Milliárdok a dinamikus régióhoz - Navracsics a párbeszéd fontosságáról

Székesfehérvár - Gazdaság-, turizmus és infrastruktúrafejlesztő programok indulhatnak el a Közép-Dunántúlon. A hírt pénteken Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Cser-Palkovics András, a Közép-Dunántúli Regionális fejlesztési Tanács elnöke és a régió nagyobb városainak vezetői közösen jelentették be.

Klecska Ernő

- Azt kell elérni, hogy ez a régió ismét az ország legdinamikusabban fejlődő régiójává tudjon válni - hangsúlyozta Navracsics Tibor, aki a szomszédos Veszprém megyében jutott mandátumhoz. - Nem egymással rivalizálva, hanem egymással segítve tudunk eredményesen fejleszteni. Rendkívül fontos, hogy elinduljon egy párbeszéd a legjelentősebb városok között. Az egyik legfontosabb cél a munkahelyteremtés, a Közép-Dunántúlon példát kell mutatni, s be kell bizonyítani, hogy új, felelős vezetése van a régiónak, a megyéknek, a városoknak - a fejlesztéspolitikai terén is - hangsúlyozta a miniszter.

A régió fejlődése nagyban függ attól, hogy a regionális fejlesztési tanács és az ügynökség munkája stabil-e, s megteremthető lesz-e az jövőkép, ami korábban hiányzott - tette hozzá az együttműködés szükségességét hangsúlyozva Cser-Palkovics András.

A határozatokat Vargha Tamás, Fehérvár országgyűlési képviselője, Porga Gyula Veszprém alpolgármestere, Schmidt Csaba Tatabánya polgármesteri feladatokkal megbízott alpolgármestere és Temesvári Balázs, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség új vezetője ismertette.

Két milliárd 620 millió forint odaítéléséről döntött a regionális operatív program keretében Fejér megyében a regionális területfejlesztési tanács. Ez az összeg közel 5 milliárd 994 millió forint értékű beruházást generál majd. A 13 nyertes pályázó a regionális gazdaság-, turizmus-, környezeti- és közlekedési infrastruktúra-fejlesztés kategóriákban nyert.

 

A grémium több inkubátorház kialakítását is támogatja: a lovasberényi 185, három fehérvári 130-130 és egy polgárdi 126 millió forintot kaphat. 200 milliót ítéltek meg a fehérvári MetaloBox-nak csarnoképítésre, de 300 milliót nyert az Alba Airport Ipari Park is. Az M7 Ipari Park és Logisztikai Központ területén 160 millió forintból fejleszthet a pályázó és 200 millió forintot szavaztak meg egy kőszárhegyi ipari terület fejlesztésére. A legnagyobb összeget, 430 millió forintot egy TCW Ingatlanszolgáltató Zrt. nevű társaság nyerte egy korszerű 3 csillagos, energiatakarékos üzemeltetést lehetővé tevő, családbarát szolgáltatásokat kínáló üzleti és  konferencia-szálloda fejlesztésére Székesfehérváron. A fehérvárcsurgói Királytó Wellness Resort új kereskedelmi szálláshely építésére 207, a MTA martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézete települési szilárd hulladéklerakó rekultivációjára 21 millió forintot nyert. A tanács úgy döntött, 397 millió forinttal támogatja az közösségi közlekedés fejlesztését az Alba Volán Zrt.-nél.

Veszprém megyében 2 milliárd 346 millió forintról született döntés. A 15 pályázó e források felhasználásával 5 milliárd 568 millió forint értékben valósíthat meg projekteket. A legjelentősebb összeget, 445 millió forintot a Pápai NATO légibázis és a regionális egészségturizmus igényeit kielégítő Hotel Pápa létrehozására a K3F Pannon Hotel Projekt Kft. nyerte el. Veszprém megyében egyébként is főleg a turisztikai beruházások „taroltak”. A zalahalápi inkubátorház 122 millió forintos projektje mellett 117 milliót nyert a Hotel Kapitány 3 csillagos szállodai részének bővítése, 155 milliót a Séd parti Malom Panzió és Látvány serfőzde, s ugyanennyit az Ezüsthíd első osztályú panzió építése. A „Wellnes völgy Veszprémben" projekt 134, a Margaréta szálloda fejlesztése 99, a Tihanyi Legenda komplex turisztikai fejlesztése 57 millió forinthoz jutott. A fejlesztési tanács 48 millió forintot ítélt a Badacsonyi Céh Turisztikai egyesületnek arra, hogy a turisztikai desztináció menedzsment szervezetet fejlessze. A lovasok sem panaszkodhatnak: az Equital Lovaspark 57 milliót kapott fedett lovarda építésére és egyebekre, a Pulai lovaspark fejlesztésére 100 millió forintot szavazott meg a grémium.

A fejlesztési tanács jelentős összeget fordított a környezeti és infrastruktúra fejlesztésekre is. Badacsonytomaj 53 milliót nyert a Szénégető dűlői szennyvízürítő rekultivációjára, Tihany önkormányzata pedig 81 milliót a Diósi átkötés és hajóállomás között tervezett kerékpárút megépítésére. E soron két busztársaság is kapott támogatást: a Somló Volán  383, a Bakony Volán 350 millió forintot nyert a közösségi közlekedés fejlesztésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!