Belföld

2009.07.03. 03:56

Megnyílt a Capa-kiállítás - exkluzív anyag a világhírű fotós munkáiból

A világhírű magyar származású fotográfus, Robert Capa képeit tartalmazó, nemrég Magyarországra került gyűjteményből nyílt kiállítás csütörtökön este a budapesti Ludwig Múzeumban. "Hazatért a magyar kultúra egy kiemelkedő szereplőjének egy kiemelkedő gyűjteménye, mondhatnám a magyar kultúra (...) egy darabja tért haza" - fogalmazott a megnyitó ünnepségen Bajnai Gordon miniszterelnök.

feol.hu


Egy látogató nézi Robert Capa: A D-napon partra szálló amerikai csapatok első hulláma, Normandia, Colleville-sur-Mer közelében című fotóját
Fotó: MTI

A tárlatot a kormányfővel együtt megnyitó Hiller István oktatási és kulturális miniszter azt hangsúlyozta, hogy ennyi Capa-képet és ezeket a fotókat Európában sehol máshol nem láthatja a közönség, és a világon is csak három helyen: New Yorkban, Tokióban és Budapesten.
A Magyar Nemzeti Múzeum a kormány 300 millió forintos támogatásával fél évvel ezelőtt vásárolta meg a Capa-hagyatékot gondozó New York-i International Center of Photographytól (ICP) a több mint ezer darabos gyűjteményt, melynek gerincét 937 darab mesterkópia jelenti. Ezek közül 206-ot láthat a közönség - néhány más alkotással együtt - a tárlaton, amely kronologikus sorrendben követi az 1954-ben elhunyt fotográfus karrierjének meghatározó állomásait.
A nagyszabású kiállítás október 11-ig látható Budapesten, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban, majd egy 13 várost érintő országjárásra indul.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!