Csöndes, de határozott tüntetés: elfogadhatatlan az oktatásra tervezett összeg

Székesfehérvár - Gyűlés, nyilvános fórum helyszíne volt csütörtökön a József Attila Fiúkollégium. A jelenlévők nem zajosan tüntettek, érvekkel tiltakoztak a jövő évi költségvetés oktatást érintő intézkedései miatt.

Tihanyi Tamás


Udvardy Béla (balra): "Ezt az ágazatot nem lehet tovább rombolni"
Fotó: FMH

- Azt kérjük, a politika figyeljen oda ránk, lássa, képesek vagyunk mozdulni, s hallatni hangunkat  - mondta lapunknak az eseményen Udvardy Béla, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke.  - El akarjuk érni, hogy felfogják a döntéshozók: mi nem valami ellen, hanem valamiért akarunk fellépni. Az oktatási ágazat működőképességét biztosítani kell.

Mennyire bízhatnak a módosító indítványokban? Udvardy  szerint azért voltak "rejtett aknák" eldugva a költségvetésben, hogy lehessen módosítani. Szerinte ha minden úgy maradna, ahogyan most van,  az  tragédiát jelentene. A művészeti oktatás támogatásának elvonása az egész társadalom lelkivilágát teszi tönkre, a kéttannyelvű oktatással tervezett lépés olyan, mint a szlovák magatartás.
- Bízom abban, hogy végül felülkerekedik a józan ész. Ha nem? Ezt az ágazatot nem lehet tovább rombolni.  Ha mégis így történik, annak nem tudom, mi lehet a vége... Nehezen, de rákényszerítjük a politikát arra, hogy őszintén beszéljen és tárgyaljon.
A fiúkollégiumban megjelentek egy tiltakozó nyilatkozatot is aláírhattak. Ennek lényege, hogy a Pedagógusok Szakszervezete elutasítja az oktatásból történő újabb forráskivonást,  szerintük nem lehet tovább a tanárok lelkiismeretére és gyerekszeretetére számítani.

Nyilatkozattot adott ki a médiának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is, ők törvényességi vizsgálatot kezdeményeztek a városi költségvetés miatt. Szerintük a város közgyűlése súlyos jogsértést követett el, mert a jelenleg érvényben lévő költségvetés nem felel meg a tervezésre vonatkozó kötelező jogszabályi előírásoknak.
Warvasovszky Tihamér, Fehérvár polgármestere így reagált a pedagógusok fellépésére: "Meggyőződésem, hogy a mindenkori költségvetésnek biztosítania kell az oktatáshoz szükséges forrásokat".  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!