Kiderült, melyik az évtized legnépszerűbb 50 gyermekkönyve

FMH - Színesek, szórakoztatók, tartalmasak a közönség és a szakma szavazati alapján legjobbnak ítélt gyermekkönyvek, amelyek kiválasztásával a szervezők a gyermek-és ifjúsági irodalom fontosságára hívják föl a figyelmet.

MTI

Lezárult az évtized gyermekkönyveinek kiválasztására indított internetes szavazás: a szakmai ajánlatok alapján a Friss Tinta! című antológia, a közönség szavazatai szerint Bartos Erika Anna, Peti és Gergő című kötetsorozata, a két lista összesítése alapján pedig Berg Judit Rumini című könyve végzett az élen - közölte a társszervező Egyszervolt.hu portál az MTI-vel.
A Tíz év ötven gyermekkönyve figyelemfelkeltő akcióval az értéket hordozó magyar gyermekkönyvekre akarta és akarja felhívni a figyelmet a Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete, az Egyszervolt.hu gyermekkulturális honlap, valamint a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat szerkesztősége.
A figyelemfelkeltés formája ez esetben egy reprezentatív ajánlati lista összeállítása volt. Ebben húsz, a gyermekirodalom és a gyermekkönyvek világában jártas, a gyermekek kulturális nevelése iránt elkötelezett szakmai szervezet, intézmény és szerkesztőség működött együtt. Összesen 210 kötet, illetve kötetsorozat került az ajánlati listára, melyről a közönség is kiválaszthatta a maga kedvencét. A teljes kínálat folyamatosan megtekinthető az egyszervolt.hu/gyerekkonyv-szavazas2010 oldalon, s ugyanott látható a közönség- és a szakmai szavazás végeredménye, valamint a kettő összesítésével kialakult abszolút lista is - olvasható a közleményben. 
Az összegzés szerint a szakmai szervezetektől a Friss tinta! gyermekvers-antológia kapta a legtöbb ajánlást és a legjobb helyezést, második lett Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című munkája, míg a harmadik helyre Kiss Ottó Csillagszedő Márió című kötetét sorolták.
Az egy hónapon át tartó közönségszavazás alapján Bartos Erika Anna, Peti és Gergő című kötetsorozata a legnépszerűbb, második Kiss Attila Altináj című könyve, harmadik pedig Micsoda idő című kötete.
A szakmai és a közönséglista összesítése alapján Berg Judit Rumini című könyve végzett az élen, második lett Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című kötete, harmadik pedig a Friss Tinta! antológia. 
Az akció sikerét jelzi, hogy az interneten húszezer látogató kereste fel az ajánlati listát. Az érdeklődésre tekintettel ez a kezdeményezés folytatódik. A cél továbbra is változatlan: felhívni a figyelmet a reneszánszát élő magyar gyermek- és ifjúsági irodalomra, s megmutatni a kereskedelmi dömpingáru, illetve a hagyományosan ismert és méltán tisztelt klasszikusok mellett jelenlévő kínálatot. 
A szervezők szándéka, hogy a következő években mindig a megelőző esztendőre visszatekintve újra és újra megmutassák az új magyar gyermekkönyvtermés legjavát, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy az igényes, kortárs gyermekkönyvek választékának olykor a híre is alig jut el az érintettekhez. A szervezők egyúttal egyfajta ajánlást is szeretnének adni ezzel a gyermekekért felelősséget érző szülőknek, pedagógusoknak: mi az, ami a régi klasszikusok mellől nem hiányozhat az óvoda, az iskola, a gyerekszoba polcairól vagy amit legalább a könyvtárból érdemes kikölcsönözni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!