Cozma-gyilkosság: Sz. Iván megúszhatja garázdasággal?

Veszprém, Székesfehérvár - A Cozma-gyilkosság után napokig Sz. Ivánt kereste a rendőrség, a legtöbben őt tartották főbűnösnek. Ügyvédje szerint legfeljebb garázdaság lehet a vád.

Tihanyi Tamás

A rendőrségnek a Marian Cozma-üggyel kapcsolatos   legutóbbi hivatalos közlése szerint bizonyítani tudják, ki szúrta le február 8-án Veszprémben a sportolót, és ki volt az a két másik ember, aki ebben segített neki. Derzsy Péter, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, információjuk van a gyilkosság minden  másodpercéről. A hét gyanúsítottból ötnek a veszprémi bíróság meghosszabbította előzetes letartóztatását,  közülük bárki legközelebb november közepén szabadulhat.
Óvatosságra int a rendőrségi bejelentésekkel kapcsolatban az egyik letartóztatott, Sz. Iván védője, Drescher Ivor székesfehérvári ügyvéd (képünkön). Ő volt az, aki bekísérte  február 13-án a magát feladó  korábban napokig   megyeszerte hajkurászott  gyanúsítottat.  
-  Sz. Iván már akkor hétórás,  részletes vallomást tett - mondta az ügyvéd. - Ennek az volt  a lényege, hogy a diszkóbeli verekedésnél jelen volt, de kezdeményezőként nem lépett fel, sőt megpróbálta elejét venni annak, hogy nagyobb baj történjék. Marian Cozmával semmiféle kontaktusba nem került. A lenti verekedésnek úgy lett vége, hogy a kidobóemberek felszorítottak mindenkit az utcára, ott volt  a másik verekedés. Sz. Iván azonban felfutott a felső szintre, szólni a többieknek, s mire újra leért, az áldozatot már a földön fekve látta.
Ez Sz. Iván gyanúsított védekezésének az alapja. Az eljárás során mindezek mellett végig kitartott, a helyszíni kihallgatások alkalmával és N. Győzővel való szembesítésekor is. A rendőrség azonban továbbra is három pontban gyanúsítja, mint társtettest: emberölés bűntettével  (Marian Cozma meggyilkolása miatt), életveszélyt, illetve maradandó fogyatékosságot okozó testi sértésért (a súlyosan megsérült Ivan Pesics és Zsarko Sesum sérülése miatt).
Drescher Ivor azonban rámutatott:  a társtettesként elkövetett bűncselekmény gyanúja azt feltételezi, hogy a szándékos bűncselekményt az elkövetők egymás tevékenységéről tudva,  közösen valósítják meg.  Az ügyvéd szerint már nem lehet beszélni szerelemféltésről, területfoglalásról, zsarolásról, védelmi pénzek beszedéséről; diszkós verekedés esetében egy ilyen vád csak nehezen bizonyítható. Hozzátette,  a rendőrségen  komoly társadalmi nyomás van.   Drescher Ivor úgy látja, Sz. Iván ellen legfeljebb  garázdaság lehet a bíróság előtt a vád, s ügyében az iratismertetés jelenthet fordulópontot.  

A Cozma-gyilkossággal kapcsolatos korábbi anyagainkat itt olvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!