Rendkívüli árhullámok Észak-Magyarországon (Folyamatosan frissítve)

FMH - Az árvízhelyzet péntekre sem javult sok helyen, sőt, Edelénynél a Bódva áttörte a töltésmagasítást, s most szinte megállíthatatlanul ömlik a faluban. A helyszínen már helikopterek is vannak.

MTI

Rendkívüli árhullámok Észak-Magyarországon

 

 

Rendkívüli nagyságú árhullámok alakultak ki az észak-magyarországi folyókon a hatalmas csapadékmennyiség miatt - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője péntek este az MTI-nek. Csont Csaba közölte: a Sajó vízgyűjtőjén pénteken is komoly mennyiségű csapadék hullott, az elmúlt két napban leesett eső miatt szlovák területen újabb árhullámok alakultak ki. Sajópüspökinél 420 centiméter körüli tetőzési értékre számítanak, Sajószentpéternél 405, míg Felsőzsolcánál 480 centiméterrel tetőzhet a folyó.
 A Hernád mellékvízfolyásain szintén rendkívüli nagyságú árhullám képződött, jelenleg Hidasnémetinél gyenge áradás tapasztalható. A következő órákban azonban áradás indul el és a vízállások a most kialakult 478 centiméteres legnagyobb vízszintek fölé emelkednek majd.  
A Bódva felső szakasza és az Ida-patak lassan apad, ugyanakkor információk szerint a Torna-patak árhulláma még nem érte el a Bódvát. Hídvégardónál a folyó 332 centiméteres vízállással a tetőzés közelében van, Szendrőnél 322 centiméternyi a folyó vízszintje és a rakacai víztározó automatikusan apasztja a nagy mennyiségű vizet.
Csont Csaba kitért arra: Hídvégardónál 335, Szendrőnél 330 centiméter körüli tetőzésre számítanak.  
Arról is beszámolt, hogy a Bodrog minden forrásfolyóján jelentős árhullám vonul le. A hazai területen Felsőbereckinél 715 centiméter a vízszint, itt 770 centiméteres vízállásra számítanak. Sárospataknál 649 centiméteren áll jelenleg a vízmérce, itt 700 centiméteres lehet a folyó vizének magassága.

 

 

Árvízvédelmi készültség a BKV-nál

 

 

Korlátozások várhatóak a következő napokban Budapesten a Duna-parti tömegközlekedésben, a folyó magas vízszintje miatt; a BKV a szükséges intézkedéseket árvízvédelmi terve szerint hozza meg - közölte a közlekedési társaság pénteken az MTI-vel. A Duna-parti forgalom a vízszint és a helyszínen tapasztalható állapotok függvényében tartható fenn. A veszélyeztetett szakaszokon a következő intézkedésekre készülnek: a HÉV Batthyány tér - Margit híd alagúti szakaszában a forgalmat mindaddig fenntartják, amíg az alagút állapota ezt megengedi, illetve a vízszint a 800 centimétert nem éri el - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
 Mint írták, ekkor azonban a forgalmat le kell állítaniuk, a HÉV szerelvények a Margit híd budai oldalán, a felszínen kialakított ideiglenes végállomásig közlekednek majd ez esetben. Erre az intézkedésre az előrejelzések szerint vasárnap délután és hétfőn lesz szükség. A Batthyány téri aluljáró jelentős beázása esetén - amennyiben a víz lejuthat a metró területére - a 2-es metró Batthyány téri állomását le kell zárni, a szerelvények megállás nélkül áthaladnak. Erre várhatóan nem lesz szükség a vízállás pénteki adatai szerint - olvasható.
 A közlés szerint a 2-es villamos lánchídi aluljárója árvíz idején szintén veszélyeztetett terület. A pályát fokozottan figyelik, a vízszint emelkedésének függvényében intézkednek a forgalom leállásáról. Várhatóan vasárnap reggelre a vízállás meghaladja a 760 cm-t, ekkor a villamos közlekedést le kell állítani, az utasokat pótló buszok szállítják majd.
 A Lánchíd budai oldala - a 18-as, 41-es villamosok vonala kevésbé veszélyeztetett, itt a támfalak magasabbak, és a vízelvezetés is jól működik, a forgalom leállításának kicsi a valószínűsége.
A Duna tetőzése az előrejelzések alapján 815 cm körül várható, és csak néhány napig tart - olvasható a közleményben.

 

 

Egy sávot lezártak az M1-esen Győrnél

 

 

Megsüllyedt az aszfalt, ezért lezárták az M1-es autópálya főváros felé vezető egyik sávját Győrnél - tájékoztatta az Állami Autópálya-kezelő Zrt. szóvivője péntek este az MTI-t.  A 104-es kilométernél van a süllyedés, ugyanott, ahol néhány hete a Cuhai-Bakony-ér alámosta a pályát, és emiatt napokra le kellett zárni.
 Winkler-Virág András elmondta: megkezdték a nyolc centiméternyit megsüllyedt rész aszfaltozását, éjszaka is dolgoznak az elhárításon, így várhatóan szombat reggel megint használhatják a közlekedők ezt a sávot; addig egy sávon megy a forgalom ezen a szakaszon.

