Belföld

2011.01.30. 08:53

Tállai: jövőre pénzügyileg tiszta lappal indulhatnak az önkormányzatok

Budapest - Jövőre pénzügyileg tiszta lappal indulhatnak az önkormányzatok, ez azt jelenti, hogy az állam még az idén fel kívánja számolni a szektor működési nehézségeiből fakadó adósságokat - közölte a Belügyminisztérium államtitkára az MTI-nek adott interjújában.

MTI

Tállai András elmondta, a 2011-es költségvetésben 31 milliárd forintot különítettek el a működési nehézségekkel küzdő önkormányzatok egyedi támogatására. Hozzátette: ebből a keretből csak a működési jellegű adósságokat kívánják felszámolni, a más célú hitelfelvételeket, kötvénykibocsátásokat ez nem érinti.

Közölte, az idén újra akarják szabályozni az önkormányzatok helyét és szerepét az alkotmányban, majd ezt követően egy új önkormányzati törvényben.

Mint fogalmazott, ez számos kérdést felvet, köztük azt: szükséges-e, hogy a legkisebb településeknek is önálló polgármestere, képviselő-testülete, bizottságai és jegyzője legyen.

Azt kell mindenekelőtt tisztázni, milyen típusú önkormányzatokra van szükség Magyarországon - fűzte hozzá.

Elmondta, alternatíva lehet, hogy a kisebb lélekszámú településeket akár választott elöljárók is vezethetnék, így ezeknek a kistelepüléseknek nem lenne sem képviselő-testülete, sem bizottsága.

Az elöljáróknak ugyanaz lenne a feladata, és ugyanolyan jogai lennének, mint a polgármesternek és a képviselő-testületnek, így az adott település érdekeit kellene képviselniük. Jelezte: ismernek jó nemzetközi példákat, ezeket tanulmányozni fogják.

Tállai András ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, ha ezen a szinten változtatnak az önkormányzati rendszeren, akkor az "alapjaiban megváltoztatja az egészet".

Elmondta, a következő ciklustól várható változásokat az indokolja, hogy jelenleg egy szétaprózódott és nagy költségekkel terhelt rendszer van Magyarországon. Az "én váram" szemlélet helyett a térségben való gondolkodás kerülhet előtérbe - fogalmazott.

Az államtitkár szerint meg kell nyitni a főváros és a kerületek viszonyának vitáját is, és szükség van egy új fővárosi törvényre, ám ennek részleteiről az érdekeltek bevonásával történő konzultáció után érdemes beszélni.

Tállai András szólt arról is, hogy jövőre a pénzügyi szempontból rendbe tett önkormányzatoknak már kevesebb feladata lesz, hiszen számos hatáskör átkerül a kormányhivatalokhoz, illetve a későbbi járási hivatalokhoz.

Elmondta, az igazgatási feladatok mellett a közoktatás is állami feladat lehet, és az egészségügyet is szeretnék önkormányzati szempontból rendezni, így a jövőben már csak a tipikusan helyhatósági feladatok maradnak helyben. Ezáltal egy sokkal hatékonyabb költségvetésű, az állam által jobban finanszírozott önkormányzati rendszer jön létre vélhetően már 2012-ben - tette hozzá.

Az önkormányzatok nem működési célokat szolgáló hiteleivel, kötvénykibocsátásával kapcsolatban azt mondta: ezt át kell tekinteni és alaposan fel kell mérni, majd amikor már egyértelműen látható a probléma nagysága, koncepciót dolgoznak ki.

Elmondta, azt szeretnék, ha a jövőben az Állami Számvevőszéknek vagy valamelyik miniszternek is szerepe lenne az önkormányzatok hitelképességének a vizsgálatában, a hitelfelvétel engedélyezésében.

Az államtitkár úgy látja, az önkormányzati vagyonnal rosszul vagy felelőtlenül gazdálkodó közéleti személyekkel, polgármesterekkel vagy képviselő-testületekkel szemben szankciót kellene alkalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!