Belföld

2011.11.16. 16:17

Megállapodást kötött az UNESCO-val a kormány

Az oktatás, a tudomány, a kultúra és a szociális ügyek területére kiterjedő együttműködési megállapodást írt alá Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) főigazgatója szerdán Budapesten.

MTI

A közös szándéknyilatkozat aláírása után tartott sajtótájékoztatón Réthelyi Miklós emlékeztetett: jelentős esemény, hogy a magyar UNESCO-nagykövetet, Bogyay Katalint a szervezet 36. közgyűlése elnökének választották.

Irina Bokova elmondta: főigazgatóként ez az első hivatalos látogatása Magyarországon, amelynek során részt vesz a Tudomány Világfórumán is. Az UNESCO vezetője a nemzeti erőforrás miniszter mellett találkozott Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, és csütörtökön megbeszélést folytat Orbán Viktor kormányfővel is.

Bogyay Katalin a szerdán aláírt egyezményről elmondta, annak kidolgozásában magyar részről részt vett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkársága, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága.

A dokumentum a korábbi együttműködési megállapodásokat igazítja bővebb formában a mai világ kihívásaihoz, és összesíti a jövőbeli együttműködés lehetőségeit és formáit - fűzte hozzá a kultúrdiplomata, aki az új elemek közül kiemelte egy Magyarországon létrehozandó nemzetközi roma oktatási és kulturális központ tervét.

Bogyay Katalin a konkrét kihívásokra kitérve megemlítette a világörökség és a bioszféra védelmével kapcsolatos feladatokat.

Az UNESCO október 25. és november 10. között megtartott közgyűlésének eredményeit ismertetve a kultúrdiplomata közölte: 2012-ben az UNESCO Szentágothai János anatómus és Solti György karmester, majd 2013-ban Robert Capa magyar származású fotográfus születésének 100. évfordulóját ünnepli.

Mint hozzáfűzte, a jövő évtől február 17. a rádió, április 30. pedig a jazz világnapja lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!