezi ki a budapesti West Balkán szórakozóhelyen bekövetkezett, három fiatal életét követelő tragédia áldozatai családjainak, barátainak - közölte a párt vasárnap az MTI-vel. A Jobbik szerint sürgősen tisztázni kell, mi okozta a pánikot, a feltételezett felelősöket pedig - akár a szórakozóhely tulajdonosi, üzemeltetői oldaláról - előzetes letartóztatásba kell helyezni a nyomozati eljárás sikere érdekében. A Jobbik "tiszta és világos válaszokat" vár a hír- és közösségi oldalakon felmerült információkkal kapcsolatban - írta Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője, a párt ifjúságpolitikai kabinetjének elnöke a közleményben.
A párt a hasonló tragédiák megelőzése végett követeli a szórakozóhely-engedélyek kiadásának szigorítását, a biztonsági személyzet munkájával (például a korhatár ellenőrzése, a befogadóképesség betartatása) és a biztonsági berendezésekkel kapcsolatos előírások szigorú betartatását és gyakori ellenőrzését.
"Értetlenül állunk az előtt az információ előtt, amely szerint érvényes működési engedély nélkül tarthattak több esetben is nagyszabású rendezvényt a tegnap tragédiába torkolló helyszínen" - olvasható a közleményben.

MSZP: osztozunk a családok fájdalmában

Az MSZP képviselőcsoportja osztozik a családok fájdalmában, őszinte részvétét fejezi ki a szombati tragédiában életét vesztett három fiatal lány miatt - írta Mesterházy Attila, a párt frakcióvezetője az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. "Bízunk abban, hogy az ügy mielőbbi felderítésével a jövőben megelőzhetők lesznek az ilyen vagy ehhez hasonló tragikus esetek. Képviselőtársaimmal együtt osztozunk a családok fájdalmában" - olvasható a közleményben.

Orbán Viktor részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak

Orbán Viktor részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak

Orbán Viktor miniszterelnök a maga és kormánya nevében részvétét fejezi ki a családoknak a három fiatal szombat éjszakai budapesti tragédiája miatt - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője vasárnap az MTI-vel. A kormányfő arra utasította a belügyminisztert, tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen tragédiák a jövőben ne fordulhassanak elő, és az ehhez szükséges lépésekről folyamatos tájékoztatást kér Pintér Sándortól - írta a közleményben a szóvivő.

Tarlós István főpolgármester részvétét fejezte ki

Tarlós István főpolgármester együttérzését és őszinte részvétét fejezi ki a szombat éjszakai diszkótragédiában elhunyt fiatalok családjainak - tudatta Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója vasárnap délelőtt az MTI-vel. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Nyugati téri szórakozóhelyen szombat éjjel történt tragikus események "megerősítették Tarlós István azon meggyőződését, hogy mennyire fontos a közrend fenntartása, illetve a társadalmi életet szabályozó előírások betartása, betartatása".


Válságtanácskozás Terézvárosban

Válságstáb ült össze vasárnap délelőtt a terézvárosi önkormányzat épületében Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) polgármester vezetésével az éjszakai diszkótragédia ügyében.  A VI. kerülethez tartozó Nyugati téren, a West Balkán szórakozóhelyen - eddig tisztázatlan körülmények között - a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, és ennek során három fiatal lány életét vesztette.
A tanácskozás várhatóan körülbelül délig tart - tudta meg az MTI.
Közösségi portálokon az olvasható, hogy a szórakozóhely engedélyét a kerületi jegyző állítólag két héttel ezelőtt visszavonta, így a szombat éjszakai rendezvényt hatósági engedély nélkül tartották meg.

Válságtanácskozás Terézvárosban

Válságstáb ült össze vasárnap délelőtt a terézvárosi önkormányzat épületében Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) polgármester vezetésével az éjszakai diszkótragédia ügyében.  A VI. kerülethez tartozó Nyugati téren, a West Balkán szórakozóhelyen - eddig tisztázatlan körülmények között - a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, és ennek során három fiatal lány életét vesztette.
A tanácskozás várhatóan körülbelül délig tart - tudta meg az MTI.
Közösségi portálokon az olvasható, hogy a szórakozóhely engedélyét a kerületi jegyző állítólag két héttel ezelőtt visszavonta, így a szombat éjszakai rendezvényt hatósági engedély nélkül tartották meg.

Válságstáb ült össze vasárnap délelőtt a terézvárosi önkormányzat épületében Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) polgármester vezetésével az éjszakai diszkótragédia ügyében.  A VI. kerülethez tartozó Nyugati téren, a West Balkán szórakozóhelyen - eddig tisztázatlan körülmények között - a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, és ennek során három fiatal lány életét vesztette.
A tanácskozás várhatóan körülbelül délig tart - tudta meg az MTI.
Közösségi portálokon az olvasható, hogy a szórakozóhely engedélyét a kerületi jegyző állítólag két héttel ezelőtt visszavonta, így a szombat éjszakai rendezvényt hatósági engedély nélkül tartották meg.

