Izgalom a mikroszkópon túl

Budapest, Velence - Színes lepkék, fényes hátú bogarak, fotók, gyönyörű rajzok kiállítása fogad a budapesti Vörösmarty gimnázium díszterme előtt – az éves rovarász napok előadássorozatán ma már nem telik meg egy egyetem előadóterme, ám a résztvevők annál lelkesebbek.

zaol.hu

Az előadók között szerepel Szeőke Kálmán, aki civilben a velencei székhelyű Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságnál dolgozik mint növényvédelmi rovartanos - nem csoda, ha a kártékony ízeltlábúakról hallunk tőle értekezést. Sokan irigyelhetik, ugyanis neki sikerült szakmává tenni hobbiját

- Gyerekkoromban szinte többet jártam az erdőkbe, mezőkre, mint az iskolába. Az, hogy most a növényvédelemnél dolgozom, nem csoda, hiszen ez az egyedüli alkalmazott rovartani munkalehetőség. Sokan kérdezhetik, hogy lehet az, hogy én, aki egyik nap úgymond simogatom a bogarakat, másnap odacsapok nekik, hogy ne tegyenek kárt a terményben.

Ám ez hozzá tartozik a munkájához, mondja Szeőke Kálmán, így még mindig a kedvtelése lehet a hivatása is, nem úgy, mint sok amatőr entomológus ismerősének, akik között a pék, a tanár, a hivatali tisztviselő, a cukrász éppúgy előfordul, mint az orvos.

A rovarász szakember a fiatalokat is buzdítja, találjanak maguknak érdekes területet, s merüljenek el benne, hiszen sokkal több zoológusra lenne szükség országunkban, mint amennyi most van.

- Akkoriban, a hatvanas évek végén még egészen másképp kezdhetett kutatni egy diák. Nem volt olyan egyszerű hozzájutni a szakkönyvekhez, mint manapság, amikor már az interneten bármit meg lehet találni. Emlékszem, több barátommal egymással versengve kölcsönöztük ki a könyvtárból azt a pár állathatározót, amelyben ugyan többnyire fekete-fehér képekről azonosítottuk az általunk megfigyelt fajokat, mégis nagy élmény volt, ha valamit sikerült meghatározni - emlékszik vissza a régi szép napokra. - Ma már csak egy nevet kell beütni a keresőbe, és dől a rengeteg színes fotó, információ a világhálóról.

Bár napjainkban a természet védelme, fontossága igencsak megnőtt, nem tehetünk kárt a védett állatokban, több lehetőség van a megfigyelésre. – Nem feltétlenül kell gombostűre tűzni valamit, hogy a gyűjteményünk része legyen. Legalább ugyanolyan nagy érdem, ha lefényképezzük, lerajzoljuk, leírjuk tulajdonságait. Ez akár művészetté is válhat. Ma már egy olcsóbb digitális fényképezőgéppel gyönyörű képeket lehet készíteni, nem úgy, mint az én ifjúkoromban, amikor alig került olyan gép a kezembe, amellyel nem csupán méterekről lehetett fotózni, ráadásul 12 kockás filmre

Bár talán a laikus számára a rovarászat, azaz az entomológia nem mond mást, mint a mikroszkóp mögé bújást vagy lepkegyűjtemény készítését, ez a tudományág valójában sokkal izgalmasabb.

- Egy kezdő rovarásznak tanácsolom, próbáljon meg saját lepkéket kinevelni. A tápnövényről begyűjtött hernyókból kikelő szárnyasok életét így nagyszerűen végig lehet kísérni. S ami még izgalmasabb: előfordulhat, hogy nem a várt pillangó bújik elő, hanem az elpusztult hernyóban élősködő lárvából kifejlődött darázs vagy légy.

Az éjszakai rovarok fénycsapdával való befogása, a külföldi tanulmányutak izgalma, az új fajok felfedezésének lehetősége, mind-mind a hétköznapi, rohanó világtól távoli, mégis érdekes életet rejt magában. Szeőke Kálmán, aki mindezt megtapasztalta, jó szívvel ajánlja bárkinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!