Béren felüli juttatás? Nesze semmi, fogd meg jól!

Székesfehérvár - Míg néhány hónappal korábban a kis és közepes cégek háromnegyede számolt béren felüli juttatással, ez az arány mostanra kétharmadra csökkent.

B. Kiss László

Jelentősen csökkennek a kis- és középvállalkozások által nyújtott béren kívüli juttatások: a cégek több mint harmada semmilyen formában nem fogja ezeket alkalmazni. A juttatások közül továbbra is az étkezési hozzájárulás a legnépszerűbb - ez a megállapítás vonható le abból a vizsgálatból, melyet a K H és Gfk közösen végzett 700, egymilliárd forint éves árbevételt el nem érő, magyarországi székhelyű gazdasági társaság bevonásával.

Mint ismert: az Országgyűlés korábbi döntése szerint jövőre az adómentes természet- és pénzbeni juttatások adómentessége csaknem teljesen megszűnik, ám az általános, 54 százalékos adómérték mellett bevezetnek egy kedvezményes, 25 százalékos kulcsot is. Előbbi a többi között a hidegétel-utalványokra és a csekély értékű ajándékokra vonatkozik, utóbbi pedig az üdülési csekkekre, a melegétel-utalványokra, valamint a helyi közlekedési bérletekre. Ezek mellett kedvezményes adó terheli a munkáltató önkéntes pénztári befizetését, az iskolarendszerű képzés finanszírozását, valamint a iskolakezdési támogatást. Adómentes marad a munkáltató által nyújtott kedvezményes számítógép- és internethasználat, miközben a munkaadó által biztosított lakáscélú támogatás adóterhet nem viselő járandóság lesz. A béren kívüli juttatások adóztatására vonatkozó kormányzati döntések jelentősen befolyásolják a vállalkozások által nyújtott juttatások tervezett mértékét. Míg akár három hónappal korábban is a cégek mintegy 72 százaléka kívánta alkalmazni ezeket, addig a az említett index legutóbbi, második negyedéves eredményei szerint az elkövetkezendő egy évben csupán 66 százalékuk kíván élni ezzel.

Jelentős eltérés mutatkozik azonban a béren kívüli juttatások mértékében a különböző méretű vállalkozások között. Míg az elkövetkezendő évben a mikrocégek csupán 62 százaléka tervez adni béren kívüli juttatást dolgozóinak, addig a kisvállalkozásoknak 70 százaléka, a középvállalatoknak pedig 78 százaléka nyújt majd ilyen juttatásokat.

A béren kívüli juttatások közül az étkezési hozzájárulás a legnépszerűbb, a megkérdezett vállalkozások közül minden második (47 százalék) tervez nyújtani az elkövetkezendő egy évben. Ezt követi a közlekedési hozzájárulás (34 százalék), majd a nyugdíjpénztári hozzájárulás (22 százalék). Üdülési csekket minden ötödik vállalkozás szándékozik adni dolgozóinak.

A recesszió nyomán értéküket vesztett magánnyugdíjpénztár megtakarítások hatása megfigyelhető a munkáltatók tervezett magánnyugdíjpénztári hozzájárulásaiban, hiszen tavaly ősz óta mind kevesebben alkalmazzák a dolgozók motiválására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!