Adakozást hirdetnek az eltűnt hegymászók keresésére

FMH - A helyszínen lévő magyarok helikopteres keresést szorgalmaznak a Himalájában. Ennek költsége azonban meghaladhatja a családtagok teherbíró-képességét, így

MTI

Rövidesen elfogadják a felajánlásokat a Kínában eltűnt hegymászók helikopteres kereséséhez - közölte Kollár Lajos hegymászó vasárnap. A magyar hegymászók gyalogos keresése vasárnap lezárult, miután 4.150 méteres magasságba jutott Mécs László magyar alpinista, hegymászó oktató Szecsuannak azon a hegyén, amelynek megmászására október 7-én indult négy magyar.
Mécs László visszatérése után úgy nyilatkozott, hogy a terep nem könnyű, s megerősítette, hogy a jelen körülmények között ő maga sem látja esélyét annak, hogy a négy magyar életben van. Ugyanakkor a jelen lévő Pechtol Annával, az egyik eltűnt hegymászó húgával egyetértésben, és a családtagokkal telefonon történt konzultációt követően arra jutottak, kérik a kínai hatóságokat arra, hogy amint az idő megengedi, kíséreljék meg a helikopteres felderítést, a nyomok további keresését - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.
Kollár Lajos közleménye szerint a helikopteres keresés jelentős költsége meghaladhatja az érintett családok egy részének teherbíró-képességét, ezért úgy döntöttek, hogy mostantól mégis elfogadják a felajánlásokat.
A http://www.expedicio.julianus.hu/ és a http://www.himalajaexpedicio.hu/  honlapokon hamarosan közzéteszik a részleteket és azt a számlaszámot, melyet az OTP Banknál erre a célra nyitottak. A beérkező összeg felhasználásáról tételesen elszámolnak a támogatóknak - mondta el Kollár Lajos.
A négy magyar hegymászóról utoljára október 22-én érkezett hír. Expedíciójukról a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány székhelyére október 31-án kellett volna visszaérkezniük. Hivatalos keresésüket ezt követően kezdték meg.


Az egyik hegymászó a Fejér megyei Száron élő Tolnay Kata, róla ide kattintva olvashatnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!