 

 

Földcsuszamlás miatt szakadék alakult ki Abaújvár felett

 

 

Megcsúszott a szántóföld a folyamatos esőzések miatt Abaújvár felett, emiatt veszélybe kerülhet két község vízellátása - adta hírül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település önkormányzatának tájékoztatása alapján pénteken az MTI Önkormányzati Sajtószolgálata (ÖS). A közlemény szerint a kezdetben 1-2 méter mély szakadék mára 6-8 méteressé vált, a szélessége 40-50 méter, a hossza csaknem 200 méter. A földcsuszamlás a község vízbázisa felett van. Ha tovább csúszik a terület, veszélybe kerülhet két község, Abaújvár és Pányok vízellátása.

 

 

Hétezer embert rendelt a miniszterelnök a Hernád mentére

 

 

Hétezer embert rendelt Orbán Viktor kormányfő a Hernád mentére az árvíz elleni védekezésre részben a büntetés-végrehajtástól, részben a rendőrségtől, részben pedig a katonaságtól. A miniszterelnök ezt a pénteki esti rendkívüli kormányülés után jelentette be. Hozzátette, további 2.500 embert fog az érintett területre vezényelni a hátralévő 24 órában.

 

 

Nem hagyják el otthonukat az ócsanálosiak

 

 

Nem hagyta el otthonát a kitelepítésre ítélt Ócsanálos lakóinak többsége. A 273 lakosú, Onga közigazgatási területéhez tartozó, a Hernád és a Vadász-patak áradásával fenyegetett településen élők kitartanak, védekeznek a víz ellen, amíg lehet.

 

 

A falu határától nem messze autóbuszok sorakoznak - üresen.
Madzin Tibor, Onga polgármestere az MTI-nek péntek kora este azt mondta: Ócsanálos lakói közül kevesebb mint százan döntöttek úgy, hogy elhagyják házukat, és a biztonságosabb Onga általános iskolájában, óvodájában töltik az éjszakát.
 A falu többi lakója viszont marad, kitart, védekezik, pakolja a homokot a zsákokba. Katonák, tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek, vízügyesek, rendőrök segítenek a védekezésben. Az éjszaka minden korábbinál kritikusabb lesz.
Jószerivel már a Hernád és a Vadász-patak vize az úr a településen.
Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság elnöke az MTI-nek a helyszínen azt mondta: mindenki saját maga dönti el, hogy elhagyja-e otthonát. A település felkészült a kitelepítettek elhelyezésére, ellátására, de sokan rokonokhoz, ismerősökhöz mennek. A védelmi bizottság minden segítséget megad a falunak, az ott élőknek.
Mint mondta, eddig még nem látott vizet hoz a Hernád és a Vadász-patak, és a vízszint egyre csak emelkedik. Hasonló a gond Abaújszántó, Gönc, Szendrőlád és Edelény térségében is, ez utóbbi településen arra is fel kell készülni, hogy akár ezres nagyságrendben telepítsék ki a lakosságot.
A védekezésben részt vevők mindent elkövetnek, hogy erre ne legyen szükség, hiány nincs semmiben - tette hozzá.

 

 

Már nincs elzárt település Baranyában

 

Már nincs elzárt település Baranyában

 

 

Már nincs elzárt település Baranyában; apadnak az elmúlt napokban megáradt patakok, vízfolyások - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem pénteken az MTI-t. A közlés szerint az utolsó védekezések egyikeként Gilvánfán pénteken megemelték a két kilométer hosszú gátat, így már kilencezer homokzsákkal zárták el a víz útját.     Szederkényben, ahol az elmúlt napokban a megáradt Karasica pusztított, még a helyi iskolát is elöntötte, kezd normalizálódni a helyzet.     Ófalu is kiszabadult a víz fogságából, így már nincs elzárt település Baranyában.     A megyében egyedül a pellérdi bekötőúton van teljes útzár vízátfolyás miatt.
Heid Petra, az Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense közölte: a Karasica Szederkényben és Villányban csütörtökön tetőzött, a felső szakaszon nagyon lassú apadás kezdődött meg. A Baranya-csatorna vízszintje is csökken. A Fekete-víz Csányoszró térségében tetőzött pénteken.

