Tegyen jót! Apró adományok kellenének

FMH - Mára elült a megnyitó ünnepi zaja, elfogytak az induláskor tömeges gratulációk, maradtak a hétköznapok. A csókakői Autifarmon nyitás óta is fejlesztettek, de gondjaik is vannak.

Kocsis Noémi


A farmot tavaly adták át, az ott élők mindent megtesznek, hogy önállóan fenntartsák magukat
Fotó: FMH

Az Autifarm majd' egy évvel ezelőtti ünnepélyes megnyitóján talán csak tető alá hozói sejtették, hogy az udvarias gratulációk mögött kőkemény hétköznapok várnak rájuk. Az Autifarm épületeit  a foglalkoztatót, majd a jelenleg 13 autista fiatal mindennapi életterét jelentő lakóotthont  részint pályázatokból, részint a beköltözők szüleinek egyszeri, többmilliós befizetéseiből építtették és rendezték be, a lakók havi hozzájárulást is fizetnek, a működtetés azonban sokkal többe kerül, mint eredetileg látni lehetett. Ráadásul apadoznak az állami támogatások is - legutóbb, augusztusban az akkreditált bértámogatást fagyasztotta be a kormány határozatlan időre, így a fogyatékkal élőket foglalkoztatók jelentős kieséssel számolhatnak. A két vezető, Habalin Csilla és Pásztorné Anikó (a szülői egyesület elnöke) mégis mutat nekünk egy sor új dolgot, amelyek a megnyitót követően készültek el.
Először is, már áll az akadálymentes panzió, s a főépület emeletén a szintén vendéglátásra alkalmas nyolc szoba, nagy közösségi térrel. A hegy felőli oldalon szép kertet létesítettek, ez egy budapesti gyógyszerforgalmazó 30-40 önkéntese és a foglalkoztatott fiatalok közös munkája. A cég egy munkanapot, az összes eszközt és anyagot ajánlott támogatásként, közel egymilliós értékben.

Folyton pályáznak, a legnagyobb gond mégis a működtetés, a rezsiköltségek kifizetése, s erre nincs finanszírozási pályázat - mondja Csilla és Anikó.
Igen sokaktól kaptak eddig adománytárgyakat. Most célzottabb kérésük lenne: téli tüzelőre, földművelési eszközökre (csillagkapa, talicska, öntözőcsövek), gyümölcsfákra, kerítésanyagra, karámépítéshez szükséges akácrönkökre lenne szükségük. Az épületekben a lakók biztonsága miatt csak méretre készült, beépített bútorokat használhatnak, asztalosuk megcsinálná ezeket, ha kapnának bútorlapot, faanyagot. Számítanának egy önkéntes villanyszerelőre, aki elvégezné e munkát a panzióban, s lakóik örülnének sporteszközöknek,  bordásfalnak, szobabiciklinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!