Bírósági tárgyalás lett a jelkép- és nyilatkozatháborúból

Székesfehérvár - Nem vezette félre Gál Péter a közgyűlést nagyjából így summázható a bíróság nem jogerős döntése az elhíresült sapka-ügyben.

Házi Péter

Mint arról korábban beszámoltunk, nem kis polémiát váltott ki a székesfehérvári közgyűlésben, hogy 2009 szeptemberében iskolai üzenőfüzetébe felszólítást kapott egy, a Tóvárosi Általános Iskolába járó másodikos diák, miszerint felkérik a szülőket, a diák ne viseljen olyan ruhát és sapkát, amelyen önkényuralmi jelkép szerepel. A baseballsapka elején - amelyben a diák megjelent az iskolában - a magyar címer és Nagy-Magyarország piros-fehér-zöld sziluettje, oldalán pedig a történelmi árpád-sávos zászló volt látható.
Az esetet Gál Péter jobbikos képviselő ismertette a közgyűlésben, ám az ügy ezzel nem ült el, ugyanis néhány nappal később Csapó Csilla, akkori  SZDSZ-es alpolgármester sajtótájékoztatót tartott, ahol  elmondta: véleménye szerint a közgyűlésen Gál Péter két dologban is félrevezette a jelenlévőket. Egyrészt nem azt a  sapkát mutatta fel, amelyet a 8 éves fiú ténylegesen viselt, hanem egy sokkal szerényebben díszítettet, másrészt pedig azt állította,  a gyermek fegyelmi büntetést kapott, ami  nem igaz.
A sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva Gál Péter visszautasította az alpolgármester állítását, mely szerint sapka ügyben félrevezette volna a közgyűlést. Sőt, a politikus személyiségi jogának megsértése miatt pert is indított, amelyben a napokban hozott első fokon, azaz nem jogerősen döntést a megyei bíróság.
Mint Boda Orsolya, a megyei bíróság sajtószóvivője lapunknak elmondta, a 2009-ben indított perben több tanút is meghallgatott a bíróság. A személyiségi jog megsértését hetven-harminc százalék arányban állapította meg az első fokú bíróság. A bíróság szerint Gál nem állította azt, hogy ugyanazt a sapkát mutatta fel a közgyűlésen, mint amit a gyerek az iskolában viselt, így ebben a kérdésben nem is vezethette félre a közgyűlést. Igazat adott viszont abban Csapó Csilla állításának, miszerint a gyermeket nem érte hátrány, s nem kapott fegyelmi büntetést azért az iskolában, mert ezt a sapkát viselte. A döntés nem jogerős, fellebbezésre van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!