Adózás: bezárulnak a kiskapuk, életbiztosítás után is kell fizetni

FMH - Kamatadót kell fizetni azon nyitott kamatperiódusú megtakarítás után is, amit a korábbi kormány által bevezetett adó életbe lépése, azaz 2006 előtt indítottak.

Klecska Ernő

2011. január elsejétől az egykulcsos személyi jövedelemadózás bevezetésével a kamatjövedelemre háruló adó kulcsa is 20-ról 16 százalékra csökken. Ezzel egyidejűleg a nyitott "adózási kiskapuk"  bezárulnak: jövőre kamatadót kell fizetni a nyitott kamatperiódusú, 2006. szeptember 1-je előtt kötött betét-, folyószámla-, bankkártya- és takarékbetét-konstrukciók kamatára, valamint a 2006. szeptember 1-jét megelőzően kötött életbiztosítási szerződéshez kapcsolódó befizetés hozamára is - figyelmeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium. A rendelkezés a számlákon lévő teljes összeget érinti, azonban a befizetések idejétől függetlenül csak a 2010. december 31-ét követő időszakra járó hozamból kell levonni a kamatadót - áll a honlapon lévő közleményben.
A rendelkezés  a legenyhébb becslés szerint is százezreket érinthet, hiszen azt jelenti, hogy január 1-jétől már nem lehet úgy befizetni egyszeri összegeket a 2006. szeptember 1-je előtt kötött befektetési célú életbiztosításokba, hogy a befektetés hozama adómentes legyen, ha azt  részben vagy egészben  hat évnél korábban vásárolják vissza. Adót kell fizetni olyan kamat után is, amely 2011. január 1-je után keletkezik a 2006. szeptember 1-je előtt nyitott betétszámlákon, ha azok kamatperiódusa nem határozott időtartamú.
Négy éve, a kamatadó bevezetése óta  ugyanis - nem kiskapusan, hanem teljesen jogszerűen! - tömegek kötöttek a kamatadó elkerülésére olyan, tízéves lejáratú életbiztosításokat, amelyekbe egészen mostanáig úgy fizethettek be egyszeri rendkívüli összeget, hogy azt és hozamát a szabályozási lyuknak köszönhetően akár már egy év múltán kamatadómentesen visszakaphatták. Ha a kamatfizetésre 2010. december 31-ét követően kerül sor, a nullaszázalékos adókulcs már csak a tavaly év végéig megszolgált kamatra számítható.

- A kamatadó 2006. szeptember 1-jétől lépett életbe, mértéke 20 százalék volt. A törvény tisztázta a kamat fogalmát, majd kiegészítette azzal, hogy kamatból származó jövedelemnek kell tekintetni a nyereményt is.

- Kamatadó-mentességet eredetileg csak három termék élvezett: a gyámhatósági betét kamata, a lakástakarék-pénztári számlán, valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlán jóváírt kamat.

-  A jogbiztonság miatt akkor, hiszen visszamenőleges hatállyal jogállamokban nem lehet törvényt alkotni, a jogszabály úgy rendelkezett, hogy csak a 2006. szeptember 1-jétől indult kamatperiódusra jóváírt kamat után kell adózni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!