Veszélyes redőnyök - szén-monoxid mérgezést is kaphatunk miattuk!

FMH - Az országos sajtót is megjárta a napokban a hír, miszerint Nagyatádon a gázszolgáltató az erkélyre szerelt redőnyök leszerelésére szólította fel a lakókat.

Házi Péter

A gázszolgáltató azokat a lakástulajdonosokat szólította fel az erkély külső részére hosszú évekkel ezelőtt felszerelt redőnyök eltávolítására, akik gázkonvektorral fűtenek és a konvektor parapetjének kivezető nyílása éppen az erkélyre „néz". A szolgáltató szerint a lehúzott redőny esetében előfordulhat, hogy az erkélyre kivezetett égéstermék ott feldúsul, és akár szén-monoxid mérgezést is okozhat, amikor a lakó kimegy az erkélyre.
A redőnyöket felszerelő mintegy kétszáz lakó viszont arra hivatkozik, hogy annak idején senki nem tiltotta meg a beépítést. Sokan külső tárolóhelyiségnek használják azóta az erkélyt. Másrészt télen a lehúzott redőny megfogja a hideget, nyáron pedig leárnyékolja a szobát, így az kevésbé melegszik fel.
Lapunk kérdésére, miszerint Székesfehérváron lehetnek-e ilyen megoldások, illetve hogy reális-e a veszély, Németh Sándor, a Kémény Zrt. igazgatója elmondta, ők csak a kéménybe bekötött készülékeket vizsgálják, a házfalon parapettel kivezetett konvektorokat nem, így nincs reális rálátásuk arra, hogy Székesfehérváron hány esetben figyelhető meg a nagyatádihoz hasonló megoldás. Ugyanakkor hozzátette, az égéstermék feldúsulása reális veszély lehet.
Körbenézve Székesfehérváron, bizony láttunk beredőnyözött erkélyeket, melyek a hideg miatt éppen le is voltak eresztve. Ezeknek a hatvanas években épült három-négyszintes típusházaknak a többségét egyébként ma már távhővel fűtik, így a konvektor  és az említett veszély is  eltűnt a lakásokból.


Országszerte elterjedt a társasházakban az említett megoldás, ám a gázszolgáltatótól egyedül a nagyatádiak kaptak felszólító levelet. Az érintettek állítólag egy nagyatádi asszonynak köszönhetik a gázszolgáltató élénk érdeklődését redőnyeik iránt. A hölgy nézeteltérésbe keveredett egyik szomszédjával, és azért jelentette fel a szolgáltatónál, hogy ezzel álljon rajta bosszút. A haragosával együtt még 200 lakástulajdonost hozott kellemetlen helyzetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!