Fűtött váltók, új állomások - látványos a vasútfelújítás

Tárnok, Székesfehérvár - A vasúti felújítást már egy ideje figyelemmel kísérhetik a vonatozók, de egyre látványosabban formálódik a két település közötti át- és újjáépítés.

Kovalcsik Katalin


A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a gazdája a Tárnok-Székesfehérvár közötti vasúti vonalszakasz átépítésének. A munkálatok egy része látványosan zajlik, és okozott felfordulást, forgalomkorlátozást egyes településrészeken, de lassan körvonalazódik az új és újjáépítendő területeken a kép.  Martonvásár állomáson a napokban már  az új gyalogos aluljáró belső szerelési munkáin dolgoznak a kivitelezők. A vágányok közt elkezdték a tolatási padkák rendezését, telepítik a váltófűtési berendezéseket. Baracskánál, a Váli völgyben a nagy esőzések miatt nem tudták a kétoldali támasztó töléseket kiépíteni, a már addig elkészült rézsűket is javítaniuk kell a kivitelezőknek. Pettenden az épülő aluljárónál  betonozzák, szigetelik a kétoldali rámpákat.
- Kápolnásnyéken  az iparvágány átépítéséhez odaszállították az anyagokat,  állítják az új felsővezetéki oszlopokat. Nyék és Gárdony közt újra megkezdődött a vízelvezető  árkok építése és javítása, amit a rossz idő miatt halasztani kellett. Velencefürdőn és a Kun Péter emlékére állított emlékműnél épül az aluljáró, burkolják a velencei és a velencefürdői állomás peronját. Az eredeti tervek szerint a  két állomás épületét csak felújították volna, de a tetőbontásnál kiderült, nem érdemes, jobban megéri, ha új épületeket emelnek, amelyek  megegyeznek majd az elbontottakkal. A megállóhelyeken a rossz idő megviselte a fákat, szakvéleményt kértek a beruházók, a fák sorsáról, kivágásukról, pótlásukról  később döntenek.
Gárdonyban, a Keszeg utcai új gyalogos aluljárónál elkészült a födém és résfal, az utcát és a parkolót visszadták a forgalomnak az építők. Nyáron csak az aluljárón belül dolgoznak, így nem zavarják a nyaralókat. A felújított  felüljárót május végén igénybe vehették a gyalogosok. 
A vonatok május 30-tól már az új dinnyési megállóhelyen állnak meg, ennek igazán örülnek a dinnyésiek,  hiszen ez a megálló végre igazán közel került  a településhez.  A régi állomásépületen áll a felirat: Ó-Dinnyés, de igazán talán csak az a  vasutas siratja a helyet, aki ott teljesített szolgálatot, és gyönyörű virágokat nevelt az állomáson. A dinnyési megálló  ma  már csak forgalmi kitérő, az újhoz ideiglenes járdát, valamint  hangos utastájékoztatót is telepítettek. A dinnyési vasúti  átjáró építése az időjárás miatt késik, de valószínűleg már  a jövő héten átadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!