 

 

Tíz utcát öntött el Pápán a Bakony-ér, két családot kitelepítettek

 

 

Tíz utcát öntött el a folyamatos esőzés miatt megduzzadt Bakony-ér lezúduló vize péntek délután Pápán, a Tókert városrészben; két családot kitelepítettek - közölte Lauer János, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a helyszínről az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a helyi védelmi bizottság ülését követően megkezdődött a védekezés. A helyszínre vezényelt ajkai, pápai és csornai tűzoltóegységek megkezdték a víz szivattyúzását az elárasztott területről.
Kovács Zoltán, Pápa polgármestere az MTI kérdésére elmondta, hogy jelenleg is folyik a homokzsákos védekezés, a helyi polgári védelem munkatársai, a lakosok és az önkéntesek többszintes homokzsákfallal igyekeznek megvédeni az elöntött tíz utca portáit, házait.
A Tókertváros melletti úgynevezett Hódoska majorból péntek délután két családot kellett kitelepíteni, mert a házukat elöntötte a víz, őket a helyi általános iskolában szállásolták el.
A polgármester közlése szerint a Bakony-ér vízszintje a sok eső miatt délután három óra alatt fél métert emelkedett; azóta 9 centiméterrel csökkent.

 

 

Másodfokú készültség a Duna százhalombattai szakaszán

 

 

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Duna százhalombattai szakaszára péntek délután a helyi védelmi bizottság - közölte a városháza szóvivője az MTI-vel. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem kell a 2006. évihez hasonló nagy árvíztől tartani a városban. Szervezetten zajlik a védekezés Százhalombatta veszélyeztetett részein a polgármester (a helyi védelmi bizottság elnöke) irányításával, illetve a polgári védelmi kirendeltség vezetőjének koordinálásával - mondta Tomek Noémi.
Hozzátette, hogy eddig 9000 homokzsákot és mintegy 40 köbméter homokot használtak fel. A Szkela utca és a Révész utca között még pénteken kiépítik a nyúlgátat, szombaton pedig a Csónakháznál és Kossuth Lajos utcában végeznek további munkálatokat.
A szóvivő tájékoztatása szerint a városban négy átereszt már lezártak, csak a Dunafüredi út alatti, a Pannónia lakótelep vizét elvezető maradt nyitva. Közlekedési korlátozás jelenleg nincs érvényben, de a Duna vízszintjének folyamatos emelkedése miatt másodfokú készültséget rendeltek el. Bíznak abban, hogy a négy éve mért 860 centiméteres vízmagasságot nem fogja megközelíteni a Duna.
A védekezésben egyelőre negyvenen vesznek részt, de további segítséget is bevonhatnak. Az árvízi bejelentéseket a városi rendőrőrsön 24 órás szolgálat fogadja, az esetleges vészjelzés alapján egy készenléti csoport házhoz viszi a megfelelő mennyiségű homokzsákot - közölte Tomek Noémi.

 

 

Átszakadt a vasúti töltés gátja Hontnál

 

 

Átszakadt a vasúti töltés gátja Hontnál, a kiöntött Ipoly folyó 50 lakóházat veszélyeztet a nyugat-nógrádi faluban - közölte a katasztrófavédelem pénteken az MTI-vel. A polgármesteri hivatal épületét, valamint négy-öt házat már közrefogott a víz - mondta Szeles Péter, a megyei igazgatóság szóvivője.
Jelenleg nyolcvanan védekeznek a helyszínen. Kétezer homokzsákot már elszállítottak a településre, ahol még további ötezer zsákot igényeltek - tette hozzá.

 

 

Szakaszosan a budai alsó rakpartot is lezárják

 

 

Megkezdődött a budai alsó rakpart lezárása négy órakor a Margit hídtól északra eső szakaszon - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal péntek délutáni közleményében az MTI-t. A Halász utcától délre, a Lágymányosi hídig tartó rakpartszakaszt a jelenlegi állás szerint este hét órakor zárják majd le a forgalom elől. Szükség esetén, ha a Duna vízszintje a vártnál gyorsabban emelkedne, a lezárás hamarabb is megtörténhet.
A Halász utca és a Margit híd közötti szakaszt már korábban lezárták. Nem lehet közlekedni a pesti alsó rakparton sem.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábban arra kérte az autósokat, hogy vigyék el parkoló járműveiket az alsó rakpartokról, mert a Duna áradása miatt lezárják a területet.

 

 

A Gemencben is védekeznek az áradó Duna ellen

 

 

Forgalomkorlátozás a 38-as főúton Tokaj-Rakamaznál

 

 

Az árvízi helyzet miatt péntek délután lezárták a Nyíregyháza és Bodrogkeresztúr közötti 38-as számú főutat Tokaj-Rakamaznál, a Tisza hídján nem engedik be a kamionokat Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-vel. Fülöp Gergely tájékoztatása szerint a főútszakaszon a feltorlódott kamionok miatt forgalmi dugó alakult ki.     A torlódást a nyíregyházi rendőrkapitányság forgalomirányítói próbálják megszüntetni, de arra kérik a személygépkocsival közlekedőket is, hogy lehetőleg kerüljék el a tokaj-rakamazi Tisza-hidat.    

 

 

A honvédséget is bevetik a védekezésnél

 

 

A honvédségnél kiképzéseket, gyakorlatokat függesztettek fel, és szabadságon lévő katonákat rendeltek be, hogy segíthessék az árvíz elleni védekezést - közölte a minisztérium pénteken.

