A klasszikus legénybúcsú a múlté! Íme egy ötletes buli, szerelmi vallomással

Székesfehérvár - Végre itt a nyár, az esküvők, no meg azt megelőzően a legénybúcsúk ideje. A klasszikus legénybúcsú ma már a múlté: nem kell feltétlenül sztriptíztáncost bérelnie a haveroknak, a buli másképp is buli lehet!

Házi Péter

Minél zajosabb a legénybúcsú, minél nagyobb a mulatság, annál boldogabb lesz az ifjú pár - tartják sokan. És persze az is hallgatólagos megegyezés, hogy ilyenkor a menyasszony sem haragudhat meg, ha a vőlegény még egyszer "utoljára" kitombolja magát a "házasság béklyója" előtt. De bármilyen meglepően is hangozhat a hölgyek számára, a legtöbb legénybúcsú manapság nem a sztriptíztáncosokról szól, nem fullad tivornyába, hanem sokkal inkább haveri ugratások tömegéről van szó, hogy aztán egy héttel később minden barát szívből gratuláljon majd az ifjú párnak. Székesfehérvár egyik legegyedibb legénybúcsúját szervezte meg például nemrég a Péntek 3 Tejátrum, mai nevén EZIS Színház társulata egykori tagjuk számára: az elsősorban középiskolásokból álló színészcsapat "egész estés előadást" talált ki  Tamásnak, aki ebből egészen addig nem sejtett semmit, amíg a kis csapat be nem állított hozzá péntek este. A kötelező első körös felesek legurítása után a ceremóniamester, Bálint, mindenkit felszólított arra, hogy egy-egy számára szimpatikus szót írjon le a közös papírra, melynek - hívta fel a figyelmet - az este folyamán nagyon  fontos szerepe lesz még!  Aztán megindult a menet Székesfehérvár klasszikus kocsmáinak irányába, ahol bátorításként egy-egy kupica pálinka is lecsúszott a sör mellé. Szükség is volt az "ihletre", merthogy a ceremóniamester ekkor bejelentette, Tamás és Adri megismerkedését, azt a bizonyos első csókot megelőző romantikát most bizony az egyik színészhaverjával, az ekkor már a szerepért egyre lelkesedőbb Mátéval kell újrajátszania. Mégpedig a papírra felírt olyan szavak segítségével, mint nyomtató, kardántengely vagy éppen lángvágó...  


Nos, Tamás először egy kicsit még hezitált, aztán végül nekidurálta magát: nem kell mondani, mekkora derültség alakult ki a fehérvári éjszakában, amikor két, kissé kapatos férfiúi egyén egymásnak vallott szerelmet a recsegő, röhejesen oda nem illő szavak segítségével. Ám mivel színészekről van szó, tehetségük segítségével a néző valahogy mégiscsak átlendült a szavak idegenségén.
Egy-egy másodpercre azért megakadt a "lamour", amikor a papíron sorjázó szavak közül egy újabbat kellett beépíteni a romantikus monológba. Ám a sör olykor a legjobb múzsa, úgyhogy a legnagyobb nyelvtani nehézségeken is sikerült átlendülni, s a romantika kiteljesedett (volna). Ám már következett az újabb feladat: az instrukció szerint szép szavakkal, a rögtönzött vers nyelvén kellett Tamásnak szóba elegyednie az éjszakában sétáló hölgyekkel, s megkérni őket arra, élete utolsó szabad estéjén egy, a hasára adott aláírással segítsék őt, hogy teljesítse a haverok által kiszabott penitenciát. Az eredeti tervek között az is szerepelt, hogy mindezt gitárkísérettel kell előadni, ám Tomi csak a szájharmonikáját volt hajlandó magával hozni, aminek megszólaltásával párhuzamosan köztudottan képtelenség beszélni, így maradt a monológ. Az első bátortalan próbálkozások kompenzálása érdekében egy újabb belvárosi műintézmény következett, ahol mindenféle színű és ízű alkoholos löttyöket rendeltek a barátok, aminek következtében mindenki felbátorodott, s a tíz megkövetelt aláírást már percek alatt sikerült abszolválni. Ekkorra a fáradtság már kezdett erőt venni a társaságon, úgyhogy muszáj volt leülni és nosztalgiázni, no meg néhány keresztkérdést feltenni a vőlegénynek, melyből kiderül, mennyire ismeri szíve választottját. Nos, Tamás a "fáradtság" ellenére is nagyrészt pontos válaszokat adott - már amennyire a legénybúcsú más résztvevői erre vissza tudnak emlékezni - , úgyhogy a csapat áldását adta a frigyre.  Legénybúcsú volt ez a javából, mely Tamást örökre elkíséri majd az életben. Amikor egy kis bátorításra van szüksége, csak vissza kell gondolnia arra, hogy a barátok mindig segítenek. Például a pálinkáspoharak emelgetésében...

 A leánybúcsú hagyományos formája a leánysirató, amelyet közvetlenül az esküvő előtt tartottak. Mára ez igancsak megváltozott, egy utolsó emlékezetes bulivá vált, ahol mindenki saját vérmérséklete szerint szórakozhat. Strasszos póló, kényeztető masszázs, sztriptíz táncóra, randibugyi, chippendale show, sőt, még főzőtanfolyam is szerepel az adható ajándékok sorában. Persze a főzőiskolánál élvezetesebb egy limuzinos lánybuli a trendi pesti éjszakában. A legény- és leánybúcsúk megszervezésére ma már cégek is alakultak, melyek az igényeknek megfelelő partit szervezik, de akár új ötletekkel is szolgálnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!