Tavaszünnep a régészeti parkban

Tác-Gorsium - A gyönyörű, verőfényes időben a hagyományos majálisok helyett az idén is sokan választották a római mintára rendezett Floráliát, Gorsiumban, a római kori város romjainál, a hatalmas, mediterrán jellegű régészeti parkban.

Gábor Gina

A méz- és virágárusok stílszerűen tunikában árulták portékáikat, a kézművesek bemutatóit is láthattuk. A Szabad Színészek Társasága, a Trigonon együttessel és hagyományőrzőkkel idézte fel Septimius Severus császár 202. évi látogatását Gorsiumban.

A győztes csapatai élén bevonuló császárt a tömeg Áve Cézár!, Áve, Septimius! felkiáltással üdvözölte - főleg azután, hogy sötéten figyelmeztettek bennünket, azaz a  hallgatóságot, hogy nem ártana több lelkesedés, mert ha a nem vigyázunk, könnyen az oroszlánok elé vettethetnek bennünket

A gyerekek enélkül is lelkesek voltak, egy négyéves az apja nyakából raccsolva imígyen kurjongatott: „menjünk a jómaiak után” Elkísértük hát Septimius Severust: láttuk, amint Gorsium előljárói üdvözlik, majd azt is, hogy a császár áldozatot mutat be. Végül a görög-római jellegű színháztéren a Familia Galadiatoria  gladiátorjátékkal szórakoztatta az uralkodót, és a tiszteletére megjelent publikumot. 

A császár láthatóan kegyes hangulatban volt, mert az első közelharcban vesztesnek bizonyuló katonának megkegyelmezett, hiába üvöltötte, kérte tőle a tömeg, hogy: „halált rá!”

Flora istennő ünnepén persze, láthatóan a gyerekek szórakoztak a legjobban: ők a bejáratnál útlevelet kaptak, amibe hét állomáson kérhettek pecsétet, ha teljesítették a feladatokat.

A különféle helyszíneken megismerkedtek a római konyhával, lakáskultúrával, öltözködéssel, az ókori kultuszokkal, vallásokkal, egy katonai tábor hétköznapjaival, a harcosok fegyvereivel, és még sok minden mással.

A színháztéren pedig délután láthatta a menetközben folyamatosan fogyatkozó publikum a Pater című, finoman szólva nem túl acélos misztériumjátékot a Familia Gladiatoria előadásában.

A Florália programjait  vasárnap is megismétlik: így, aki  valamelyik hagyományos majálison múlatta az időt szombaton, vasárnap még kirándulhat a Tác melletti Gorsiumba, a mediterrán jellegű régészeti parkba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!