Bezárják a csurgói iskolát?

<strong>Móri kistérség</strong> - Rendkívüli ülést tartott hétfőn a Móri Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa, a fehérvárcsurgói általános iskola esetleges bezárásának ügyében. A tanács végül visszaadta az iskola fenntartását a településnek.

Deák Balázs

Amint az a hétfői rendkívüli kistérségi ülés folyamán kiderült, a fehérvárcsurgói általános iskolában az utóbbi időben, mintegy húsz fővel csökkent a tanulói létszám. Emiatt a korábbi kiemelt normatív támogatást már nem kapja meg az iskola, az önkormányzat költségvetéséből pedig   közel 10 millió forint hiányzik a biztonságos működtetéshez.  A fehérvárcsurgói képviselő testület ennek ellenére  kinyilvánította,  1-8 osztállyal indul a  2008-as tanév is, ám a forrást már nem biztosította mindehez.

Amint azt Szekercés Anna ügyvédnő bevezetőül  elmondta:  az ülés előtt összeállított határozati javaslat  négy megoldási  variációt tartalmaz. Az első szerint, Fehérvárcsurgó képviselő testülete biztosítékot ad a finanszírozásra, azaz a képviselők megkeresik a hiányzó összeget a költségvetésben. A második lehetőség, hogy  osztályösszevonásokkal érnek el megtakarításokat. Meglátása szerint azonban,  a társulási megállapodás megkötésekor  a felek azt vállalták, hogy az esélyegyenlőség biztosítása érdekében a  kistérségben mindenhol azonos színvonalú oktatást biztosítanak a diákok számára. Az osztályösszevonások viszont sértik ezt a jogot. További lehetőséget jelenthet, hogy a társulás visszaadja Fehérvárcsurgónak a fenntartási jogot. Ám önmagában ez az út sem  járható, a település egyedül nem tudja fenntartani az iskolát. Ennek megfelelően a negyedik alternatíva:   a kistérség átszervezi az  oktatási intézményrendszerét, vagy úgy, hogy az alsó tagozat helyben maradása mellett megszünteti az 5-8 osztályt, vagy bezárja  a teljes iskolát. Ez a döntés 76 csurgói tanulót érintene.

Az ügyről a Hírlap keddi számában olvashatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!