Berényi gödör-ügy: új határidőt kapott a település

Lovasberény - Jövő év május 31-ig kapott határidőt a képviselőtestület, hogy a szőlőhegyi óriás löszárkot kitakaríttassa. Az ügy lassan halad, de a lebonyolító már megvan.

Kocsis Noémi


Tavaly decemberben döbbent rá igazán az akkori testületi ülésén a lovasberényi képviselő-testület, hogy a szőlőhegyi óriásárokban a lakosság által felhalmozott mintegy hatezer köbméter hulladék mentesítése lényegében kicsúszott hatáskörük alól, az eljárásban kirendelt székesfehérvári jegyző ugyanis határozatában az illegálisan lerakott hulladék 2010. szeptember 30-ig megtörténő mentesítésére, s az eredeti környezeti állapot visszaállítására kötelezte őket. Akkor a grémium nemigen tehetett mást, hogy időt nyerjenek, fellebbeztek a döntés ellen, ám ezzel csak elodázhatták azt, a falunak óriási gondot jelentő gödör-ügy ezzel még nem oldódott meg. Idén június végén a fehérvári jegyzői döntést ugyanis csak megerősítette a felülvizsgálatot végző Regionális Államigazgatási Hivatal (tehát lényegében jogerőssé vált az elsődleges döntés), csak a határidő tolódott el valamelyest: 2011. május végére kell a hulladékot kitermeltetnie, s a környezet állapotának helyreállításáról gondoskodnia a településnek. Ez már az első számítások szerint is megoldhatatlan probléma elé állította az amúgy is kevésből gazdálkodó önkormányzatot, amely saccolva 60-80 milliós költséggel tudná teljesíteni a feladatot.
Az időhúzás nem volt hiábavaló, közben ugyanis meghirdették a közbeszerzési eljárást, amelyben 5 jelentkező vállalta volna, hogy pályázó-kivitelezőt keres a Diósi-árok rekultivációjára, s minden ezzel kapcsolatos ügyet lebonyolít. A testület keddi ülésén ki is választotta a legolcsóbb árajánlatot adó  budapesti  pályázót. A lebonyolításért kért 1,3 millió plusz áfát a falukasszából fizetik.
Bár a lehetséges pályázók befolyásolása miatt árakat és összegeket nem szívesen említ a berényi jegyző, Koncz László, de mint mondja, annyi tény, hogy egy köbméter hulladékot ma négyezer plusz áfáért helyezhetnének el a legközelebbi csalai hulladéklerakóban. Ám ez csak a lerakás ára, a kitermelés és elszállítás költségei természetesen még megfejelik azt. Mint hozzátette, a jelenlegi helyzet szerint az árok körbe van kerítve, a növényzet ugyan benőtte, de már nem dobálnak bele szemetet. (Korábban ez mindennapos volt, a kommunális hulladék mellett sok veszélyes anyag  akkumulátorok, szivárgó háztartási gépek, stb.  is belekerült. ) Ha a rekultivációra kiírt pályázat meg is jelenik hamarosan, arról már valószínűleg az önkormányzati választások után felálló képviselőtestület fog majd dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!