Világnap: évente tízezer gyerek tűnik el

FMH - Május 25-e az eltűnt gyerekek világnapja. Magyarországon évente mintegy tízezer esetben jelentenek be gyerekeltűnést a rendőrségen.

feol.hu

Az otthonukból elszökött, elcsalt gyerekek, a gyerekeket kereső hozzátartozók egy éve kérhetnek segítséget Magyarországon az ország egész területéről, minden hálózatból, napi 24 órában ingyenesen hívható segélyhívószámon. A 116 000 az eltűnt gyerekek harmonizált európai segélytelefonszáma. 2009 májusában az EU 10 tagországában működik ez a harmonizált szolgáltatás, amely egységesen a 116 000 hívószámon érhető el.
Magyarországon 116 000 segélytelefon hívásait a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány képzett munkatársai fogadják, akik praktikus és érzelmi segítséget nyújtanak a gyereket kereső hozzátartozóknak, és biztonságba segítik azokat a gyerekeket, akik elhagyták otthonukat.
A Kék Vonal segít a hatóságokkal való kapcsolattartásban, közvetítést ajánl, és a határokon átnyúló gyerekeltűnési ügyekben a Missing Children Europe (Eltűnt és Szexulálisan Kihasznált Gyerekekért alakult Európai Föderáció) tagjaként külföldi társszervezetek és hatóságok bevonásával segítséget nyújt. Olyan hívásokat is fogad a Kék Vonal, amely a gyerekek eltűnésének megelőzését célozzák, akár kétségbeesett gyerek keres alternatívát az otthonról való menekülés helyett, akár felnőtt kíván bejelentést tenni arról, hogy gyerek elszöktetéséről, elrablásáról, vagy annak előkészületéről van tudomása.
A Kék Vonal együttműködik minden olyan szervezettel és szakemberrel, akik hivatásszerűen gyerekekkel foglalkoznak, és akiknek szerepe lehet a gyerekek eltűnésének megelőzésében, eltűnés esetén a gyerek mielőbbi megtalálásában és a megtalálás után gyakorlati, érzelmi rendezésben.
[email protected] 

OS

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!