Elborzasztó adatok: drog, téglapor a gyógyszerben - akár halált is okozhatnak!

FMH - Az asztalra dobott maroknyi gyógyszerből egy halálfej formálódik. A néhány másodperces reklámfilm - az elsőt újabb is követi rövidesen - a hamis gyógyszerek veszélyeire hivatott felhívni a figyelmet.

Móré Erzsébet

Mielőtt a kedves olvasó a szívéhez kapna, megnyugtatjuk: patikában, legális helyen bizonyosan nem kap hamis gyógyszert. Ellenben  nyugodtan a szívéhez kaphat, ugyanis a  bizonytalan eredetű, nem legális forrásból származó gyógyszerek akár tényleg halált is okozhatnak.
A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítási munkacsoportjának vezetője, Székely Krisztina elgondolkodtató    adatokat sorol:
- Az Európai Bizottság adatai szerint  az elmúlt öt évben csaknem nyolcszorosára nőtt az unió határain lefoglalt  hamis gyógyszerek  aránya.  Természetesen ez csak a  jéghegy csúcsa. A problémát súlyosbítja, hogy  az internetes piacnak köszönhetően a hamisítók   már közvetlenül is el tudják érni a  fogyasztókat.  A hamis gyógyszerek  kilencven (!) százalékát  az interneten adják el, csak a maradék  tíz százalék kerül piacokra, utcára vagy különböző klubokba. 
Egy idei  tanulmány szerint  mintegy hetvenhétmillió  európai fogyasztó kockáztatja az életét azzal, hogy bizonytalan hatású készítményt  bizonytalan forrásból szerez be. 
Székely  Krisztina elborzasztó  dolgokról is beszél, nevezetesen arról,  hogyan, hol és milyen körülmények  között készülnek a hamis gyógyszerek. (Erről azért lehet  tudni, mert a lefoglalt, elcsípett  szállítmányokat alapos vizsgálatnak vetik alá.)
-  A hamis készítményeket  nem laboratóriumi környezetben, hanem kifejezetten  barkács jelleggel állítják elő. A sufnikban készülő tablettákra betonkeverőkben kerül bevonat, padlóra  terítve szárítják őket. A hatóanyagokat nagyon gyakran emberi fogyasztásra  alkalmatlan anyaggal pótolják: az ilyen készítmények bevizsgálásakor  találtak már krétaport, kábítószert, sőt színes készítmények esetén  téglaport is. A lefoglalt hamisítványok legtöbbször Indiából, Kínából vagy valamelyik közel-keleti  országból  származnak, de  találkoztak már a vámosok az USA-ban vagy Lengyelországban előállított  hamis készítménnyel is - mondja a munkacsoport vezetője, aki azt is hozzáteszi:  Magyarországon a hamis készítmények terjedése  viszonylag kezdeti stádiumban van, a fogyasztói  tudatosságot  azonban már most is  növelni kell, és szükség van a  szellemi  tulajdonjogok érvényesítését  szolgáló jogszabályok szigorítására  is.

De nézzük, egyáltalán mit is takar ez a fogalom: hamis  gyógyszer? Egységes meghatározásról nem beszélhetünk, a legfontosabb  tényező, hogy a gyógyszer forgalmazója  valótlant állít a szer  hatásairól, hatóanyagáról, összetételéről vagy eredetéről. A szakemberek   véleménye egységes abban, hogy a szakszerűtlenül (sufniban barkácsolva) előállított vagy tárolt orvosság  valamennyi fajtája  veszélyes.  Ha például a  gyógyszer  nem tartalmaz hatóanyagot, akkor a veszély a következő:  a készítményhatástalan, a  tünetek súlyosbodhatnak. Ha az orvosság  az előírtnál kevesebb hatóanyagot tartalmaz, a  készítmény nem éri el  a hatást, antibiotikumok esetén mindez  ellenálló (rezisztens) baktériumtörzsek kialakulásához vezethet. Több hatóanyag  esetén a mellékhatások   jelentkezhetnek, ezek lehetnek akár halálosak is. Ha szennyezett a  hatóanyag,  a  következmény az, hogy a készítmény hatástalan,  esetleg a kívánt hatást  nem éri el,  és a  szennyeződések  súlyos, esetleg  halálos mellékhatásokat okoznak.
Előfordulhat, hogy szabálytalan gyártási technológiát alkalmaznak, ez esetben  a megfelelő, helyes összetevők is hatástalanok lehetnek. Végül a  legsúlyosabb eset, amikor  a szer  mérgező anyagot  tartalmaz - ezek lehetnek rosszul megválasztott  ható- és segédanyagok,  de   a  lejárt   szavatosság, illetve a   hibás tárolás  is  okozhatja.  A következmény súlyos, vagy  halálos mérgezés.  (A www.hamisgyogyszer.hu honlapra kattintva  egyébként  megtekinthetik  a  reklámfilmeket, és hasznos tanácsokat olvashatnak arról,   mit  érdemes  figyelembe  venni egy-egy gyógyszer, étrend-kiegészítő kiválasztásánál.)
 
Ha  már az étrend-kiegészítőknél tartunk: a tapasztalatok szerint  az úgynevezett  életmódgyógyszereket hamisítják a  leggyakrabban:  ezek sorába  tartoznak a férfiasságot fokozó  szerek,  a  fogyókúrás készítmények, a testépítők körében gyakorta használt hormonok,  különféle étrendkiegészítők.
A magyar  gyógyszer-ellenőrzési rendszer  szigorú  és magas színvonalú, a  legkorszerűbb módszerekkel kromato- és spektográfos   vizsgálatokat is elvégeznek a gyanús készítményeken, amelyeket, több más  hatósággal közösen a vám- és pénzügyőrség fog el, rendszerint szállítás közben. A Vám- és Pénzügyőrség  Közép-dunántúli  Régiójának parancsnokhelyettese, Rozs Viktor lapunk kérdésére elmondta, hogy régiónkban még nem bukkantak hamis  gógyszerekre.  De  megerősítette, hogy a  pénzügyőrség szállítmányellenőrzései során a  gyógyszerek sem maradnak ki.


Külföldön is patikából!

Tudatos  gyógyszervásárlással lehet  elkerülni hogy hamis szert  vásároljunk.  Először is: csak patikában vagy  gyógynövény szaküzletben vásároljunk, illetve olyan helyen, amely gyógyszer forgalmazására  jogosult.  On-line gyógyszerrendelés esetén    győződjön meg  az eladó  honlap, internetes patika  megbízhatóságáról. Ha kéretlen levelet, spam-et kap, amelyben gyógyszert ajánlanak, szinte biztos lehet benne, hogy  illegális eladóval van dolga. Ha  külföldre utazik különösen, ha nem  európai uniós országba a  gyógyszereit  még  Magyarországon szerezze be!  Ha  külföldön mégis orvosságot kell vásárolnia, azt  csak  patikában  tegye!  Csomagküldő szolgálaton keresztül, utcán, piacon  ne vegyen gyógyszert!   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!