Zenei útkeresés, mint az űrutazás

FMH - Egy négytagú, pontosabban, ha a computer is annak számít, akkor öttagú zenekar repítette a közönséget a zenei, és a belső univerzumba a székesfehérvári Petőfi Mozi Music Pubban: ők a Space Capsule jazz együttes.

Törő Bálint

 

A csapat olyan zenei hangzást hozott, hoz létre, amely a klasszikus jazz elemekre épül, de kitűnően alkalmazkodik hozzá az elektronikus zene. Képletesen szólva a Space Capsule egy XXI. századi űrhajó: zenekar, amelynek küldetése a felfedezés, és fő feladata a zenei értékek megőrzése.

 - Azért Space Capsule lett a nevünk, mert az űrhajózás világnapján léptünk fel először. A technikai vívmányok legteteje az űrutazás, s mi kapszulák vagyunk, mert megtalálható bennünk az emberiség kultúrája, kincsei, amit át szeretnénk adni a közönségnek - mondja Horváth Dávid, a banda gitárosa, alapítója. A Space Capsule egyben kísérlet arra, hogy „szerény eszközökkel” (dob, basszusgitár, gitár, zongora), és modernnel (computer) útnak induljon, és megismerje a  peremvidéken túli világokat, vagy legalább egy kis szeletét megpróbálja feltérképezni.    

- Ma már másról szól a zenei ipar, a csapat szinte hobbi szinten zenél együtt, de főállásban mindenki tanít - folytatta Dávid. Az instrumentális zeneszerzést Dávid, és Sipos Csaba basszusgitáros vállalta magára, de közreműködik a többi tag is: Hoff Marcell dobos, és Rácz Roland zongorista, aki a számítógépet is kezeli. - Olyan zenei folyamatokat keresek, amit még mások nem találtak ki. Kihívást jelent, mert még többet kell gyakorolni, de néha nem úgy sikerül, ahogy szerettem volna - ez isnspirál - magyarázza a gitáros. 

Készült egy film, amelyet az együttes fellépése közben, a háttérben láthat a közönség. - A filmnek nincsen története. Egy űrutazás, és a hozzá kapcsolódó földi, égi technikák bemutatása. Egy élményhalmozás, amely az érzékekre hat. Egymást kifejezetten erősítő produkciók - zárja gondolatait Dávid, s megy megnézni a hangszereket utoljára „felszállás” előtt.

A látvány elrugaszkodik a mindennapitól, és a zenei élmény, mint tapasztaltuk, csak ott, abban a pillanatban aktuális. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!