Csókbetegség - cseppfertőzéssel terjed, főként a serdülők a célpontjai!

A csókbetegséget korántsem azok a szülők találták ki, akik a kamaszkori szerelem késleltetésére tesznek újabb kísérletet. A betegség nevéhez hűen leginkább csókolózással terjed.

Miskei Anita

Több tízezer forintot költ havonta gyógyszereire a csákvári Lovas István, aki nem kevesebb, mint huszonnégy fajta gyógyszert szed nap mint nap. Cukros, reumás, gerincbántalmai vannak. Ezek amolyan "közismert" betegségek. Mindeközben pedig egyre újabbak jelennek meg, melyek nincsenek a köztudatban. Ezek egyike a csókbetegség,  mely a kamaszokat támadja.
Tokodi István, a Fejér Megyei Szent György Kórház Újszülött, Csecsemő és Gyermekgyógyászatának főorvosa elmondta, a csókbetegség, azaz a mononucleosis infectiosa  cseppfertőzéssel terjed. Ez egy olyan heveny megbetegedés, mely leggyakrabban serdülőkorban fordul elő.

- A csókbetegséghez szoros kontaktus kell, tulajdonképpen ezért lett a hétköznapi elnevezése ez. Ugyanis míg például a bárányhimlő terjedéséhez elegendő, hogy a beteggel egy légtérben legyünk, addig a csókbetegségnél ennél szorosabb kontaktus kell, például egy csókkal vagy arcra adott  puszival terjed - mondta Tokodi István főorvos. Hozzátette, a fiúk és a lányok egyformán veszélyeztetettek, egyik nemnél sem gyakoribb a betegség. Ráadásul ma már a háziorvosok is gyorsan ráéreznek a betegségre, ami elsősorban immunerősítőkkel, vitaminnal kezelhető.
_ A legtipikusabb jelei a fáradékonyság, a magas láz, a torokfájás és a  nyirokcsomó megnagyobbodás. Klasszikus tünetnek nevezhető a rossz közérzet, a levertség, izomfájdalom és a gyengeség is. A betegség hátulütője, hogy az hosszan elhúzódhat, s az így legyengült szervezetet könnyedén megtámadhatja más betegség is. Általában a 15-24 éves korosztályt támadja a csókbetegség - mondta a főorvos. Végül kiemelte, a betegségnek éppen szezonja van, ugyanis az őszi, téli hónapokban gyakrabban fordul elő. Ilyenkor megszaporodik az esetek száma. Tokodi főorvos ezt azzal magyarázta, hogy a hideg időszakban a légúti betegségek támadják a szervezetet. 
- A kamaszok ebben az időszakban általában közösségben vannak, kisebb helyen zsúfolódnak össze, ami teret ad a vírusfertőzésnek - tette végül hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!