Bulvár

2016.07.24. 09:47

Agyrázkódást szenvedett, már kézből eszik a megmentett ritka szépségű kis jégmadár!

Sukoró-Kisbér - Szívmelengető összefogással mentették meg azt a gyönyörű kis jégmadarat, amely nekirepült egy ablaknak és a földre zuhanva majdnem elpusztult.

Házi Péter

Egy kisbéri ház udvarán találta meg az ott lakó férfi azt az alig 15 grammos kis jégmadarat, amely minden bizonnyal az üvegnek repült s agyrázkódást szenvedett.

Az illető azonnal hívta a fehérvári-sukorói vadmadárkórházat, pontosabban Horváth Hellát, s a szervezet egyik aktivistája, Csoknyay Zsolt azonnal a reszkető kis madárért indult. A türkizkék-narancssárga színekben pompázó madár, hála az összefogásnak, még időben szakértő kezek közé került: Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház vezetője a sukorói kis műtőben vette kezelésbe a tollas drágakövet:

A  jégmadár és Berkényi Tamás állatorvos

- Húsz éves pályafutásom alatt még soha nem láttam ilyen gyönyörű madarat, soha nem volt még dolgom jégmadárral, amely egyébként nagyon ritka, fokozottan védett faj - mondta a feol.hu-nak Tamás, aki a nagyobb madarakhoz, gólyákhoz, hollókhoz, baglyokhoz és héjákhoz "van szokva". A jégmadár koponyája a vizsgálatok alapján nem törött el, de ahogy a csőr nekiütődött az ablaknak, ez a behatás az agy felé továbbgyűrűzött, ezért feltehetően ödéma alakult ki az agyban.

- Az első két nap kritikus volt, kapott infúziót, nyomáscsökkentő szereket, ma már megeszi a kis halaka, amit adok neki, egyértelmű a javulás - mondja Berkényi Tamás, miközben a madárka begyéhez nyomja az ujját, az meg mintha valami megszelidített papagáj lenne, azonnal ráül a férfi ujjára. Ez azonban nem annyira jó jel, hiszen vadmadárról van szó, valószínűleg még az őt ért trauma hatására ilyen zavarodott. A terv az, hogy ha minden rendben megy, néhány napig még  megfigyelés alatt tartják a repülő csodát, aztán a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembereihez kerül, akik egy, a madár számára megfeleő helyen újra szabadba engedik a kis tüneményt. Reméljük, minden rendben lesz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!