Változatok belvárosra - ön melyik tervet támogatná?

Székesfehérvár - Megújulhat a megyeszékhely belvárosa. A Fő utcát két projekt is érinti: a Királyi Séta és a belváros rekonstrukciója. Ez utóbbi keretében kap új burkolatot és díszvilágítást.

Házi Péter

Három terv is létezik a fehérvári Fő utca felújítására.  A tervek a térkövezés mellett a díszvilágításra is vonatkoznak. Ezek közül kell hamarosan dönteni az önkormányzatnak. Persze sok szempont létezik, amit figyelembe kell venni. Ilyen például a vakok és gyengénlátók érdeke. Ők vezető sávot szeretnének, lehetőleg a házak mellett,  úgy, hogy kinyitható ablak, ajtó ne zavarja őket. Valamint olyan helyen szeretnék a sávot, ahol nem adnak bérbe területet kereskedelmi célra. Szempontjaikat az érdekvédelmi szervezetük, a Lárke eljuttatta az önkormányzathoz is. A díszvilágítással kapcsolatos tervek a Tourinform irodában megtekinthetőek. A Fő utcára és a Hiemer-ház harmadik ütemére vonatkozó pályázat támogatási szerződését pénteken írják alá.

 

 

Ma írja alá Székesfehérvár polgármestere a Belváros rehabilitációjának folytatása című projekt támogatási szerződését. Az elnyert közel 1,8 milliárd forintnyi támogatásból befejeződik a Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes hiányzó részének felújítása, valamint megvalósul a Fő utca rekonstrukciója is. Hogy pontosan miként néz majd ki a Fő utca a felújítás után, arról valójában még nincs végleges döntés, a Tourinform-irodában viszont már látható az a három verzió, amelyek közül az egyik megvalósul majd. A tervek egymástól nagyon sok szempontból eltérnek, arra kértük a tervezőket, mondják el, milyen elképzelések alapján dolgoztak, hogy a fehérváriak (és nem csak a fehérváriak) megalapozott kép  alapján tudjanak majd véleményt mondani. Ezt egyébként írásban is megtehetik a Tourinform-irodában, ahol várják a véleményeket a tervekről.

 


Az 1-essel jelölt elképzelés készítője Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egykori elnöke: - Véleményem szerint a város szimbolikus centruma az Országalma, a tervezésnél is ebből indultam ki. Innen vezetnek a kanyargó indamotívumok a belváros látnivalóihoz. A motívum nappal belesimul a barokk belváros képébe, nem zavarja azt, este viszont  bekapcsol a led-fény, ami egy sejtelmes, új dimenzióba helyezi a belvárost  -fejtette ki a koncepció lényegét a tervező, aki a jelenleginél sokkal több ülőpadot tervezett a térbe. Az indamotívum egyébként egymástól is elválasztja a három különböző színű térkövet, ami egy kis játékot visz a kövezetre.

 



A 2-es tervet készítő Szűcs Gábor (Pagony Tájépítész Kft.) sokkal régebbre ment a történelmiség megidézésében: a Fő utca közepére csillagösvényt álmodott, amelyet ugyancsak számtalan pontból álló led-világítás rajzol ki az utca vonalán végig.  Tervei szerint Kati néni szobrának mintájára a Fő utcán bronz királyszobrokat lehetne elhelyezni, hogy az ide érkezők így szembesüljenek azzal, milyen fontos hely  volt Székesfehérvár a középkorban. Szűcs Gábor ősi kőmozaik mintákat is tervezett az utcaburkolatba: - Az ősi mondavilágban vannak szerencsét, jót hozó jelek, ezeket a motívumokat a belváros egy-egy fontos pontjára tennénk, mint a püspöki palota, vagy a  Fekete Sas Patika -  foglalta össze a táj- és kertépítész.

 



A legklasszikusabbnak mondható elképzelést Pirk Ambrus dolgozta ki, akinek a véleménye szerint Székesfehérvár azon néhány város közé tartozik, ahol a belváros felújításánál nem szabad modern elemekkel élni.  Tervében számos teresedés szerepel, például a ciszterci templomnál vagy a Mátyás király-szobornál. A ciszterci templomnál például Nepomuki Szent János szobra nézne az egykori híd irányába, ahol a városba be lehetett jutni, a Magyar Király Szálló előtti térre pedig királyszobrokat javasol.
Mindhárom elképzelés olyan burkolatot tervez, ami  a jelenlegi, Városház térihez képest sokkal könyebben járható a hölgyek és a babakocsival közlekedők számára is.

Egyébként rengeteg szempontot kell figyelembe venni egy ilyen felújításnál. Mást ne mondjunk, a vakokra és gyengén látókra is figyelni kell. Varga Szabolcs a Lárke alelnöke és jogásza azt mondja, ők szeretnék, ha lenne olyan sáv a házak mellett, ahol a burkolaton bottal és lábbal kitapintható vonal segíti a vakok közlekedését. Olyan, mint ami az autóbusz-pályaudvarnál is van.
Sok idő  nincs a tervek közüli választásra, hiszen  a kivitelezőt  hamarosan ki kell választani, s a jövő év tavaszán megkezdődne a majd egy évet igénybe vevő felújítás.

Szerintem - jegyzet

A változás természete olyan, hogy az ember kívánja, de fél is tőle ugyanakkor.
Egy város magjának megváltoztatása mindig nagy felelősség és egyben hatalmas lehetőség is. Gondoljunk csak bele: mit tennénk, ha nekünk magunknak kellene eldöntenünk, a következő évtizedekben hogyan vonzzuk a turistákat, milyen képet festünk magunkról a külvilág felé, hova helyezzük a hangsúlyokat, és mire leszünk majd büszkék? Nem csak mi, az unokáink is.
Szeretnék olyan belvárost mutogatni majd - nem csak a messziről jött barátaimnak, hanem a sokadik leszármazottamnak is -, aminek láttán azokban bentszakad a szusz, és csak elismerően füttyentenek egyet.  Vagy csak úgy nekiindulnak, s egyik utcát a másik után fedezik fel a kíváncsiságtól hajtva. Mert itt is, ott is tartogat még egy-egy ínycsiklandó részletet a belváros.
A változás, ha félelmetes is néha, de mindig izgalmas. És a változás  maga a jövő.

Kocsis Noémi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!