Egész napos havazás - Több baleset az M7-es autópályán

Székesfehérvár - Átlagosan mintegy tíz centiméternyi hullt hó szombaton Fejér megyében. Lánczos János, a Magyar Közút üzemeltetési és fenntartási osztályvezetőjének tudomása szerint a havazás nem okozott komolyabb fennakadást a közlekedésben.

MTI

A közútkezelő 29 gépe dolgozott: a hóra készülve hajnali négytől alászórtak az utakon annak érdekében, hogy a friss hó ne tudjon letapadni a burkolatra. Amikor pedig négy-öt centiméternyi hullt, megkezdték az ekézést, a téli csapadék letolását az útról.

Vasárnapra és hétfőre virradóra igen hideg éjszaka várható, újabb hóesésre azonban nem kell számítani – mondta el Lánczos János. Ha azonban megerősödik a déli szél, az átfúvásokat okozhat – tette hozzá.

Hétfőtől jelentős enyhülés várható, ami tovább növeli a belvizeket. Ezért a közútkezelő felkészült több útszakasz lezárására és terelőút kijelölésére. Ilyen, belvíz által veszélyeztetett útvonal például a Sárbogárd-Mezőszilas közötti, illetve az iszkaszentgyörgyi bekötőút egy mélyebben fekvő, rövid szakasza.

Annak aki hosszabb útra indul, érdemes indulás előtt tájékozódnia – tanácsolja az osztályvezető.

Nádasdladányban egész nap esett megállás nélkül kb 10-13 centiméter, délután 13 órától a település utcáit az önkormányzat felkérésére tolólapos megoldással letakarították egy alkalommal. A településen áthaladó két közutat ami a közút kezelőhöz tartozik kissé kásás volt, valószínű, hogy síkosság mentesítést végeztek inkább mint, hogy eltolták volna róla a havat. Estére már megállt a havazás a hideg még tartja magát.


Több baleset történt az M7-es autópályán

A szombati intenzív havazás következtében legalább fél tucat, kisebb-nagyobb baleset történt az M7-es autópályán. Az agárdi lehajtónál egy terepjáró borult az árokba, a Budapest felé vezető úton pedig egy autó ütközött a szalagkorlátnak. A 37-es kilométer környékén egy kamion és egy személygépkocsi ütközött egymásnak. A balesetben a személykocsi sofőrje sérült meg, őt a tűzoltók vágták ki az autóból.

Az M7-es autópálya egy rövid szakaszán belül három ütközés is történt: két helyen két-két személykocsi karambolozott, majd a szalagkorlátnak ütközött. Egy a leállósávban parkoló személyautóba pedig egy kamion hajtott bele.

Lezárták a 6-os és a 70-es út közös szakaszának egy részét

Budapest - Az intenzív havazás miatt le kellett zárni a 6-os és a 70-es út közös szakaszának mintegy másfél kilométeres részét Érd térségében - tájékoztatott a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu honlapon szombaton.

A közlemény szerint a havas emelkedőn a tehergépkocsik nem tudtak közlekedni, ezért a forgalmat az érintett útszakaszról - az úgynevezett érdi tetőn lévő körforgalomnál - az M6-os autópályára terelik.


Újra megnyitották Ferihegyi repülőtéret

A tervezettnél korábban, 16 óra 20 perckor megnyitották a Ferihegyi repülőteret - közölte a Budapest Airport Zrt. (BA) vállalati és közkapcsolati igazgatója az MTI-vel. Korábban Hardy Mihály arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 17 óráig meghosszabbították a reptérzárat, ám a helyzet kedvezőbben alakult, így előbb fel lehetett oldani a zárlatot.

A levegőben lévő légi járműveket más repterekre irányították.

Korábban a reülőtér lezárásakor Hardy Mihály közölte: a hőmérséklet a Ferihegyi repülőtéren mínusz 5 és mínusz 7 Celsius-fok között ingadozik, az "alásózás" pedig mínusz 6 fokig hatásos.
   
A havazás olyan erős volt, hogy mire a hóeltakarító járművek végigértek volna a 3,7 kilométer hosszú futópályán, addigra a másik végéről újra kellett volna kezdeni a munkát. Így a fékhatás nem lett volna elég biztonságos a repülőgépek számára - tette hozzá.

