Kastélysors: Fejér megyeieket is magánkézbe adnának

Budapest - Tíz kastély magánkézbe adását kezdeményezte sajtóinformációk szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetője.

B. Kiss László


Képünkön az iszkaszentgyörgyi Pappenheim-kastély
Fotó: FMH-archív

Tíz állami tulajdonban levő kastély magánkézbe adását kezdeményezte az országos sajtóban napvilágot látott információk szerint Tátrai Miklós,  a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója  Hiller István kulturális miniszternél, mert szerinte azok állaga  állami pénzek hiányában  fokozatosan romlik. A sajtóban napvilágot látott lista szerint  a tíz kastély közül négy  a soponyai Zichy-, az iszkaszentgyörgyi Pappenheim-, a dégi Festetics- és a lovasberényi Cziráky-kastély  a megyében található.  A tíz kastély közül többet - így  a dégit is - a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kezel. Az iszkaszentgyörgyi kastélyt a kilencvenes években csaknem teljesen felújították, egyik szárnyában nyolc osztályos iskola és művelődési ház működik. A Pappenheim-kastélyt  tudomásunk szerint  az állami tulajdonból csak törvénymódosítással  lehetne kiadni. Kezelői jogát az Orbán-kormány idején megpályáztatták, s ugyan hirdettek nyertest, ám a szerződés nem került aláírásra.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!