Emberek a borsodi gátakon, Fejérből is

Dunaújváros, Székesfehérvár - Önkéntesek indultak útnak már az előző hetekben is, hogy az árvízkárosultak segítségére legyenek. Homokzsákokat pakoltak, gátakat magasítottak, összefogtak a bajban.

duol.hu

Messziről érkezett emberek a gátakon. Az árvíz hírére bizonyossá vált, hogy a helybeliek egyedül nem tudnak úrrá lenni a rohanó, áradó  vizeken, így természetes volt  mint annyiszor, ha bajban volt az ország valamely vidékének kiszolgáltatott lakója , hogy útnak indulnak a segélycsapatok. Gumicsizmában, esőkabátban, hátizsákban elemózsiával, hogy róluk ne  kelljen gondoskodni, hiszen elég a  bajuk a  helyieknek  Borsodban. Tűzoltók, rendőrök, vámosok,  hivatásosok és civil önkéntesek, gyári munkások mentek a gátakra, mentettek embert, házat. Önként, együttérzésből, mert szükség volt  van és még lesz is a segítségükre, a támogatásukra a hatalmas bajban.
- Nem önkéntes alapon indultunk útnak, de mindenki vállalta volna önként is a segítséget az árvíz miatt bajba jutott településeken - Barabás János őrnagy mindezeket még Megyaszón, a borsodi készenléti helyzetben, pihenő közben mondta tegnap. 
- Vasárnap reggel 6 óta hat perckor érkezett a riasztás, nyolckor már útnak indultunk egy busszal Borsodba. Először Onga településre mentünk, majd onnan Ócsanálosra. Ez a község a Sajó és a Herdán találkozásánál található, van ott egy patakocska is, ami folyóvá változott. Ezen a 300 lakosú településen kellett nyúlgátat, de inkább körgátat raknunk, magasítanunk. Vasárnap este fé tízig, tízig raktuk a zsákokat. A 24 órás szolgálat alatt az ellátásunkról egyrészt a Fejér, másrészt a borsodi rendőr-főkapitányság gondoskodott. Ócsanálosba katonai kocsikkal tudtunk bemenni, mert a falut körbezárta a víz, nem gázoltunk a vízben, de a gumicsizmákra nagy szükségünk volt.

A századnyi rendőr közül huszonöten a dunaújvárosi kapitánysághoz tartoznak.
- A fiúk közül többen meg sem várták az értesítést, már önkéntesként az árvíz által érintett területeken voltak. Átszervezéssel megoldottuk, hogy a kapitányság területén a közterületi jelentlétben ne érződjön a hiány - fogalmazott lapunknak Budavári Árpád rendőrkapitány. A dunaújvárosi kontingens parancsnoka Stanczer Béla alezredes, akit hétfőn Megyaszón, az általános iskolában értünk utol.
- A tornateremben szállásoltak el minket, utóbbi településre a bejutás sem volt egyszerű, órákba tellett mire a gáthoz értünk. Az utak hetven százaléka vagy a víz miatt van lezárva, vagy csak a katasztrófavédelem használhatja. Ócsanálos határából először gyalog vágtunk neki az útnak, majd nagy teherautókkal folytattuk. Volt, hogy csak a homokzsákok tetéjén akadt hely. Hihetetlen volt látni, hogy főleg az idős emberek mennyire ragaszkodnak házaikhoz, portájukhoz.
A század lapzárta előtt kapta meg a parancsot, Felsődobszán a gátak folyamatos ellenőrzését bízták rájuk, Barabás őrnagy este még nem tudta meddig maradnak. Az egyenruhásokon és a lakókon kívül a természeti katasztrófa által érintett térségbe számtalan önkéntes érkezett és érkezik. Vasárnap a rácalmási Hankook dolgozói is a gátakon serénykedtek, összesen hatvanhatan. Miután a szombat éjszakai műszakkal végzett, alvás nélkül ült fel a cég által biztosított autóbuszra Rácz János is:
- Az egyik kolléga dobta fel, mi lenne, ha mi is segítenénk az árvízi védekezésben, gyorsan összejött a csapat. Edelénybe mentünk, ahol a vasútállomást, a munkahelyünket a hömpölygő Bódván keresztül csak munkagépek kanalában, katonai teherautókon tudtuk megközelíteni, álló nap homokzsákot töltöttünk. Szörnyű volt nézni a vízben álló várost.
- Hivatalosan nem indítottunk szervezett hallgatói-csoportokat az árvízsújtotta térségekbe, de magánúton több diáktársunk is ott van a gátakon - felelte megkeresésünkre Kádas Tamás Balázs, a Dunaújvárosi Főiskola hallgatói önkormányzatának elnöke. - A hétvégén beszéltem edelényi ismerőseimmel, és ők mondták, hogy jelen pillanatban elegen vannak a környékbeli gátakon, és sok önkéntes dolgozik őrző-védőként, kármentőként és a kitelepített falvaknál, a településrészeken is. Az érintettek jelezték, leginkább az ár levonulása után számítanának a segítségünkre, hiszen kell majd a dolgos kéz a takarítási, újjáépítési munkálatokhoz is. Ma délután tetőzik a Duna a városnál is, és ha veszélyessé válna a helyzet a folyó mentén, a helyi hallgatók segítségére is számíthatnak a védekezés irányítói.

