Belföld

2009.06.10. 12:57

Veszélyben a betegellátás

A Magyar Kórházszövetség szerint a 2009-ben rendelkezésre álló pénzből nem lehet elfogadható színvonalon működtetni a kórházakat - olvasható abban az állásfoglalásban, amelyet a szövetség szerdai rendkívüli közgyűlése után adott ki, ahol több mint száz kórház képviseltette magát.

feol.hu

A közgyűlésen elhangzott miniszteri tájékoztató alapján a kórházak vezetői azzal szembesültek, hogy 2009-ben több mint tíz százalékkal kevesebb pénz jut az intézmények működtetésére - írták.
Szerintük emiatt a kórházakat elfogadható színvonalon működtetni nem lehet, a várhatóan bekövetkező intézményi csődökért sem a kórházvezetők, sem a betegellátásban résztvevők felelősséget nem vállalnak.
Közölték: az új finanszírozási módszer nem megfelelő és arra kérik a kormányt: ésszerű struktúrát alakítsanak ki, hogy ily módon több pénz jusson az intézményeknek a betegek ellátására.
Emiatt azonnali intézkedéseket szorgalmaznak. Szakmai tárgyalásokat folytatnának  a szakmai szervezetek bevonásával. Partnerek az indokolatlan teljesítménynövekedések ellenőrzésében, de tiltakoznak az általánosítások ellen. Azt szeretnék, hogy az Egészségbiztosítási Felügyelet ne szankcionálhasson a finanszírozási hiányból eredő zavarok miatt.
Emellett azt is kérik, hogy a minimumrendeletet a betegbiztonság figyelembe vételével igazítsák a forrásokhoz, továbbá, hogy függesszék fel a nyugellátásról szóló törvény egészségügyi-ágazati alkalmazását. Azt is szeretnék, hogy a gyógyszergyártói befizetéseket azonnal csoportosítsák át az intézmények részére.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!