Az egyik eltűnt hegymászó Száron él

FMH - A Kínában eltünt négy magyar hegymászó egyike Tolnay Kata, aki a Fejér megyei Száron él. A település újságában augusztusban interjú jelent meg az expedíció résztvevőjével, akkor még csak tervezgették az utazást. A legfrissebb hírek szerint még nem találták meg a csapat tagjait.

feol.hu

Az MTI szerdai információja szerint nagyban valószínűsíthető, hogy a négy érintett Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Kata. Tapasztalt hegymászókról van szó, akik október 7-én indultak Kínába azzal a céllal, hogy a Zsen Csong Feng (Ren Zhong Feng) expedíció keretében október végéig feljussanak a Himalája szomszédságában lévő - ember még nem járta - 6079 méteres csúcsra. Az expedíció egyik résztvevője, Tolnay Kata  - lapunk egyik közösségi portálról szerzett információja szerint - szári, ő az útról a szári Kisbíró című lapban már 2009 augusztusában beszélt.

A hegymászók internetes blogjában  az utolsó bejegyzés október 22-i keltezésű. Vera írja: "az északi falról visszapattantunk egyelőre, fiúk 5500-ig jutottak, de onnan nincs tovább. Közben megint bejött a köd és a havazás, nem is látni, merre kéne menni. Újabb várakozás. Mindenki jól van."

Kata: "Ma útkeresés volt az északi falban. 5500 m-ig ok, tovább kérdéses. Mindenki jól van."

 Kattintson ide, nézze meg hova készültek a hegymászók!

A hegymászók honalpján Tolnay Katalinról annyit tudhatunk meg: "Közel 15 éve foglalkozik hegy- , szikla- és jégmászással. Járt az Elbruszon (5642m). Több mint 20 négyezrest mászott meg idáig az Alpokban, Kaukázusban és az Atlaszban. Két hónapot túrázott Kamcsatkán, dolgozott geológusként a Himalájában."

A felkészülés közbeni érzéseiről egy kicsit többet elárul egy interjú, amelyet Konkoly Edit a Kisbíró augusztusi számába készített, ebből a beszélgetésből idézünk:

-Van olyan dolog, amitől félsz?

- A lavináktól. Állatoktól és az emberektől alapvetően nem félek. A fertőzésektől sem igazán tartok, bár tudom, hogy a lakott területeken elővigyázatosnak kell lennünk. Oltásokat sem biztos, hogy felveszünk, mert magas hegyen leszünk, ahol nincsenek szúnyogok, amelyek maláriát terjesztik, és vizek sem fertőzöttek. A lavina sem hirtelen csap le, vannak jelei.

- Mi hajt?

- A felfedezés, a kaland öröme. Tudom, hogy minden megtörténhet, de van bennem egy mély bizalom a természet és Isten iránt.

(A teljes cikk itt olvasható el!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!