Budai: hangfelvételek bizonyítják a kormányzati utasítást Sukoró-ügyben

Két olyan hangfelvételt adott át Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerdán az ügyészségnek, amely szerinte egyértelműen azt bizonyítja, hogy a sukorói telekcsere-szerződés ügyében "központi kormányzati utasításra történtek a dolgok".

MTI

Budai Gyula a Központi Nyomozó Főügyészség előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a birtokában lévő CD-k - amelyek két vagyontanácsülésről készültek - azt támasztják alá, hogy Sukorót illetően "kormányzati megrendelésre történtek a dolgok, a telekcsere központi utasításra történt", az értékbecslést érintően pedig olyan döntés született, amellyel a pilisi és az albertirsai ingatlanokat felül-, míg a sukorói területet alulértékelték.

Az egyik felvételről szólva a miniszterelnöki megbízott megjegyezte, amikor az ingatlanok értékbecsléséről van szó, akkor Tátrai Miklósnak, a vagyonkezelő korábbi elnökének utasítására körülbelül nyolc percre kikapcsolják a hangrögzítőt. Ez azt igazolja - folytatta -, hogy egy olyan értékbecslést terjesztettek a vagyontanács elé, amely valótlan tartalmú volt.
Budai Gyula kérdésre azt mondta: az értékbecslésről tudnia kellett Gyurcsány Ferencnek és Bajnai Gordonnak is. A nevük a felvételen nem szerepel.
A két CD tartalmát azért nem hozták nyilvánosságra, mert az a nyomozás érdekeit veszélyeztetné - indokolta a politikus.
A hangfelvételek mellett Budai Gyula átadta a vádhatóságnak az ITD Hungary által készített hatástanulmányt is.
Ezek az iratok - amelyek eddig nem álltak az ügyészség rendelkezésére - egyrészt azt igazolják, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormány megpróbálta lehetetlenné tenni a nyomozást, másrészt pedig azt, hogy az ügy megindulása után a minisztériumok és a hivatalok próbálták eltüntetni azokat az iratokat, amelyek az ügy szempontjából releváns tényeket tartalmaznak - vélekedett a megbízott.
Álláspontja szerint a Sukoró-ügyben semmi nem történhetett Gyurcsány Ferenc tudta nélkül.
Budai Gyula hozzátette, minden héten fognak valamilyen "újdonsággal" szolgálni Sukoró ügyében.
A magyar állam tulajdonát képező, Sukoró külterületén található ingatlanok Pilis, valamint Albertirsa külterületén lévő ingatlanokra való cseréjéről 2008. július 30-i döntésében határozott a Vagyongazdálkodási Tanács.
A Pénzügyminisztérium 2009 februárjában koncessziós pályázatot írt ki játékkaszinó alapítására és működtetésére. Ugyancsak februárban adta hírül a Népszabadság, hogy King,s City néven másfél milliárd eurós, azaz több mint 400 milliárd forintos turisztikai beruházásra készül Sukorón egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez Joav Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserére a magyar államnak a Pest megyében található - összesen 183 hektáros - gyümölcsöseit.
A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a King,s City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében.


Korábbi cikkeink a  témában itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!