 

 

Még sok a víz a Balatonban, de csökkenteni kell a leeresztést

 

 

Nem csökkent a Balaton vízmagassága, de pénteken a Sió-zsilipnél visszafogják a víz leeresztésének mértékét az eddigi másodpercenkénti 13-ról 5 köbméterre, a Sió Tolna megyei szakaszának vízszintcsökkentése érdekében. Csonki István, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság vezetője pénteken az MTI-nek azt mondta: a Balaton vízszintje továbbra is 120 centiméter a siófoki vízmércéhez viszonyítva, és bár ez 10 centiméterrel meghaladja a szabályozási vízszintmaximumot, eddig nem okozott súlyos gondokat.
A Sió-zsilipen történő vízeresztés felére történő csökkentése ugyanakkor a Sión Simontornyánál 30 centiméteres vízszintcsökkentést eredményez, amire a következő napokban nagy szükség lesz. A Sióba ömlő, áradó Kaposnál ugyanis még több napig harmadfokú riasztás lesz érvényben, továbbá a Dunán a hét elejétől várható árhullám is visszaduzzasztást okozhat a Sión, ezért fontos csökkenteni a csatorna terhelését már előre.
A szakember szerint a Balatonnál a hétvégétől várható jó idő a megmaradt mértékű eresztéssel együtt segíthet abban, hogy a 120 centiméteres vízszintet megtartsák, majd fokozatosan csökkentsék a tó 110 centiméteres, maximális üzemi vízszintjéig.
Csonki István szólt arról is: a balatoni önkormányzatok megértéssel fogadták már korábban is, hogy a térség folyóinak áradása miatt az egyébként 60 köbméter/másodperc vízeresztő képességű Sió-zsilip maximális kapacitását nem lehet kihasználni. Eddig semmilyen panasz nem érkezett a Balaton tartósan magas vízállása miatt a vízügyi igazgatóságra.

 

 

OLDALTÖRÉS: Homokzsákokat osztanak Dunakeszin, a Duna-soron

 

 

 

 

 

 

 

Homokzsákokat osztanak Dunakeszin, a Duna-soron

 

 

Homokzsákokat oszt a dunakeszi önkormányzat az árvízi szempontból legkritikusabb helyen, a Duna-soron lakóknak, miután a folyó elöntötte a Rév utca végét – közölte a város polgármestere pénteken az MTI-vel. Kecskeméthy Géza (Fidesz) elmondta, hogy az elöntéssel fenyegetett ingatlanok tulajdonosainak egyelőre 200-200 homokzsákot ad az önkormányzat, amelyeket a korábban megszokott gyakorlatnak megfelelően ki-ki maga rak le, ám szükség esetén az önkormányzat küld segítséget.
A pillanatnyilag 700 centiméteres vízállás az előrejelzések szerint szerdáig 815 centiméteresre nőhet, de olyan gyorsan árad a folyó, hogy nehéz előre jósolni - tette hozzá a polgármester. Mint mondta, a Duna-sor legmélyebben fekvő, Rév utcai szakaszát már elöntötte a víz, így leállították a kompot és kérték a környék hajóforgalmának szüneteltetését is. A Béke utcai lakótelep térségében lévő temető alatti telkek tulajdonosait is figyelmeztették a veszélyre, de ezen a részen még nincs komoly gond.
Amennyiben a Duna vízszintje 840 centiméter fölé emelkedne, veszélybe kerülne a városon áthaladó 2-es út, illetve a fővárosból bevezető szakaszon sorakozó több nagyáruház és az ipari park is, ám egyelőre ettől nem kell tartani. Az önkormányzat minden eshetőségre, így a kiköltöztetésekre is felkészült, ez esetben a rászorulókat helyi és gödi szállodákban, panziókban helyeznék el – közölte Kecskeméthy Géza.

 

 

Árad a Duna, a Zagyva és az Ipoly is

 

 

A péntekre virradóra hullott nagyobb mennyiségű, 10-15 milliméter  csapadék miatt a Zagyva és az Ipoly is árad, a Dunán várhatóan másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el - közölte a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken az MTI-vel. A Dunán Passautól lefelé az osztrák felső szakaszon jelentős áradás indult meg, várhatóan másodfokú készültséget rendelnek el. Budapesten jelenleg elsőfokú a készültség, a tetőzést a szakemberek keddre várják 815 centiméter körül.
A Zagyva Pásztónál és Apcnál, valamint a Szuha-patak árad, a hatvani, valamint az alatta lévő szakaszain a délelőtti óráktól kezdődően lassú apadás indult meg.
Az Ipoly az elmúlt 24 órában történt esőzések miatt szintén árad Nógrádszakálnál és Balassagyarmatnál, Ipolytölgyesnél azonban a folyó apadni kezdett.
 Az igazgatóság a Csepel-sziget térségében felhalmozódott belvizet folyamatosan szivattyúzza, egyes telepeken éjjel is. Dabas gyors mentesítése érdekében a Duna-völgyi csatorna vizének egy részét a sári zsilipen keresztül dél felé vezeti az igazgatóság. A kialakult magas vízszintek miatt a belterületen homokzsákos védekezésre is szükség volt.