"Adományokat viszek szerdán az árvízkárosultaknak, ha tudtok, kérlek segítsetek. Ruha, takaró, játék, szinte mindenre szükség van" -  fogalmaz a lapunkhoz hétfőn délután érkező sms.
- A tervek szerint az összegyűlt adományokkal szerdán indulok a fővárosi központukba, ahol megszervezik a felajánlások további útját  - mondja a sms-t DH-nak beküldő Kovács Annamária, a Humusz Mozgalom helyi aktivistája. - Leginkább Fejér és Borsod megye ár- és belvízsújtotta településeire kerülnek az adományok, de a szervezetünk megpróbál minden veszélyzónába segítséget küldeni. Ruhanemű, takaró a legszükségesebb,  teszi hozzá Annamária, aki e-mail címen várja a segítőket és a felajánlásokat.
A Hankook csoportjában a négy közül az egyik hölgy Révész Andrea volt.
-  Szabolcsi vagyok, a közelről származom, de elsősorban nem ez vezérelt engem, ahogy a többieket, a segítő szándék. Nem nagyon kell ecsetelnem, hogy a két hete szinte megállás nélkül védekező emberek mennyire fáradtak és kimerültek. Szerencsére nem csak a mi kollektívánk gondolta úgy, tevékeny részese akar lenni a munkának,  az ország minden pontjáról jött önkéntesekkel futottunk össze.
- Az ember nem is gondolná, de kaptunk egy csapatvezetőt, aki megmutatta, miként kell a zsákokat megtölteni, ennek is megvan a technikája - részletezte a fiatal hölgy, aki kiemelte: mindannyian jó érzéssel tértek haza Edelényből. Miért? A válasz: - Megnyugtató volt, hogy segíthettünk, s azt sem tudhatjuk, mi mikor szorolunk rá másokra...

A vízügy műszaki igazgató-helyettese, Tóth Sándor sincs Fehérváron ahogy  Csonki István  Borsodban segít , őt Szekszárdon, a dunai készültségnél értük el. Hagyomány, hogy az igazgatóságok kisegítik egymást. Dunaföldvártól lefelé első fokú a készültség, várhatóan Szekszárdnál csütörtökön tetőzik a Duna. Ma úgy látszik, a 2006-osnál valamivel alacsonyabb lesz a maximális vízszint. Jó hír, hogy a csurgói tározó apadása 18 centi, csökkent a tározóba befolyó vízmennyiség, további tartós apadás várható. A helyzet a zámolyi és pátkai tározóknál sem romlott, a Velencei-tó hétfőn 170 centi volt, ez a szabályozási szint maximum, a zsilipet tegnap délelőtt zárták. A közel egy hónapig tartó eresztéssel 5,1 millió köbméter víz távozott a tóból. Almási Ferenc térségi tiszti főorvos lapunk kérdésére elmondta, hogy az élővizek ellenőrzése nem a tisztiorvosi szolgálat feladata. A városi védelmi bizottsági ülésen a főorvos felvetette, hogy a Székely utcából csak szivattyúzással lehet eltávolítani a vizet, de minél előbb, még magas vízállásnál lenne ezt érdemes elvégezni, hogy azokban a csatornákban, ahova belengedik, minél gyorsabban és nagyobb mértékben híguljon fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!