Gondot okoz a csapadék az eldugult árokrendszerek miatt

Csákvár, Gánt, Velencei-tó - Az árokrendszer kikaparásával lehetne megoldani a hirtelen elolvadt hó elvezetését több településen. Így ugyanis kifolyik az útra, s akár meg is fagyhat.

Kovalcsik Katalin

Úgy tűnik, sok településen még mindig nem oldódott meg a vízelvezetés problémája. Amint leesett az első hó, s az időjárásnak köszönhetően hamar el is olvadt, az árkok megteltek vízzel. Ott, ahol rendesen kotorják, tisztítják, s ahol megfelelő mélységű a vízelvezető rendszer, nincs probléma. Ahol viszont nem, ott hamar kilép medréből a csapadékvíz. Így történt Csákvár néhány utcájában is, ahol Katonáné Venguszt Beatrix polgármester próbálta orvosolni a gondokat.
- Ömlik a víz több utcában is, az árkok megteltek a csapadékkal. A tűzoltókat kértük meg, hogy szivattyúzzák ki a felesleget, de valójában nem ez a legjobb megoldás - mondta. - Több éve húzódó problémáról van szó, amelyet  átereszek kikaparásával lehetne orvosolni. Ezt azonban nem minden lakos engedi meg ingatlanja előtt, ezért nehéz  a hozadékkal érkező csapadéknak utat találnia. Viszont úgy gondolom, a közérdeket kell figyelembe venni elsősorban, hiszen legalább nyolcszáz csákvárit érint a kérdés.
A település egyébként már beadott egy 100 millió forintos  pályázatot, amely épp a csapadékvíz elvezetést hivatott rendezni. Februárban döntenek, ebben van minden reményünk! - tette hozzá a polgármester.

Gánt szintén gondokkal küzd, s ahogy az árvíz idején, úgy most is a tározó megtelésétől tartanak. 
- Szinte minden eső  ránk ömlik a Vértesből, amelyet az árokrendszer nem bír el. Most megnyitottuk a  másik, a régi keresztárkot, így ideiglenesen megoldódott a probléma - magyarázta Spergelné Rádl Ibolya polgármester. A tározó leeresztését ütemezetten végzik, így az előzetes hírekkel ellentétben nincs szükség útlezárásra. Viszont az ingatlantulajdonosok itt sem örültek az árkok megnyitásának, ezért kellett új megoldást találnia az önkormányzatnak.
A Velencei-tóért felelős szakemberek időben  elkezdték a víz leengedését a tóból, de az igyekezetet keresztülhúzta az időjárás. Amit leengedtek, visszajött csapadék formájában. A pátkai és a zámolyi tározók vizeit is kezelik, igyekeznek szinten  tartani, hogy ne okozzanak meglepetést később.

A Velencei-tó vízszintje

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!