 

 

Azonnali segítséget kérnek a szendrőládiak

 

 

Azonnali segítséget kér a Borsod megyei Szendrőlád, ahol a Bódva minden eddiginél nagyobb áradása miatt pénteken mintegy félezer embernek kell elhagynia otthonát, és újabb kitelepítéseket hajtanak végre estig. Káló Norbert, a település önkormányzati képviselője az MTI-nek azt mondta: a zempléni falu hat utcájából 120, főleg roma családot költözettek ki reggelig, de újabb 20-25 családnak kell estig elhagynia otthonát. Közlése szerint mintegy félezer embert helyeztek el iskolákban, egyházi és önkormányzati ingatlanokba.
Csak csónakokon tudnak közlekedni a falu utcáin a néhol másfél méter magas vízben, ennek ellenére más utcákban tovább védekeznek a homokzsákokkal - mondta.
Hozzátette: a kitelepített emberek számára azonnali segítségként élelmiszert, gyermek és felnőtt ruhaneműt és takarót kérnek, mert a lakosság teljes vagyona víz alatt áll.
Szendrőlád közúton is nehezen megközelíthető, ugyanis lezárták a forgalom elől a 27-es számú főutat Szendrőlád és Edelény között.

 

 

Öt település a Hernád fogságában

 

 

Öt borsodi településre nem lehet bejutni péntek dél óta a Hernádon levonuló árhullám miatt; Halmaj, Kiskinizs, Nagykinizs, Hernádkércs, Felsődobsza megközelíthetetlen személyautóval - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t.

Intenzíven árad a Duna Nyugat-Magyarországon

 

Intenzíven árad a Duna Nyugat-Magyarországon

 

 

Egy napja ismét intenzíven árad a Duna, a Mosoni-Duna emelkedése miatt az abdai árvízkaput be kellett zárni. A Bakony nyugati lejtőin egész éjjel esett, így jelentős vízmennyiség jutott a Marcalba - közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken.

 

 

A Mosoni-Duna több szakaszán elsőfokú készültséget vezettek be reggel hat órától, míg Vének és Dunaszentpál között este hattól, az egy nappal korábban elrendelt elsőfokú készültséget péntek délben másodfokúra emelték Komárom és Almásfüzitő között. Este hat órától ugyanez érvényes a Tát-Esztergom szakaszra. Az esztergomi tetőző vízállás elérheti a mértékadó árvízszintet - közölték.

 

 

 Négyszáz méter hosszan ideiglenes védvonalat építenek ki Táton, mert ott a Duna és a Vág áradása miatt nagyobb vízhozamra számítanak. A levonuló árhullám miatt a Duna-menti belvízvédelmi szakaszon reggel óta elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A közlemény szerint legalább két napra lesz még szükség ahhoz, hogy Bőnynél visszahúzódjon a mederbe a Cuhai-Bakony-ér, amely tegnap reggel tíz és délután négy óra között tetőzött, s reggelre öt centit már apadt is.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Útlezárások, a budapesti rakpart is víz alá kerülhet

 

 

 

 

 

 

 

Sok a lezárt útszakasz, Fejérben is

 

Sok a lezárt útszakasz, Fejérben is

 

 

Teljes útzár van érvényben mintegy nyolcvan útszakaszon, négy község továbbra sem közelíthető meg autóval. A helyzet az észak-magyarországi, a dél- és nyugat-dunántúli területeken a legkritikusabb - közölte a Magyar Közút Zrt. pénteken az MTI-vel.
A heves esőzések és árvizek miatt jelenleg csaknem nyolcvan útszakasz van lezárva, ebből tizenkettő főút, emellett számos más út nehezen járható, az átfolyó víz miatt néhol a burkolat is megsüllyedt - olvasható a közleményben.
A társaság a három hete tartó szeszélyes időjárás miatt alapfeladatait háttérbe szorítva minden lehetséges eszközzel az árvízi védekezésben segít, de a szakemberek folyamatosan dolgoznak a helyreállítási munkálatokon is,  az időjárás miatt azonban ezek napokkal elhúzódhatnak - tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a cég szóvivője.
A terelőutakon a szokásosnál rosszabb állapotokkal találkozhatnak az autósok, mert a kátyúzási munkákat is át kellett ütemezni. Ezért a szóvivő arra kéri a közlekedőket, hogy fokozottan figyeljenek, tartsák be a sebességkorlátozásokat és ne hajtsanak be lezárt útszakaszokra.
A legtöbb útlezárás az északi és a dunántúli régióban van érvényben, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Komárom-Esztergom megyében. Jelenleg autóval nem közelíthető meg Sajóvelezd, Tornaszentandrás, Tornabarakony és Tarrós.
A közútkezelő arra kéri a kocsival közlekedőket, hogy mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útállapotokról mielőtt útnak indulnak. Friss információkat a Magyar Közút Útinform szolgálatától kaphatnak a 06-1-336-2400-s telefonszámon, valamint a www.kozut.hu oldalon.

