A közterületfelügyelők ellenőrzik, hogy tiszta-e a járda - nem a büntetés a cél

Székesfehévár - Amikor leesik a hó, vagy ónos eső, közterületfelügyelők indulnak el a városban, hogy ellenőrizzék, a tulajdonosok eltakarítják-e házuk előtt a járdákat. Nem a büntetés a céljuk.

J. Mező Éva

Hat-hét  közterület-felügyelő indul el a városban, amikor leesik a hó. A balesetveszélyt akarják elhárítani, nem a büntetések kiszabása az eslődleges cél - mondta Nagypál Róbert, az önkormányzat városüzemeltetési főosztályának vezetője. A szakember szerint az emberek az évek alatt megtanulták és belátják, hogy a járdákat takarítani kell. Már kora hajnalban lehet látni, hogy a panelházas övezetben és a belvárosban a közös képviselők  nekiállnak a takarításnak, és ahogyan az időjárás engedi, folytatják egész nap. A kertvárosban a ház előtti takarítás a tulajdonosok dolga.
A közterület-felügyelők természetesen az ésszerűség határain belül méltányolják, amikor a kertvárosban valaki reggel eltakarítja a havat,  elmegy dolgozni, és napközben erőteljesen megnövekszik a hó mennyisége.
- Látszik az, ha valahol hosszabb ideig elhanyagolt a járda állapota - mondta a szakember. - Számtalanszor tapasztalják azt  közterületfelügyelőim, hogy rendkívüli estekben a szomszéd besegít. Mindenki tudja a dolgát. Ha valahol hiányosságot tapasztalunk, elég egy figyelmeztetés, amit munkatársaim értesítő formájában  bedobnak a postaládába, vagy ha otthon van a tulajdonos,  becsöngetnek a házba.
- Nem lehet különbséget tenni, hol fegyelmezettebbek az emberek a hóeltakarításban. Nagypál Róbert nem tudott kiemelni olyan városrészt, ahol több alkalommal kellett volna figyelmeztetniük a tulajdonosokat a hó-, vagy jégeltakarításra.  Néhány kirívó eset természetesen mindig van. Előfordul, hogy a tulajdonos nem  lakik otthon, olyankor a szomszédoktól kérnek elérhetőséget. A közterületfelügyelet 3-20 ezer forint között szabhat ki helyszíni bírságot. A tapasztalat azonban az, hogy  a 10 ezer forintos bírság általában eléri hatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!