Kritikus helyzetben a kukorica, nagy szükség van a gyomirtásra

FMH - A megyében mintegy 45 ezer hektár kukoricában kritikus szintet ért el a gyomosodás. Az őszi búza vetésterületéből mintegy 60-70 ezer hektárt sürgősen, néhány napon belül meg kell permetezni.

Bognár Máté

Domak Béla, a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának növényvédelmi osztályvezetője elmondta: a kukorica vetésterületeinek mintegy 40-50 százalékán kritikus a gyomosodás, mivel a kukorica korai kezeléseit az esők miatt nem lehetett elvégezni. Az idei kukoricatermés mennyiségére döntő hatással lesz, hogy a gyomirtási munkákat milyen hatékonysággal sikerül pótolni.
A repceszemek vízzel telítődtek, súlyuk megnőtt, s szinte a teljes, 25 ezer hektáros megyei repceállomány megdőlt. A szakemberek úgy látják: repcéből jelenleg jó a terméskilátás, de ha a gombaölő szeres kezelést rövid időn belül nem tudják elvégezni, akkor a megjelenő szürke- és fehérpenészes rothadás jelentős terméskiesést okoz majd.
- A kalászosokban már megjelent a lisztharmatfertőzés; s általános a vetésfehérítő bogár lárva kártétele is; utóbbi miatt helyenként 70-80 százalékos levélkár mutatkozik. A jelenleg virágzó őszi búza vetésterületéből mintegy 60-70 ezer hektárt sürgősen, néhány napon belül meg kell permetezni, ennek megtörténte vagy elmaradása a termés mennyiségére és minőségére is döntő hatással lesz - mondta a növényvédelmi osztályvezető. Mivel a felázott szántóföldek nagy többségén mezőgazdasági munkagépekkel még nehéz a közlekedés, egyelőre légi úton történik védekezés.
Az Aba, Lajoskomárom és Mezőfalva térségében lévő, összesen mindössze 40 hektáros megyei burgonyaterületeken megjelentek a burgonyavész első tünetei is. Ha a védekezés késik, járvány alakulhat ki, amely robbanásszerű változást idéz elő a növényben: akár teljes lombszáradást is okozhat.
Fejérben 3500 hektárnyi területen található üzemi gyümölcsös: főként cseresznye, meggy, kajszibarack, őszibarack és alma. A lemosó permetezéseket is beleszámítva eddig 5-6 permetezési forduló volt. A kajszibarackban megjelent a levélfoltosság, a korai érésű  cseresznyék pedig repednek, és  megjelenik a moníliás penész. Domak Béla azt javasolta: azokon a területeken, ahol a monília már a fás részekbe került, az elszáradt hajtásokat minél előbb ki kell vágni, úgy, hogy legalább 10 centiméter hosszú egészséges hajtásrészt is levágunk.
A növény- és talajvédelmi igazgatóság adatai szerint 2010-ben mintegy 270-280 ezer hektár a megyei szántóterület nagysága. Ebből mintegy 90 ezer hektáron kalászosokat, 90 ezer hektáron kukoricát, 25 ezer hektáron repcét és 25 ezer hektáron napraforgót; a fennmaradó területen pedig takarmánynövényeket termelnek a gazdálkodók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!