Hősies elhatározás és tett

Székesfehérvár - A magyarok 70 évvel ezelőtti helytállása nem szerepel a történelemkönyvekben. Ami a finn-szovjet Téli háborúban lezajlott, szinte teljesen ismeretlen hazánkban.

Tihanyi Tamás

Niina Ala-Fossi és Vilisics  Ferenc Hétköznapi történetek című kiállítása az 1939-40-ben  zajló finn Téli háborúban részt vett magyar önkéntes katonák   életét idézi fel, azt, hogy miként vélekedtek  róluk a finnek, akik között  megmaradt a mieink halvány emléke. A készítők felhasználták Lapua város fotóarchívumának anyagát, s tizenhárom interjút  készítettek Finnországban. A történelmi háttérről, a magyar önkéntesek mindennapjairól, az elhatározásról és a helytállásról   tudhat meg  részleteket a látogató mától a Szent István Művelődési Ház galériájában.
- A százezres finn hadsereg egy időre megálljt parancsolt a milliós Vörös Hadseregnek. A magyarok elsők voltak a segítők között, a testvérnép iránti szeretet és a Szovjetunió iránti ellenszenv megtette a hatását. De a világháború utáni kommunista elnyomás eltörölte küldetésük emlékét - mondta a megnyitón Vilisics Ferenc.       

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!