Várható időjárás vasárnap estig


Szombaton borult ég, eleinte sokfelé, késő délutántól már inkább csak a Dunától keletre havazással. Éjszaka nyugat, délnyugat felől csökken a felhőzet, kelet, északkelet kivételével fokozatosan mindenütt megszűnik a havazás. Vasárnap napközben többnyire változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, de az Északi-középhegység térségében borult, párás időre lehet számítani

Csapadék nem valószínű. Szombaton a megerősödő északnyugati, vasárnap a Kisalföldön néhol viharossá fokozódó déli szél hófúvást okozhat.

Éjszaka párás lesz a levegő, foltokban zúzmarás köd képződhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -9, -14 fok között alakul, de a vastagabb hóval borított, szélcsendes helyeken -17 fok körül valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 0, -5 fok között várható, de északnyugaton kicsit enyhébb, az Északi-középhegységben hidegebb idő lesz.

Hóátfúvásokra kell számítani vasárnap

Komolyabb hóátfúvásokra kell számítani vasárnap az ország középső és nyugati részén - figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Petróczi Tímea, az OKF szóvivője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: a havazás fokozatos megszűnéséig a Dunántúlon további 5-6 centiméter, az ország középső részén pedig 3-12 centiméter friss hóra lehet számítani. Bizonyos térségekben azonban 12-14 centimétert meghaladó mennyiségű hó is eshet. Ilyen területek a Tiszántúl keleti, az Alföld északi része, az Északi-középhegység magasabban fekvő részei, valamint Fejér és Pest megye térsége. A helyzetet tovább súlyosbítja az északkeleties szél, amely elsősorban a Dunántúl déli részén, valamint az Alföldön gyenge hóátfúvást okozhat.
   
Vasárnap viszont az előrejelzések szerint komolyabb hófúvásokra kell számítani elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében - hívja fel a figyelmet a szóvivő.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne induljon útnak, mivel a hóátfúvások miatt elakadhatnak. Ha mégis elkerülhetetlen az utazás, akkor tájékozódjanak az időjárási, illetve útviszonyokról, és a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak el.


Folyamatos a hóesés az egész Dunántúlon, az utak havasak

Az Útinform tájékoztatása szerint folyamatosan esik a hó az egész Dunántúlon, továbbá Bács-Kiskun megye nagy részén, valamint Makó és Balassagyarmat térségében. Intenzív havazásra kell számítani Mosonmagyaróvár, Nagyatád és Paks környékén. A Tiszántúlon borult az idő, de oda még nem ért el a havazás.

A főutak a Dunántúlon mindenhol havasak. Ajka térségéből hóbordás szakaszokat jelentettek, Fertőszentmiklós, Körmend, Nagykanizsa és Szentlőrinc környékén pedig letaposott havasak a főutak. Nagyatád térségében száz méter alatti a látótávolság. A Duna-Tisza közében sónedves, a Tiszántúlon száraz a burkolat - közölte az Útinform munkatársa az MTI-vel.


Intenzív havazás kezdődött szombat reggel Budapesten is. A Fővinform tájékoztatása szerint a fővárosi főutak nedvesek, egyelőre nincs gond a közlekedésben, a BKV járataival kapcsolatban sem kaptak hírt fennakadásról.

260 munkagép dolgozik az utak tisztításán

A Magyar Közút több mint 260 munkagéppel dolgozik a hóeltakarításon és a síkosságmentesítésen a Magyar Közút Nonprofit Zrt. - közölte a társaság szombat délelőtt. A társaság folyamatos munkavégzésének köszönhetően járhatatlan út vagy elzárt település nincs az országban.
   
A közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy csak megfelelő műszaki állapotú és a téli közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsival keljenek útra. Ha valaki elakadna járművével az intenzív havazás miatt, hívja a tűzoltóság szakembereit a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon.

A főváros környékén délutánra várható a hóesés megszűnése

Várhatóan a szombat délutáni órákban szűnik meg a havazás a főváros környékén, és éjszaka már csak az ország keleti területein kell számítani hóesésre - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel. részletek itt.

Kamionok akadtak el Zalában; az M70-esen áll a forgalom

Több kamion is elakadt szombaton délelőtt Zala megyében; az M70-es autóúton egy baleset miatt leállt a forgalom. Az Állami Autópálya-kezelő Zrt. tájékoztatása szerint az M70-es autóúton egy kamion és egy személygépkocsi ütközött össze. A baleset a 6-os kilométernél történt, mindkét irányban torlódás alakult ki.
   