A West-Balkán működési engedélyét két hete visszavonta az VI. kerületi önkormányzat - hangzott el a Hír TV vasárnap reggeli műsorában is, az MTV-re hivatkozva.

A Nyugati téri forgóóránál félórás néma megemlékezést tartanak az áldozatok emlékére

A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen történt, három halálos áldozatot követelő tragédiáról szemtanúk azt írják internetes közösségi portálokon, hogy hatalmas volt a zsúfoltság, a hely teljesen megtelt.  A szórakozóhelyen szombat éjjel 23 óra körül történt a tragédia. Eddig tisztázatlan körülmények között a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, és ennek során három fiatal lány életét vesztette. 
 Az egyik bejegyzés szerint az egész téren állt a szórakozóhelyre bejutni kívánok sora; amikor a ruhatár is megtelt, mindenki elindult lefelé a lépcsőn, szemben a beáramló tömeggel.
 Egy másik blogoló azt írta, az indította el a tömeget, hogy valakit megkéseltek. 
 "A már amúgy is iszonyatosan nyomorgó tömeget lelökték a lépcsőkön. Mint a dominó, úgy dőltünk le. Ember ember hátán, alattam öten feküdtek. Azt hittem, hogy meghalok." - olvasható a bejegyzésben.
Egy bejegyzés szerint vasárnap 13 órákor a Nyugati téri forgóóránál félórás néma megemlékezést tartanak az áldozatok emlékére.
 A rendőrség honlapján hajnalban közzétett közlemény szerint az összegyűjtött adatok alapján kizárható az a sajtóértesülés, hogy a tragédiát késelés okozta.

 

OLDALTÖRÉS: Az áldozatokat agyontaposhatták

 

 

 

A mentőszolgálat sem tud  több sérültről

A mentőszolgálat sem tud  több sérültről

  A Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyről szombat éjjel 23 óra körül eddig tisztázatlan körülmények között kiáramlott a tömeg, a kialakult pánikhangulatban három fiatal lány életét vesztette. 

 

 

Az alábbi videót a tragédia előtti órákban a beléptetésnél készítette egy a szórakozóhelyre bejutni szándékozó:

 

 

Az áldozatokat agyontaposhatták

A Nyugati téri szórakozóhely Facebook-oldalán a helyszínen levők beszámolója szerint késelés történt szombat éjjel, ezért vesztette életét három fiatal lány; az MTI nem hivatalos rendőrségi forrásból származó információja szerint ugyanakkor az áldozatokat vélhetően agyontaposták a diszkóból menekülők.

Létrehoztak a Facebookon egy külön oldalt a tragédiával kapcsolatban, az információk ott is csak szájról szájra terjednek, nem tekinthetőek hivatalosnak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI vasárnap hajnali megkeresésére nem kívánt reagálni a közösségi portálon megjelentekre, ígéretük szerint még a hajnali órákban hivatalos tájékoztatást adnak a történtekről. Az MTI más, rendőrségi forrásból származó értesülése szerint azonban nem történt késelés, a fiatal, huszonéves lányokat halálra taposták a szórakozóhelyen kitört pánik során.

A BRFK sajtóügyeletese korábban azt mondta: három fiatal lány vesztette életét az V. kerületi szórakozóhelyen, és az eddig tisztázatlan körülmények között bekövetkezett tragédia miatt kialakult pánikban a menekülők több fiatal társaikat eltaposták.

 

OLDALTÖRÉS: Három lány vesztette életét egy budapesti szórakozóhelyen

 

 

 

Három lány vesztette életét egy budapesti szórakozóhelyen

A BRFK sajtóügyeletese korábban azt mondta: három fiatal lány vesztette életét az V. kerületi szórakozóhelyen, és az eddig tisztázatlan körülmények között bekövetkezett tragédia miatt kialakult pánikban a menekülők sok száz fiatal társaikat eltaposták.

 

 

Az MTI tudósítója a helyszínen azt látja, hogy a szórakozóhelyről távozó fiatalokat a rendőrök egyenként igazoltatják, a szórakozóhely bejárata előtt több mentőautó áll, a rendőrség szalaggal zárta le a tér egy részét, és az Oktogon felé vezető út forgalmát szintén lezárta.

A Nyugati pályaudvar előtti villamosmegállóban, illetve a tér előtt több száz fiatal várakozik közülük néhányan az MTI tudósítójának azt  mondták: verekedés tört ki a diszkóban, majd pánikba estek, és a tömeggel együtt megpróbáltak kimenekülni a szűk bejárati ajtókon. Elmondásuk szerint a szórakozóhelyen még mindig több sérült tartózkodik. Az MTI információi szerint eddig a mentők három fiatal halálát állapították meg a helyszínen, de vannak olyanok, akiknek az életéért még küzdenek az orvosok.

