Hordhat a gyerek árpád-sávos sapkát a suliban? Tovább gyűrűzik a fehérvári ügy (frissítve: 10.02.)

Székesfehérvár - Nem nyugodtak meg a kedélyek sapka-ügyben Fehérváron: Csapó Csilla, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese félrevezetéssel vádolja Gál Pétert, aki szóvá tette a történteket a múlt heti közgyűlésen.

Házi Péter

- A közgyűlésen Gál Péter két dologban is félrevezette a jelenlévőket: egyrészt nem azt a  sapkát mutatta fel, amelyet a 8 éves fiú ténylegesen viselt, hanem egy sokkal szerényebben díszítettet, másrészt pedig azt állította,  a gyermek fegyelmi büntetést kapott, ami  nem igaz - mondta sajtótájékoztatóján Csapó Csilla, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese. Hozzátette, levelet írtak a város polgármesterének, amelyben azt kérdezik, terheli-e felelősség  a hamis kijelentéseiért a Jobbik politikusát, illetve: megengedhető-e Fehérvár intézményeiben politikai tartalmat hordozó szimbólumok használata az intézmény dolgozói vagy a tanulói ruházatán az intézmény mindennapjaiban, annak ellenére, hogy azok  nem minősülnek tiltott önkényuralmi jelképnek? Farkas László szerint Gál kijelentései sértik frakciótársuk és egyben egy intézményvezető jó hírét és közvetetten az egész város megítélését.


Csibi józsef mutatja a sapkát, amely miatt fia beírást kapott

- A közgyűlésen mondottakért vállalom a felelősséget,   az általam felmutatott sapka mindenben megegyezik  azzal, amit  a gyermek viselt az iskolában, csak nagyobb volt, mivel az apjáé. Ami pedig az üzenőfüzetbe történt beírást illeti, én ezt mindenképpen feddésnek, fegyelminek értelmezem    - reagált lapunk megkeresésére Gál Péter, aki hozzátette, az oktatási jogok biztosának állásfoglalása szerint nem a diákoknak, hanem az iskolai oktatásnak kell semleges világnézetűnek lennie, ezért Aáry-Tamás Lajos szerint hibásan járt el a fehérvári iskola.
A gyerek apukája, Csibi József lapunk kérdésére egyébként  azt mondta, az a sapka volt a gyereken az iskolában, melynek fotója lapunkban is megjelent.

A héten számoltunk be arról, hogy iskolai üzenőfüzetébe kapott felszólítást egy, a Tóvárosi Általános Iskolába járó másodikas diák, miszerint felkérik a szülőket, a diák ne viseljen olyan ruhát és sapkát, amelyen önkényuralmi jelkép szerepel. A baseballsapka elején a magyar címer és Nagy-Magyarország piros-fehér-zöld sziluettje, oldalán pedig a történelmi árpád-sávos zászló volt látható. A fiú apja lapunknak elmondta, a keszthelyi kastélyban vásárolták a sapkát. A beírás után másnap kivették gyereküket az iskolából. 

Gál Péter október 2-án közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben bővebben is reagál Csapó Csilla felvetéseire:

" Mint érintett, a leghatározottabban vissza kell utasítanom Csapó Csilla alpolgármester asszonynak a legutóbbi sajtótájékoztatóján elhangzott és a Fejér Megyei Hírlap október 2.- i számában megjelent kijelentéseit, melyek szerint az elhíresült - nemzeti jelképeinkkel díszített - sapka ügyben „félrevezettem” a közgyűlést, amikor szerinte, szerintük azt állítottam, hogy a gyerek fegyelmit kapott, és azt egy ott bemutatott sapka viseléséért kapta.

Ezzel szemben az igazság kiolvasható a közgyűlés hiteles, szó szerinti jegyzőkönyvéből, miszerint a következőket mondtam:

„ Egy, az iskolába járó gyermek azért kapott osztályfőnöki és igazgatói megrovást beírás formájában, mert egy olyan sapkában szaladgált az iskolában, amelyen a magyar címer mellett a történelmi Árpád-sávos zászló látható, amely az alpolgármester asszony irodájának ablaka alatt egyébként Fehérváron is lobog. Illetve valóban látható volt egy Nagy-Magyarországot jelképező matrica.”

Mivel a diák a jelképekkel díszített sapka viseléséért beírást kapott, mely sajnálatos tényt az igazgató, aki egyben az szdsz frakciójának tagjaként képviselő, a közgyűlésben azonnal elismert, ki merem jelenteni, hogy az általam állítottak teljes mértékben tükrözik a valóságot! A hiteles jegyzőkönyvet hozzám hasonlóan az alpolgármester asszonynak is illett volna kikérni és áttekinteni, mielőtt veszi magának a bátorságot, és a nyilvánosság előtt hazugnak próbál beállítani!

Egyben szánalmas kísérlet mindez a közvélemény és az érintettek félrevezetésére, hiszen a lényeg nem az, hogy mekkora volt a sapka és a jelkép, vagy mibe és mekkora betűkkel történt a beírás, hanem az a tény, hogy ez a dolog egyáltalán megtörténhetett.

Alpolgármester asszony és brigádja figyelmébe ajánlom az oktatási jogok országgyűlési biztosának e témában tett állásfoglalását! Azt talán elismerik, hogy Prof. Dr. Szabó Máté nem a Jobbik tagja és delegáltja! Közleményemet követően a témával a megkezdődött, hivatalos, politikától mentes vizsgálat lezárásáig nem kívánok foglalkozni!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!