Ipolytarnócon is vízben állnak a házak

 

 

Nyolc lakóház hatvan órája vízben áll a Nógrád megyei Ipolytarnócon, a homokzsákokkal már megfékezhetetlen Ipoly folyó először szerdán kora hajnalban öntött ki - mondta Szabó Tibor polgármester az MTI-nek pénteken.
Egy házban már a falakon belül is bokáig ér a víz - mondta a polgármester, aki az MTI megkeresése idején a károsult házakat járta, és fényképezte a repedéseket, hogy a felvételeket elküldje a katasztrófavédelemnek.
Arra a kérdésre, hogy lakhatók lesznek-e még ezek a házak, azt mondta, ezt majd szakembernek kell megítélnie.
Az Ipoly vízszintje elérte az eddigi legnagyobb magasságot, jelenleg 426 centiméteren stagnál - közölte a polgármester. 
Szabó Tibor elmondta: az Ipolyt homokzsákokkal már nem lehet megfékezni, a víz 600 méter hosszan ömlött ki a folyóból.
Ehhez már rendes töltés kell - tette hozzá.
Ipolytarnócon már kedden este kiköltöztettek 12 embert, akkor még három helyen lépett ki medréből a folyó. A 36 veszélyeztetett lakó közül a csütörtök éjszakát már 23-an töltötték a menedékhelyen, rokonoknál, vagy az önkormányzat komfort nélküli házaiban.
Tizenhárom lakó saját felelősségére otthonában maradt.
Az emberek rendkívül elkeseredettek - mondta a polgármester.
Ipolytarnóc ügyében már a vízügyi és az önkormányzati minisztériumot is megkereste Nógrád megye önkormányzata, mert a falu 1998 óta rendszeresen homokzsákos védekezésre kényszerül az Ipoly tavaszi és késő őszi áradásai miatt.
Javasolták már árvízvédelmi töltés megépítését, és azt is, hogy állami költségvetésből váltsák meg az árvíz által veszélyeztetett lakóházakat.
A problémát mindkét miniszter elismerte, de mivel áprilisban levélben közölték, hogy "nem rendelkeznek eszközökkel a probléma megoldására", a megyei önkormányzat felterjesztési jogával élve a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítását kezdeményezte. Javaslatuk szerint az államhatárt érintő folyók tekintetében kizárólag az állam feladata lenne a védelmi feladatok ellátása - mondta a polgármester.

 

 

 A budapesti rakpart is víz alá kerülhet

 

 A budapesti rakpart is víz alá kerülhet

 

 A budapesti rakpart is víz alá kerülhet

 

 

 

 

Napközben a Duna magas vízállása miatt sor kerülhet az alsó rakpartok egy-egy szakaszának lezárására Budapesten.
A Fővárosi Védelmi Bizottság pénteki ülését követően az önkormányzat arról tájékoztatott, hogy Budapesten is megkezdték az árvízi helyzetre való felkészülést. A Duna vízszintje a péntek reggeli órákban elérte a 600 centit, a tetőzést 800 centiméternél várják a jövő hét elejére. A vízszint várhatóan nem éri el a 2006-ban mért 860 centimétert.
A rakpartokat napközben szakaszosan zárják le 650 centiméteres vízállástól. Lakóövezetet a levonuló árhullám nem veszélyeztet, a Római parti üdülőövezetet azonban elöntheti a víz. A Margitsziget egyelőre nincs veszélyben, de a vízszintet folyamatosan figyelik és, ha szükséges, délután ott is megkezdik a védekezést.
A csatornázási művek is megkezdte a védekezést, ebben jelenleg 150 ember vesz részt. Estig az átemelőket, csatornacsatlakozásokat árvízi üzemmódra állítják.Az árvízi védekezéshez szükséges anyagi fedezet - az általános tartalékból és a vis maior keretből - a fővárosi költségvetésben rendelkezésre áll.

Lezárt határátkelők Borsodban

 

 

Lezárták a nemzetközi közúti határátkelőket a teherforgalom elöl Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz okozta vízátfolyások miatt pénteken.
A teherautók, kamionok sem Tornyosnémetinél, sem Bánrévénél, sem pedig Sátoraljaújhelynél nem tudnak áthaladni a határon, miként a Szlovákiából érkezők sem tudnak behajtani Magyarországra - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t.
A személyforgalom akadozik - tette hozzá.

