XIV. Királyi Napok: kilenc együttest hívtak meg

FMH - Hetvenhárom nap, öt óra, negyvenöt perc - amikor rákattintottam a Királyi Napok honlapjára, ennyi volt még (vagy már csak) hátra a népszerű néptáncfesztivál hivatalos kezdetéig.

Bokros Judit


A Táncházban idén várhatóan korábban kezdődnek a folkestek - ígérik a szervezők
Fotó: FMH-archív

A hagyományokhoz híven idén is augusztus 15-20. között rendezik meg a XIV. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivált, amelyről szerdán tartott sajtótájékoztatót a Táncházban a szervező Alba Regia Táncegyesület elnöke, Botos József, Ollerinyi Tamás fesztiváltitkár és a támogató székesfehérvári önkormányzat képviseletében Vargha Tamás tanácsnok. Utóbbi elmondta: a Királyi Napok igazán jogosult a fesztivál elnevezésre, éppen ezért is büszke a város arra, hogy a legfőbb támogatója lehet.

Botos József kifejtette, hogy a színvonal fenntartása már csak azért is fontos, mert idén elindul a fesztiválnak nevezett rendezvények minősítése, így meg kell felelni a szigorú követelményeknek. A rendezvény népszerűségét, elismertségét igazolva közölt néhány adatot a tavalyi fesztiválról: e szerint 46 ezer látogatót regisztráltak, honlapjukra pedig 42 ezerszer kattintottak a világ 30 országából. Az idei meghívottakról elárulta: Mongólia, Venezuela, Kenya és Thaiföld csoportjai újdonságnak számítanak, hiszen még nem látogattak Fehérvárra. Bulgária, Grúzia, Hollandia, Indonézia és Spanyolország már képviseltette magát nálunk, de ez alkalommal is biztosan újat tudnak mutatni. 

A programokról Ollerinyi Tamás beszélt, akitől megtudtuk: a nyitógála után meglepetés fáklyás felvonulásra készülnek, megszervezik a jól bevált Királyi Gyermekjátszót, lesz fotókiállítás és az együttesek is a szokásos módon mutatkoznak be augusztus 16-19. között a Városház téren és a Táncházban. Az újdonságot egy rajzpályázat jelenti, amit óvodás és kisiskolás gyerekeknek írtak ki, fődíja egy családi belépő a programokra. A fesztiváltitkár ezután egyenként mutatta be a meghívott csoportokat, s bízvást állíthatjuk: a kínálat remek. 

Lapunk kérdésére válaszolva Botos József elmondta, hogy a rendezvény költsége 40 millió forint, amelyet fele részben támogat az önkormányzat, a fennmaradó részt pedig pályázatokon nyert pénzből, illetve saját munkájukkal pótolják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!