Csizmazia Péter, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megyében az erős havazás ellenére a délelőtti órákig nem történt személyi sérüléssel járó baleset. A havas utak miatt a közlekedőket azonban óvatosságra inti a rendőrség. részletek itt.

Az M7-es autópályáról a 7-es főútra terelik a főváros felé tartókat a Somogy megyei Holládnál, mivel több kamion is keresztbe fordult a sztrádán - tájékoztatott az autópálya-kezelő munkatársa szombat délelőtt. Az M7-esre a 170-es kilométernél, Balatonkeresztúrnál lehet visszatérni. Az autópálya-kezelő munkatársa elmondta azt is, hogy a havazás elsősorban az M7-es és az M1-es autópályát érinti, helyenként havas, hókásás a burkolat.

Árokba csúszott autók, elakadt kamionok Somogyban

Kaposváron mintegy 20, Nagyatád térségben 30 centiméter hó hullott, várhatóan délutánra csökken a havazás intenzitása; az utakon 98 gép dolgozik.

Tóth Elek tájékoztatása szerint Kaposváron és környékén 31, Marcali körzetében 34, Szántódnál 16,  Nagyatád körzetében 17 gépük tisztítja az utakat. Hozzátette: a helyzet Marcali és Nagyatád környékén a legrosszabb, a főútvonalakat tisztítják, de igyekeznek eljutni a mellékutakra is. 
   
A Kapos Volán minden buszjáratot elindított, a járatok azonban 15-20 percet késhetnek. 
   
Páli Richárd, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta: éjfél óta 16 riasztást kaptak a megyében, elakadt kamionokhoz, árokba csúszott autókhoz hívták a tűzoltókat. Egyik balesetben sem sérült meg senki - tette hozzá.
   
Az ügyeletes egy másik, nem az időjárással összefüggő eseményről is beszámolt. Elmondta, hogy Somogyszob és Nagyatád között kigyulladt egy fenyőfákat szállító autó, amelynek az utánfutója is lángra kapott. A nagyatádi tűzoltók vonultak a helyszínre, személyi sérülés szerencsére itt sem történt.

A körültekintő közlekedésre hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem

Budapest - Az erős téli lehűlés és az intenzív havazás idején szükséges teendőkre, valamint a körültekintő közlekedésre hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Az OKF szóvivője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írja, ha a hőmérséklet fagypont alatti, jégréteg kialakulására lehet számítani, emiatt pedig körültekintően és fokozott óvatossággal kell közlekedni mind gyalogosan, mind autóval.
További részletek és a teljes tájékoztatás itt.

Intenzíven esik a hó, járművek csúsztak az árokba Vasban

Intenzíven havazik, járművek csúsztak az árokba, akadtak el a hó miatt szombaton reggel Vas megyében - tudta meg a közútkezelő és a katasztrófavédelem ügyeletein az MTI.

Eddig változó mennyiségű, 8-15 centiméternyi hó hullott a megyében, az Őrségben több, Szombathely környékén kevesebb, minden út járható - mondta el Nagy Györgyi, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatóságának ügyeletese. további részletek itt.

Éjfél óta intenzív hóesés Zalában is

Éjfél óta erősen havazik Zala megyében, egyes területeken már 30-35 centiméteres hó esett, az utakat több mint félszáz gép tisztítja folyamatosan.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala Megyei Igazgatóságának ügyelete szombaton az MTI-vel közölte: az intenzív havazás miatt az összes saját és bérelt eszközük munkába állt, így 44 géppel dolgoznak az utak megtisztításán. Az utak burkolata mindenütt havas, de téli felszereléssel járható, elakadt járművekről vagy megközelíthetetlen településről reggelig nem kaptak jelzést. további részletek itt

Késnek a vonatok a Dél-Dunántúlon

A havazás miatti váltóállítási gondok következtében több vonalon is késnek a vonatok az ország nyugati felében, elsősorban a Dél-Dunántúlon - tájékoztatta a Mávinform szombat reggel az MTI-t. további részletek itt.

Horvátországba téli gumival és hólánccal lehet belépni

A barcsi határátkelőnél szombat reggel fél 8-tól csak azokat a gépkocsikat engedik átlépni a határőrök Horvátországba, amelyeken téli gumi van, és felszerelt vagy csomagtartóban lévő hólánccal is rendelkeznek - tájékoztatott Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette, az erős havazás miatt valószínűleg az összes horvát határátkelőn életbe lépett a szigorítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!