Felháborító! A buszok nem szállítanak álló utast

Székesfehérvár - A buszon utazók testi épségének védelmében szólalt fel a minap Szabó Máté általános ombudsman, a Volán-társaságok pedig, félve az ellenőrzéstől, sorban tiltják meg a sofőröknek az álló utasok szállítását.

Fejér Megyei Hírlap

Mentesítő járat? Holnap is közlekedni fognak? - a kérdésre csak fejrázás a válasz, a sofőr sem tudja még, holnap merre fog közlekedni. Történt mindez tegnap dél után fél órával a fehérvári buszpályaudvaron; Budapestről Veszprémen át Devecserbe szállít ilyenkor utasokat a Volánbusz, a jármű viszont szokás szerint tele van, csak egy pótbusszal tudták elvinni azokat az utasokat, akiknek állniuk kellett volna. A Nemzeti Közlekedési Hatóság az európai uniós irányelvek alapján osztályozza a különböző autóbuszokat, a besorolástól függ, hogy lehet-e ezen álló utasokat szállítani. Mindez rögzítve van a forgalmi engedélyben, a tiltás pedig azokra a buszokra vonatkozik, amelyeknek 100 km/h óra a maximális utazósebessége. A jármű hátuljára praktikusan egy piros kört festenek, benne 100-as számmal; ugyanígy nem szállíthatnak álló gyerekeket az iskolabuszok, ezeknél egy apró emberi alak látható a körben. Egyik távolsági buszunkon sem tudunk álló utasokat szállítani - mondta el a veszprémi Balaton Volán diszpécsere, személyesen vele is előfordult a napokban, hogy Budapesten ragadt, nem vette fel az ülő utasokkal teli busz sofőrje. Így volt ez eddig is, legfeljebb több éven át szabályellenesen szállították a Volánok az álló embereket. A diszpécser szerint körülbelül másfél hónapja kezdték el érzékelni a változást: a Nemzeti Közlekedési Hatóság forgalmi ellenőrei ellepték a közutakat, százezertől négyszázezer forintig is büntethették és büntetik azokat a sofőröket, akik álló utasokat szállítanak.

Mindennek katasztrofális következményei lehetnek Fehérváron: csak a tegnapi napon harmincnégy járat közlekedett Veszprémből Budapest felé a városon át, harminckettő pedig vissza, Győr és Pécs felé szintén szép számban indulnak buszok. Aki korán reggel megpróbált már utazni ezeken, pontosan tudja, hogy sokszor még a lépcsőkre is alig fértek fel az utasok; ha komolyan veszik a sofőrök a hatóság ellenőrzéseit, utasok tömegei fognak munkába menet a fehérvári pályaudvaron ragadni. Sokaknak már most van tapasztalata erről. Nehéz lehet onnan az íróasztal, személygépkocsi-volán mögül eldönteni, mire van a pórnépnek szüksége. Valóban kellemetlen állva utazni a buszon. Ennél csak egy-két kellemetlenebb dolog van. Nézni, ahogy a busz elmegy a megálló mellett, hiszen már nincs több ülőhely. És várni a következő vagy a harmadik, negyedik buszt, amely végre megáll. Ácsorogni hóban-fagyban, esőben vagy éppen kánikulában - fogalmaz egyik olvasónk nyílt levelében, amelyet Szabó Máté általános ombudsmanhoz intézett. A biztos a minap úgy vélte, az utasbiztonság alapvető feltételei hiányoznak azzal, hogy álló utasokat szállítanak a távolsági Volán-járatok. Januárig tartó szabadsága miatt Szabó Mátét nem tudtuk elérni, sajtóreferense, Bernáth György viszont nyilatkozott lapunknak, ő azt mondja, szigorúan jogi alapon fogalmazta meg álláspontját az ombudsman. Hivatala általában állampolgári bejelentésre kezd el vizsgálódni, most is ez történt: valaki arra tett panaszt, hogy rengeteg ember állni kényszerül a buszokon. Mindez egy jogilag szabályozott eljárás; Bernáth szerint ők csak ezt folytatták le, azt nem vizsgálták, hogy a gyakorlatban lehet-e növelni az ülőhelyek számát.Az ombudsman persze nem rendelkezik végrehajtói jogkörökkel, pusztán csak ajánlást tehet vagy véleményt formálhat bizonyos ügyekben. Az ütőkártya a Nemzeti Közlekedési Hatóság kezében van: ők döntik el, betartatják-e a saját rendelkezéseiket, és megbüntetik-e a távolsági járatok sofőrjeit. Náluk hiába érdeklődtünk afelől, mióta és pontosan milyen okból sűrítették az ellenőrzéseket: Szabó Aliz sajtóreferens csak a jogszabályi hátteret ismertette lapunkkal, ők e szerint járnak el. Az ombudsman állásfoglalása óta láthatóan megszaporodott azoknak a járatoknak a száma, amelyekre a sofőrök nem vesznek fel álló utasokat. Zala megyében az ottani Volán-társaság állítólag pótbuszokat állított be, hogy minden utasnak jusson ülőhely, ilyesmiről döntött a Volánbusz is, nem tudni azonban, meddig bírják vagy meddig akarják fenntartani ezt az állapotot. A busztársaságok finaszírozási problémákkal küszködnek, jövő évre pedig komoly jegyáremelések várhatók. A pénz nagy úr - ezúttal sincs ez másként...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!