Sertésinfluenza-gyanú hazánkban is? Megfigyelés alatt egy Mexikóból hazatérő férfi

Székesfehérvár - Lapunk információi szerint a Fejér Megyei Szent György Kórházban megfigyelés alatt tartanak egy fiatal férfit, aki Mexikóból érkezett haza. Sajtótájékoztatóján időközben Falus Ferenc országos tiszti főorvos azt közölte, Magyarországon nincs sertésinfluenza-gyanús megbetegedés, de a hatóságok felkészültek a védekezésre.

feol.hu

Információink szerint a Fejér megyei kórház fertőző osztályán megfigyelés alatt tartanak egy férfit, aki Mexikóból tért haza. Lapunk megkereste a Fejér Megyei Szent György Kórházat, Csathó Barna, a kórház sajtóreferense kérdésünkre azt mondta, a hírt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja. A tájékoztatás jogát dr. Falus Ferenc országos tisztifőorvos magának tartja fenn.

Magyarországon nincs sertésinfluenza-gyanús megbetegedés, de a hatóságok felkészültek a védekezésre - közölte Falus Ferenc országos tiszti főorvos az MTI-vel. Nincs járvány, nincs izgalomra ok - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján a szakember.

A tiszti főorvos ugyanakkor arra kért mindenkit, aki Mexikóból tér haza Magyarországra, hogy ha bármilyen, betegségre utaló tünetet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz. Az orvosoktól pedig azt kérték: jelezzék az epidemiológiai központnak vagy a tisztiorvosi szolgálatnak, ha gyanús esettel találkoznak - fűzte hozzá.

Magyarországon hat olyan embert kezeltek eddig kórházban, akiknél felvetődött, hogy az új influenzavírust hordozzák, azonban a vizsgálatok után kiderült, hogy nem influenzásak - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.
Öten közülük Mexikóból, egyikük pedig Új-Zélandról érkezett. Székely Tamás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatait ismertetve elmondta, eddig 1300 gyanús eset regisztráltak, ebből Mexikóban 22, az Amerikai Egyesült Államokban 20, és Kanadában négy igazolt esetet tartanak számon.
A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a pandémiás (világjárvány) tervben nem rendeltek el a hármasnál - jelenleg is érvényben lévő szintnél - magasabb fokozatú riasztást. Ez azt jelenti, hogy utazási korlátozást nem kell elrendelni, azonban megkezdték az egészségügyi szolgáltatók kiértesítését és a Ferihegyi repülőtéren három nyelvű (angol, német, magyar)tájékoztató plakátokat helyeztek ki, de folytatja munkáját az influenza-figyelő szolgálat is.

A betegség tünetei megegyeznek az emberi influenza vírus okozta tünetekkel, így a lázzal, izomfájdalommal, torokkaparással, orrfolyással, egyes esetekben hasmenéssel. A betegség cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 7-10 nap, a legveszélyeztetettebbek pedig azok, akiknek gyenge az immunrendszere.
Az érdeklődők keddtől egy ingyenese hívható zöldszám is rendelkezésére áll: 06/80-204-217, ezen kívül pedig az ÁNTSZ honlapján is információkhoz lehet jutni.

Bajnai Gordon miniszterelnök időközben írásos tájékoztatást kért a sertésinfluenzáról az illetékes hatóságoktól az egészségügyi miniszteren keresztül; Gráf József szakminiszter a nap folyamán arról beszélt az MTI-nek: az agrártárcának nincs közvetlen teendője a sertésinfluenzával kapcsolatos ügyekben, azt egyértelműen humán-egészségügyi kérdésnek tekinti, mivel Magyarországra sem az Egyesült Államokból, sem Mexikóból nem hoznak sertéshúst, és oda sem szállítanak.
Az egészségügyi minisztérium közleményében arra hívta fel a figyelmet: az uniós országok intézkedéseinek megfelelően nincs jelenleg utazási korlátozás, az utazóknak az adott ország egészségügyi előírását kell betartaniuk. Aki Mexikóból, illetve az Egyesült Államokból érkezik haza, és 8-10 napon belül influenzaszerű tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz, és megbetegedéséről tájékoztassa a tisztiorvosi szolgálatot is a szükséges vizsgálatok elvégzése érdekében. 
A Magyar Sertéstartók Szövetsége azzal nyugtatta a közvéleményt, hogy semmilyen élelmezésügyi kockázat nem merül fel a magyar sertéshússal szemben a mexikói sertésinfluenza megbetegedések kapcsán, kiemelve: a hazai telepek állategészségügyi szempontból teljesen zártak, ezért a magyar sertéshús biztonsággal fogyasztható.
 Eközben egy szakember azt is kétségbe vonta, hogy magának a kórnak bármi köze volna ezekhez az állatokhoz: Tóth Péter debreceni kutató, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke szerint sem a sertésektől, sem azok húsától nem lehet sertésinfluenzát kapni, a betegség cseppfertőzéssel emberről emberre terjed, így a megbetegedésekről szóló híreket nem sertéstelepek és sertéshús bemutatásával kellene illusztrálni a sajtóban, hanem zsúfolt tengerpartokkal, repülőterekkel. 
A sertésinfluenzának annyi köze van a sertésekhez, mint a bárányhimlőnek a bárányokhoz - szemléltette a helyzetet a szakember.   
A spanyol egészségügyi minisztérium időközben megerősítette az ország első sertésinfluenzás megbetegedését. Ez egyben az első megerősített európai fertőzés is. Trinidad Jiménez tárcavezető közölte, hogy a beteg egy fiatalember, aki a közelmúltban tért haza mexikói tanulmányútról, de jól reagál a kezelésekre.
A sertésinfluenza felbukkanása a világ különböző részein óhatatlanul felveti a kérdést, hogy ez már az a nagy járvány, amelytől tartani kell? Vajon ez az az új vírus, amely emberek millióit öli meg, ahogy ez világméretű járványok esetében történt 1918-ban, 1957-ben és 1968-ban? A kérdésre az a gyors és rövid válasz, hogy korai még ezt megmondani. Michael Osterholm, az amerikai Minnesota Egyetem ismert influenza járványügyi szakértője szerint a kérdés megválaszolását az teszi összetetté, hogy félúton vagyunk egy jelentős, de eseménytelen, talán hetek alatt kimúló, soha vissza nem térő közegészségügyi jelenség és egy globális influenzajárvány kezdete között.
Mexikóban mára százháromra emelkedett a gyaníthatóan az új típusú sertésinfluenza következtében elhunyt emberek száma, 1614 embert kezelnek influenzaszerű tünetekkel, közülük négyszázat kórházakban.  Az ország északi szomszédja, az Egyesült Államok  egészségügyi hatóságainak egy illetékese szerint hazájának a sertésinfluenza súlyosabb eseteivel is számolnia kell, sőt az e kórból adódó halálesetek sincsenek kizárva - jelentette ki az amerikai egészségügyi hatóságok egy magas rangú illetékese.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!