Szántóverseny tíz év után, hatalmas sikerrel

Sárbogárd - Hatalmas sikerrel rendezte meg szombaton a helyi szántóversenyt a Sárbogárdi Gazdák Baráti Köre. A 33 induló egy közel 40 hektáros területen mérte össze tudását. Volt, ahol nagyapa és unokája versenyzett.

Klecska Ernő


A Sárszentmiklós határában megszervezett területi szántóversenyt három kategóriában hirdették meg a szervezők.  A dunaújvárosi út melletti külső szőlő dűlőt - a Sárbogárd faluvége táblától kifele a harmadik dűlő jobb oldalon - nem volt nehéz megtalálni, egy hatalmas munkagép felemelt kanállal, s egy ahhoz rögzített, lobogó nemzeti zászlóval  állt az út szélén.
A hatalmas szántón csak úgy nyüzsögtek az emberek. Rengeteg gyerek, egész családok látogattak ki a tavaszias szombati napon a mezőre. Volt látnivaló bőven: a szántóversennyel egy időben gépbemutatóra és kukorica fajtabemutatóra is sor kerül, de láthattak itt az érdeklődők régi felújított masinákat és korszerű, szinte az űrtechnológiát idéző hatalmas gépeket is. Akinek ahhoz volt kedve, lovas hintóval tehetett is pár kört - ennek  főleg a gyermekek körében volt nagy sikere.
A hatalmas, jókedvű sokadalomban alig lehetett megtalálni a szervezőket. Lajtos János, akinek a földjét szaggatták fel a gépek, készségesen vezetett körbe. A verseny középkötött talajon, máktarlón folyik, a Magyar Szántó Szövetség szabályai szerint - mutatott körbe.  Indulni három kategóriában lehetett. A   2-3 eketestű ágyeke a 4-6 eketestű ágyeke és a 2-6 eketestű váltvaforgató eke osztályban mérhették össze tudásukat a gépcsoporttal szereplő csapatok, de külön lovaseke kategóriában is lehetett nevezni. A helyezettek jogosultságot szereznek az országos döntőn való részvételre - mondta kérdésünkre. Látszott: itt aztán mindenki győzni akar.

- A sárbogárdi gazdák éppen tíz éve egyszer már rendeztek hasonló versenyt, s  a legutóbbi helyi agrárbálon döntöttek úgy, hogy ismét megpróbálják. Ekkora sikerre nem is számítottak - mondták a szervezők, Kovács Imre és a korelnök Pluhár István. Ne velük, a szántókkal beszéljünk, noszogattak, de  a gépekhez nem volt könnyű odajutni. Mindenki mozgásban volt, ami érthető is - a többi szervező, lehetnek vagy tízen, lótott-futott a hatalmas táblán.
A versenyzők dolga nem volt egyszerű. Először egy nyitóbarázdát kellett létrehozniuk a töretlen földön, erre 25-30 percük lehetett, majd az értékelés után folytatódott a versenyszántás. Az ember szinte meglepődve tapasztalta, hogy milyen sok a fiatal: az előbb említett egyik szervezőnek a fia, Kovács Róbert egy kisebb géppel vágott neki a munkának, tőle nem messze nagyapja is - igaz, ő egy nagyobb szerkezettel - szántott.
A versenyzők főleg Sárbogárd környékéről érkeztek, de jöttek Martonvásárból és a Balaton környékéről is.  Pár nappal korábban egy másik táblában már kipróbálhatták magukat  a gazdák, ott lényegében egy kiadós edzést tartottak - tudtuk meg.

A versenyt  a kis ágyeke kategóriában Bakurecz József (120 pont) nyerte, a második Fórizs Zoltán (119 pont), a harmadik pedig a 16 éves Kovács Róbert (118) lett. A nagy ágyekés osztály nyertese Somogyvári András (115 pont) lett, őt Kovács Mihály (103 pont) és a Szőnyegi és Társa Kft. (100 pont) követte. A kis váltvaforgatósok között Barabás János (102 pont), Kuzsmicki Károly (99 pont), Hérincs József (95 pont) sorrend alakult ki. A nagy váltvaforgatós kategória első helyét Dala Lajos (103 pont) szerezte meg, itt  a második Szakács Lajos (101 pont), a harmadik pedig Kránitz Attila (100 pont) lett. A lófogatosok versenyét Raffai József nyerte, őt Horváth István és Foster József követe. Bár a versenyben mindenki nyert -  a többiek oklevelet kaptak - nem a győzelem, hanem a közös munka és a vetélkedés öröme  volt  a legfontosabb  - hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!