Készültség Tokajnál is

Tiszatelek és Tokaj között elrendelte az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte a szervezet vezetője pénteken az MTI-vel.
Bodnár Gáspár elmondta: újabb jelentős csapadék érkezett a Tisza vízgyűjtőre, így Kárpátalján átlagosan 43, Erdélyben 22, a hazai területen 26 milliméternyi eső esett az elmúlt napon. Záhonyban, illetve a kárpátaljai Huszton és Rahón még ennél is több, 46-62 milliméter közötti csapadékot regisztráltak.
Tájékoztatása szerint a Kraszna napok óta lassan, folyamatosan árad, Ágerdőmajortól a tiszai torkolatig az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint feletti vízállások várhatóak. A Túr és a Lónyai-főcsatorna is árad, utóbbi vízfolyás torkolati szakaszán ismét el kellett rendelni a legenyhébb fokú riasztást, a felső szakaszon még mindig másodfokú a készültség.
A folyamatos esőzések miatt nőtt a vízzel borított területek nagysága, mely jelenleg a 20 ezer hektárt is meghaladja. A megye majdnem egész területén a talaj felső rétege átázott, járhatatlan, művelésre alkalmatlan.
Az eddig érvényben lévő készültségek nem változtak, azaz a Felsőszabolcsban és az Ecsedilápon másodfok fenntartásával védekeznek. A szivattyútelepek folyamatosan dolgoznak, egy nap alatt több mint 2,3 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba - tette hozzá a védelemvezető.
A megyében a két vízgazdálkodási társulat van másodfokú készültségben, és 15 önkormányzat tart fenn valamilyen szintű belvízvédelmi riasztást.

 

 

Miskolcnál a Sajó az úr

 

 

Miskolc zárva, a várost észak-keleti irányba, Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé már nem lehet elhagyni, miként az onnan érkezők sem tudnak bejutni a borsodi megyeszékhelyre, a város határában már a Sajó az úr.
A megyében kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt a Miskolcra be- és kivezető útszakaszokon a közlekedők terelésekkel és jelentős torlódásokkal számoljanak - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.
Miskolcra a 3-as számú fő út - Arnót, Szikszó és Szerencs irányából - bevezető négysávos útszakaszát lezárták, a felsőzsolcai körforgalmon a rendőrség csak tömegközlekedési és szolgáltatói járműveket engedi át. 
Az árvíz miatt az autópálya kezelője az M30-as Miskolc-Nyékládháza közötti szakaszát díjmentessé tette, a rendőrök a Miskolcról Felsőzsolca irányába menő forgalmat az M30-as autópályára terelik fel.
Lezárják az árvízi kapukat a fővárosnál

Éjfélre lezárja a Duna fővárosi szakaszát védő 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját a Fővárosi Csatornázási Művek - írja a cég az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
Nyolcméteres vízállásig 31 csatornazsilip és 43 árvízi kapu állja majd a víz útját.
Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek teljes állománya átállt "árvízi üzemmódra", folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hétfőre várható 8 méteres árvízszinttől megvédjék a várost.
A tisztító- és átemelőtelepeket még csütörtökön átállították árvízi üzemmódra. A vízállásnak megfelelően haladva a csütörtöki 15 csatornazsilip-zárást pénteken további 16 követi. A felszínen negyven árvízi kaput kell még a nap folyamán lezárni.

 

 

OLDALTÖRÉS: Lezárják az árvízi kapukat a fővárosnál

 

 

 

 

 

 

 


Ezer fölött a kitelepítettek száma Borsodban

 

 

Ez idáig mintegy másfél ezer embernek kellett elhagynia otthonát az ár- és a belvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol több településre nem lehet bemenni személyautóval, és tucatnyinál is több út járhatatlan.
Az elmúlt huszonnégy órában 12 ezren védekeztek a gátakon, a településeken. A legsúlyosabb a helyzet a Bódva által fenyegetett Edelényben, Szendrőládon, Szendrőn, de hasonló a helyzet a Hernád-mentén is - mondta az MTI-nek Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese.
Az MTI információi szerint a honvédség újabb erői segítenek majd a védekezésben.
A katonák mellett tűzoltók, polgári védelmisek, rendőrök, a Bódva, a Sajó és a Hernád áradata által fenyegetett települések lakói dolgoznak a gátakon, erősítik, magasítják őket. Edelényben a honvédség szállító helikoptereit is bevették a védekezésbe péntek reggel.
A megyében sok út járhatatlan. Várhatóan pénteken kora délelőtt a Sajó áradása miatt lezárják Miskolc határában az M30-as autópálya csomópontját, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a megyét kettévágja a víz.

 

 

OLDALTÖRÉS: Lezárták a 27-es utat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Tolcsva is kiöntött, 20 családot telepítettek ki

 

 

Újból kiöntött pénteken reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván a Tolcsva patak, amely legutóbb kedden árasztotta el a falut.
Az MTI úgy tudja, hogy több mint 350 házat veszélyeztet a víz, amely 80 centiméterrel magasabban tetőzött, mint amit kedden mértek. Húsz családot kellett kiköltöztetni. Őket az idősek otthonában és az iskolában helyezték el.

