Befejeződött a vasutassztrájk, a BKV-s folytatódik

FMH - A vasutassztrájk reggel 8 órakor véget ért, a BKV-sztrájk azonban csütörtökön is folytatódik Budapesten. A buszok 43, a villamosok csak 4 vonalon járnak a reggeli órákban.

MTI

Befejeződött csütörtökön 8 órakor a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) hajnali 4 órakor megkezdett országos vasutas szolidaritási sztrájkja. A VDSZSZ a BKV dolgozóinak munkabeszüntetéséhez kapcsolódva indított csütörtökön 4 órakor négyórás országos szolidaritási sztrájkot.
Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a BKV dolgozóinak munkabeszüntetéséhez kapcsolódó sztrájkjuk elérte a célját, a vasutasok szolidárisak voltak, a vonatok egy része nem közlekedett, nehezítve ezzel a budapesti közlekedési állapotokat.
A Mávinform tájékoztatása szerint a forgalom a legtöbb helyen hamarosan helyreáll, miután a sztrájk ideje alatt néhány kivételtől eltekintve a vonatok menetrend szerint közlekedtek. A Miskolc-Budapest vonalon kora délutánra várható a menetrend szerinti forgalom helyreállítása - mondta Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese, aki megjegyezte: "a vasutasok az utasokkal voltak szolidárisak".
Bárány Balázs elmondta: fontos, hogy a politikai belássa az egyezség fontosságát, és megkössék a BKV-nál a kollektív szerződést. 
A VDSZSZ alelnöke utalt arra, először fordult elő, hogy két különböző munkáltatónál lévő dolgozók össze tudtak fogni.
Bárány Balázs úgy értékelte: a jogalkotó szándékának kijátszása, hogy a MÁV több helyen leváltotta a sztrájkolókat, illetve a munkabeszüntetést megelőzően a vélelmezett sztrájkolókat átvezényelték, továbbá a munkába lépéskor nyilatkoztatták a dolgozókat szándékaikról.


Negyvenhárom busz-, illetve négy villamosvonalon közlekedteti járatait csütörtök reggel a BKV, a határozatlan idejű sztrájk harmadik napján.
Üzemkezdet óta - amikor 31 busz- és 4 villamosvonalon indultak el a járatok - további 11 viszonylaton kezdték meg a szolgáltatás nyújtását. A legtöbb busz teljes útvonalán jár, de ritkábban, mint egy normál hétköznapon.
A villamosközlekedésben továbbra is jelentős fennakadások vannak, reggel 8 óráig összesen négy járat (1-es, 6-os, 50A, 52A) indult el, ezek közül is csak a 6-os jár teljes útvonalon, és ritkábban követik egymást a szokásosnál.
A metrók és a trolibuszok üzemkezdetkor menetrend szerint elindultak, és azóta is fennakadások nélkül közlekednek. A csepeli és a gödöllői HÉV-szerelvények menetrend szerint járnak, a ráckevei HÉV Tökölre 30, Ráckevére 60 percenként közlekedik, a szentendrei HÉV Békásmegyerre 10, Szentendrére pedig 30 percenként indul.
Tizennégy BKV-szakszervezet harmadik napja sztrájkol, mert nem sikerült megállapodásra jutniuk a közlekedési társaság vezetőségével az új kollektív szerződés szövegéről. A kedden kezdődött határozatlan idejű sztrájkban többnyire buszos érdekképviseletek vesznek részt, de szinte minden területről van legalább egy szakszervezet, amely csatlakozott a sztrájkhoz. 
A tárgyalások csütörtök délelőtt 10 órakor folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!