Bodajk

2013.11.25. 18:55

Krimi Csurgón, Bodajkon félnek a lakosok

Betörőktől retteg a fél falu, a rendőrség szerint fél év alatt öt betörés történt a községben.

B. Kiss László

Sorozatos betörések tartják rettegésben Fehérvárcsurgó lakosait – erről a község polgármeste, Schmidtné Cser Viktória számolt be lapunk tudósítójának. A tettesek teljesen elszemtelenedtek: amíg egy alkalommal a riasztásra kiérő rendőrök az Ady Endre utcában helyszíneltek, a tettesek a közeli Ifjúság utcában hajtottak végre betörést. Egy harmadik utcában a házból kilépő szomszéd zavarta meg a bűnözőket, akik akkor már nekitámasztották a létrát a falnak az emeleti fürdőszoba ablakánál.

A betörőket feltehetően helyi tippadó segíti, legalábbis erre lehet következtetni az alábbi esetből. A ház egyedül élő tulajdonosa két hétig szabadságon volt, majd aznap, amikor először ment dolgozni, feltörték az otthonát.

Különösen az idős emberek rettegnek, van, aki már az idősek napi ünnepségre sem akar elmenni, mert fél: amíg odalesz, kifosztják a lakását.

Fehérvárcsurgón az emberek az utóbbi hetek óta fokozottabban figyelnek a másik portájára (Fotó: FMH-archív)

A polgármester múlt hétfőn, azaz november 18-án este – a helyzetre való tekintettel – megbeszélést hívott össze, ahol a polgárőrök, lakosok, önkormányzati képviselők és a körzeti megbízott volt jelen. Az itt elhangzottak alapján elmondható: nem csupán az elöljáró vélekedik úgy, hogy a betörők, amíg le nem fülelik őket, ismét próbálkozni fognak. A polgármester attól tart a legjobban, hogy esetleg valakinek bántódása esik, ha véletlenül otthon tartózkodik, amikor a betörők ismét akcióba lépnek. Fehérvárcsurgó polgárai hatékony rendőri fellépést sürgetnek. Ennek érdekében a polgármesterasszony – mint lapunknak elmondta – levélben kívánja megkeresni a területileg illetékes móri rendőrkapitányt, és azt fontolgatja: szórólapon tájékoztatja a falu lakosait arról, kiket riaszthatnak, ha bármi gyanúsat észlelnek.

A veszély ugyanakkor összefogásra késztette a fehérvárcsurgóiakat, akik az utóbbi hetekben fokozottabb figyeltek a szomszédos ingatlanokra is.

Lapunk információ szerint, több betörés történt a szomszédos Bodajkon, amikor pedig a tetteseket megzavarták Csurgón, azok Isztiméren követtek el bűncselekményt.

Schmidtné Cser Viktória (Fotó: FMH-archív)

A PLT újságolvasást népszerűsítő, középiskolás programjában részt vevő Török Daniella, a móri Táncsics gimnázium diákja „Félelemben élő lakosok” címmel küldött a programhoz kapcsolódó Sétatér rovat számára cikket. Ez arról szól, hogy az elmúlt pár hónapban igen sok betörés történt Bodajkon.„Nagyon sokan rettegve hajtották álomra a fejüket, szinte ébren aludtak. Azóta szerencsére elfogták a tetteseket” – írja a középiskolás. A diáklány három bodajki lakost is megszólaltatott, akik – többek közt – elmondták: volt olyan is, aki reflektort szereltetett a ház oldalára, s az emberek értesítették egymást, ha idegen járkált az utcán.

Németh-Kész Mónika

A fentiekkel megkerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkaptányságot, ahol az alábbi tájékoztatást kaptuk Németh-Kész Mónika rendőrőrnagytól, a főkapitányság szóvivőjétől.Fehérvárcsurgón az elmúlt hat hónapban összesen öt betörés történt. Ezek közül júniusban egy, míg októberben egy éjszaka alatt három. Mind a négy esetben melléképületbe törtek be, Az ötödik eset november közepén történt, amikor egy családi házból pár ezer forint értékben tulajdonítottak el készpénzt, illetve vásárlási utalványt. A nyomozás mindegyik esetben ismeretlen tettesekkel szemben zajlik. Bodajkon az elmúlt időszakban szintén voltak betörések – erősítette meg a szóvivő. A nyomozás azonban ott is ismeretlen elkövetőkkel szemben zajlik.

A Móri Rendőrkapitányság több szálon végez adatgyűjtést, ezzel kapcsolatban azonban további részleteket a nyomozás sikeres befejezése érdekében nem árulhatott el a szóvivő. A rendőrkapitányság közterületen szolgálatot teljesítő állománya körében erőátcsoportosítás is történt az állampolgárok szubjektív biztonságérzetének erősítése érdekében a két település vonatkozásában, főként a veszélyeztetett éjszakai órákra koncentrálva, miként a szóvivő fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!