Továbbra sem közlekednek, vagy késnek a vonatok

 

 

Változatlan a helyzet az ország vasútvonalain, az áradások és vízátfolyások miatt van, ahol szünetel a forgalom és autóbuszok közlekednek, máshol pedig csökkenteni kell a szerelvények sebességét, ami miatt késnek a vonatok - közölte a MÁV pénteken kora reggel az MTI-vel.
A Budapest-Pécs vonalon, Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt átlagosan 5-10 perc késéssel közlekednek.
A Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon Dombóvár-Dombóvár-alsó és Taszár-Kaposvár között a sebességcsökkentés miatt átlagosan 10-15 percet késnek a vonatok.
A Dombóvár-Bátaszék vonalon már csak Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedni az utasoknak. 
A Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Nyékládháza és Miskolc között kell csökkenteni a vonatok sebességét, ami miatt csak 5-10 perc késéssel tudnak közlekedni. 
A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítják az utasokat.
A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között, szintén vonatpótló autóbuszokkal közlekedhetnek az utasok.
A Miskolc-Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le.
Putnok és Kazincbarcika között is le kellett zárni a vasúti pályát. Ezen a szakaszon is a Borsod Volán menetrendszerinti járatai viszik az utasokat. A Volán menetrendszerinti járatain elfogadja a havi, félhavi, a 30 napos MÁV-bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat.   
Somoskőújfalu-Filakovo (Szlovákia) között a kishatárforgalom szünetel. A szlovák vasúttársaság vonatpótló autóbuszt közlekedtet. 
Az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Drégelypalánk között az Ipoly folyó áradása miatt az utasokat vonatpótló buszok szállítják. 
A Hatvan-Somoskőújfalu vonalon Hatvan és Pásztó között vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat a Zagyva folyó áradása miatt.

Helikopterek segítik a védekezést Edelényben

 

 

Reggel hat órától helikopterek segítenek Edelényben az árvízi védekezésben.
Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója úgy tudja, hogy két helikoptert vetnek be arra, hogy a Bódva magasított töltése mentén átfolyó vizet megfékezzék. 
A védekezésbe bekapcsolódtak a Spider Speciális Mentők és a kelet-magyarországi mentőcsapat búvárai. A tűzoltók, a rendőrök, az önkéntesek mellett Szlovákiából érkezett református  önkéntesek is ott vannak a borsodi városban.  
A búvárok az MTI tudósítójának úgy fogalmaztak: a korábbi bordás megtámasztást, azt a több ezer homokzsákot, amely megtámasztotta a töltést, teljesen ellepte a víz. A töltés már alig látható, csak a töltés tetejére, az úgynevezett koronára épített homokzsákok látszanak ki. 
A Bódva áradata a 27-es főútra ömlik. A víz egy részét visszavezették a holtágba, de már az is telített. 
A város szennyvízcsatornájából bugyog fel a víz, néhány helyen szökőkútszerűen. Több ázott kóbor kutya sétál tanácstalanul a vízzel elárasztott utakon. 
Edelényt kettészeli a vízátfolyás, ezért csónakokkal próbálnak közlekedni. A szakemberek most üzemelik be a csónakokat, amikre azért is szükség van, mert elzárt területen vannak a zsákok, a homok és a védekezők szálláshelye is. 
A holtág másik oldalán található a L'Huillier-Coburg kastély. Az MTI helyszínen lévő tudósítója ugyan nem látja a kastélyt, de úgy tűnik, nincs víz alatt, odáig nem ér el az áradás.

A Bódva elöntötte Edelényt

 

A Bódva elöntötte Edelényt

 

 

Óriási erővel önti el a borsodi Edelényt a Bódva; a városban a Bódva és az Újtemplom utcáknál csónakokkal menekítik a lakókat - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója pénteken hajnalban.
Vannak, akik nem akarják elhagyni otthonukat, őket erőszakkal nem hozzák ki. 
Az említett területre már gumicsizmával sem lehet bemenni, mert a rendőrök elmondása szerint a víz  olyan erővel zúdul, hogy kerítést is ledönt.  A településen a rendőrök, a tűzoltók, a vízügyi szakemberek próbálják menteni, ami még menthető. Most az a feladtuk a védekezőknek, hogy megpróbálják megfékezni a víz áradását. 
A posta utcájában is áll a víz. Ott egy pénzintézet, egy görög katolikus templom és a folyó felé vezető útszakasz áll vízben.  
Edelény  megközelíthetetlen. A város előtt, a 27-es főúton, a múcsonyi elágazásnál rendőrök állítják meg a járműveket, és akit csak lehet, eltérítenek, mert a városba nem lehet bejutni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OLDALTÖRÉS: A Bódva lesodorta a töltésmagasítást

 

 

 

 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ismét eleredt az eső, a folyók gátjain, az árvízzel fenyegetett községek belterületein több mint tízezren védekeznek.
Mind a Bódva, mind a Sajó, mind pedig a Hernád mentén kritikusnak nevezik az árvízi helyzetet a szakemberek.
A megyében egyre több utat zárnak le vízátfolyás miatt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!