A Nyugati tér környékén mintegy 150 rendőr, és több tucatnyi járőrautó áll. A BRFK szóvivője és az országos mentőszolgálat sajtóügyeletese az MTI tudósítójának telefonon annyit mondott: tájékozódnak, és nem tudnak az ügyről egyelőre bővebb felvilágosítást adni.


 Győrfi Pál közlése szerint a helyszínen dolgozó mentősök találtak külsérelmi nyomokat az áldozatok testén, ezek származhattak "lökdösődésből", ami a pánikhangulatban kialakult, de azt egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy ez okozta a halálukat. A szóvivő megerősítette, hogy a tragédiának nincsenek további áldozatai, vagy sérültjei.
Elmondta, hogy a helyszínről az éjszaka egy részeg fiatalt kellett kórházba szállítani, továbbá a tömegben egy fiatal rosszul lett a tragédiát követően, őt a helyszínen ellátták a mentősök. Ezek az esetek azonban véleménye szerint nem függtek össze a három lány halálával.
Győrfi Pál tájékoztatása szerint a mentők szombat éjjel fél 12 előtt néhány perccel kaptak riasztást a szórakozóhelyen történt balesetről. A bejelentés több eszméletlen fiatalról szólt. A mentőszolgálat hat egységet riasztott a helyszínre, az első egységek öt percen belül megérkeztek. A mentősök három fiatal lányt találtak a bejáratnál, egyiküknek sem volt szívműködése és légzése. Azonnal megkezdték az újraélesztésüket, ami több mint fél óráig tartott, de sajnos már nem tudtak segíteni rajtuk, csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A rendőrség vasárnap reggel még nem tudott információt adni arról, hogy mikorra lesz eredménye az orvos szakértői vizsgálatnak. Korábban, hajnalban a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel azt közölte: az eddigi információk szerint kizárható, hogy késelés történt volna.
 Az MTI korábban, nem hivatalos rendőrségi forrásból származó információra hivatkozva, azt közölte: az áldozatokat vélhetően agyontaposták a diszkóból menekülők.

OLDALTÖRÉS: Válságtanácskozás Terézvárosban

OLDALTÖRÉS: Válságtanácskozás Terézvárosban

 

 


A közlemény szerint a szervezők a West Balkán épületét a Skála Metro hozzányitott termeivel együtt erre a rendezvényre bérbe vették a hely üzemeltetőitől. A megállapodás az üzemeltető cég külön kérésére tartalmazza, hogy az eseményen a portaszolgálatot kizárólag az üzemeltető saját portaszolgálata láthatja el, amely felelős a vendégek beengedéséért, a létszám kontrollálásáért, a vendégek testi épségének biztosításáért és a rend folyamatos fenntartásáért az épületen belül és az épület előtt egyaránt.
A Noise Night Life csapata a rendezvény programjáért, a hang- és fénytechnika kivitelezéséért felelt, a partner cége pedig a vendéglátásért és az ahhoz szükséges engedélyek biztosításáért. A szervezők arról, hogy a West Balkán nem rendelkezik érvényes működési engedéllyel, csak a híradásokból értesültek, erről korábban semmilyen tájékoztatást nem kaptak.
A közlemény szerint a rendezvényre 2881 darab karszalagot vásároltak meg. A látogatók mozgása miatt a baleset és a pánik időpontjában megközelítőleg 2500 ember tartózkodhatott az épületben. A helyszín hivatalos befogadóképessége három szinten ennél jóval nagyobb. Abban a pillanatban volt olyan terem, amely még szinte üres volt, 50-100 ember tartózkodott benne. A West Balkánban, és a Skála Metro hozzányitott termeiben, tavaly is tartottak ennél jóval nagyobb, 4500 embert vonzzó, sikeres rendezvényt. A közlemény szerint a szervezők választása ezért is esett erre a helyszínre.
Kitértek arra is, hogy a szárnyra kapott pletykákkal ellentétben az Országos Mentőszolgálat és a rendőrség egybehangzóan állítja: az áldozatokon nem találtak késszúrásra utaló nyomokat. Erre - a szervező cég értesülései szerint - a rendőrségen tett tanúvallomások sem cáfoltak rá.
Több szemtanú és közelben tartózkodó állítása szerint, a második szint fölött, ahol feltorlódott a sor, valaki felkiáltott, hogy "késelés", és valószínűleg ez okozhatta a pánikot, és késztette arra az embereket, hogy tömegesen elinduljanak lefelé a lépcsőn, a kijárat felé, és ez végül tragédiához vezetett. Ennek tisztázása jelenleg is zajlik - írták.
A szervezők arra kérnek mindenkit, aki információval rendelkezik az ügyről, vagy jelen volt a tragédiánál, hogy szíveskedjen a rendőrségre befáradni, és tanúskodni.


A BRFK Életvédelmi Osztálya nyomoz az ügyben több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt.     A nyomozók vasárnap kora este öt gyanúsítottat kihallgattak, majd őrizetbe vettek, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.
Tóth Tamás fővárosi főkapitány az MTI-nek elmondta: az öt gyanúsított közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy pedig a programsorozat szervezője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!