A legszexibb szaxofonos nálunk fújja! Fotóval

Székesfehérvár, Veszprém - Igazi nemzetközi sztárparádét láthatott, láthat a közönség az idei Veszprémi Ünnepi Játékokon. Szombaton Candy Dulfer, a szaxofon hercegnője játszik.

Matók János

A feltűnően csinos  holland hölgy, Candy Dulfer 7 éves volt, amikor először színpadra  lépett, majd mindössze csak 14  éves, amikor a saját  zenekarát megalapította. Azóta már világhírű zenész lett, az idei  Veszprémi Ünnepi Játékok szombati sztárvendége.

- Ha azt mondom, hogy Dave Stewart és Lily Was Here, mi jut az eszébe, mire gondol vissza?

- Először is nagyon hálás vagyok Dave Stewartnak, mert amikor megkért, hogy játsszam el a Lily Was Here-t, még nagyon fiatal voltam, és csak itthon, Hollandiában voltam elismert zenész, előadó. Ez a dal indította el a nemzetközi karrieremet, és ezért nagyon sok köszönettel tartozom Dave-nek, mert ő volt az, aki hitt bennem, és a kezembe adta ezt a lehetőséget.

- Minek tudja be, a tehetségnek, a szorgalomnak, hogy világsztár lett?

- Azt hiszem, hogy ez több dolognak az összetevője is egyben. Természetesen egy kis szerencse is kellett hozzá, de nagyon sok munkával járt, és persze a tény, hogy nőként szaxofonon játszom, manapság is ritka, és felkelti az emberek érdeklődését. Aztán abban is hiszek, hogy nagyon fontos tényező: legyél kedves azokkal, akik körülvesznek. Én mindig megpróbálom inkább ezt az utat járni, mintsem hogy díváskodjak. Van, aki ezt kihasználja, de a legtöbben jó szájízzel gondolnak vissza rád, és később tárt karokkal várnak vissza.

- Miért a szaxofon, s miért nem fuvola vagy hegedű?

- Édesapám, Hans elismert szaxofonista itthon és Japánban. Én pedig elég fiatalon kezdtem, talán hatéves lehettem, és először csak olyan szerettem volna lenni, mint ő, de később beleszerettem a hangszerbe és a zenei életbe.

- Viszonylag hamar eljutott a csúcsra. Voltak, vannak irigyei a szakmában? Hogy érzi: megbecsülik, elismerik?

- Soha nem észleltem irigységet körülöttem, legalábbis szemtől szembe sohasem. De ahogy az emberek dolgozni látnak, észreveszik, hogy nem is olyan egyszerű az életem, elismerik, hogy megérdemeltem, amit elértem.

 - Az élőzene legnagyobb sztárjaival lépett már fel. Ki tette önre a legnagyobb hatást és miért? 

- Akikkel eddigi pályafutásom során együtt játszottam, azok közül hárman kiemelkednek: Prince  a zenéje és showman stílusa miatt, Dave Stewart azért, mert fantasztikus dalszerző, emellett nagyszerű ember, aki törődik másokkal és sokat is tesz értük. A harmadik az  Beyonce, akivel egy show erejéig egyszer együtt dolgoztam. Annak ellenére, hogy tehetséges fiatalként máris világhírnévre tett szert, lenyűgözött, mert abszolút két lábbal jár a földön, teljes mértékben kedves ember, ő sem az a dívatípus.

- Egyre gyakoribb vendég Magyarországon, mi ennek az oka? Mennyit látott eddig hazánkból, mennyire műértő az itteni közönség?

- Harmadszor lépek fel Magyarországon, s eddig kellemes emlékeim vannak, szeretek itt játszani. A közönség mindig jó móka, mindig kész egy jót bulizni. De amióta a párom magyar, azóta többet járok az önök hazájába, és rendkívül otthon érzem magamat. Az emberek vendégszeretőek, az ország is gyönyörű.

 - A mostani ünnepi játékokon sztárok serege lép fel. Mit jelent egy ilyen színvonalas rendezvény szereplőjének lenni, mit ígér a közönségnek?

- A felállás valóban nagyon erős, s ez mindig jobb teljesítményre ösztönöz, kihozza belőlem a legjobb teljesítményt. Amit ígérhetek: a zene funky lesz, sok új dallal a legutóbbi albumomról, ami nemrég jelent meg Funked up and Chilled out címmel. És természetesen a régebbi slágerek, így a Lily Was Here, a Pick up the pieces és a Sax a go go sem marad ki a műsorból. Nagyszerű muzsikusok alkotják a zenekart, az énekes és billentyűs Chance Howard Prince bandájából ismert. Itt lesz velem Hollandia jelenlegi legjobb jazztrombitása, Jan Van Duikeren, aztán a kitűnő gitáros Ulco Bed, és a hollandjamaikai származású énekesünk, Leona is.

- Slágerlisták csúcsa, több millió eladott album, világhírnév. Hiányzik még valami az életéből?

- Nem sok kívánságom maradt, miután szerencsés vagyok: azzal foglalkozom, amit a legjobban szeretek, és emellett a legjobb emberek vesznek körül. Nagyszerű zenészekkel játszom együtt, az édesanyám a menedzserem, aki mindig mellettem áll. Az édesapám a mentorom, és a párkapcsolatomban is nagyon boldog vagyok. Ezek után nem hiszem, hogy az élet ennél még sokkal jobb lehet. Csak egy dologban vagyok állandóan elégedetlen: azzal, ahogy  játszom. Lehet, hogy ez furán hangzik, de rettentően maximalista vagyok, magasra teszem a mércét, s ezért minden alkalommal megpróbálok jobb és jobb lenni. Úgy érzem, még sok dolog van, amit elérhetek.


Miért is világhírű előadó Candy Dulfer? Nos, egy kis ízelítő, hogy pályafutása során kikkel szerepelt együtt: Prince, Van Morrison, Maceo Parker, Blondie,  Dave Stewart (Eurythmics), Pink Floyd, Beyonce, Jimmy Cliff, Chaka Khan. A Lily Was Here 1989-ben hosszú ideig vezette az európai slágerlistákat. Az első szólóalbuma, a Saxuality több millió példányban kelt el, s Grammy-díjra is jelölték.  A  negyedik,   a For The Love Of You   negyven héten át szerepelt
a Bilboard listáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!