Belföld

2009.10.03. 11:04

Jöjj és Lásd! Gyalogos roma menet indult Jászladányból Budapestre

Jászladány – Szimpatizánsai élén Jászladányból gyalog indult Budapestre szombat délelőtt Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke, hogy így demonstráljon a magyarországi cigány kisebbség kirekesztése ellen.

MTI

A Jöjj és Lásd! – gyalogos menet Jászladányból Budapestre elnevezésű akció keretében Kállai László mellett a szervezet néhány tucat aktivistája és szimpatizánsa kelt útra, hogy terveik szerint október 11-én, vasárnap - az ország minden tájáról hozzájuk csatlakozókkal együtt több ezres demonstráló tömeggé duzzadva - megérkezzenek Budapestre, a Hősök terére.

A tüntetők onnan vonulnak majd át a Sándor-palotához, hogy átadják Sólyom László köztársasági elnöknek a Magyarországon élő romákat érintő hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakozó petíciójukat – közölte indulás előtti sajtótájékoztatóján Kállai László.
   

Az elnök hangsúlyozta, kiáltványuk elsősorban a közoktatásban tapasztalható szegregáció felszámolását sürgeti, de szót emel az igazságszolgáltatásban, az egészségügyben, a médiában és számos egyéb területen érzékelhető kirekesztés ellen is.
   

A három éve tartó országjáró kampány alatt hetvenöt iskolában jártan és "a látottak lesújtóak. Az önkormányzatok fittyet hánynak a törvényekre. Tetveseknek, büdöseknek koszosaknak bélyegzik gyermekeinket. Mocskos szájú polgármesterek szidják és rágalmazzák az édesanyákat. Ezt pedig nem tűrjük tovább, nem vagyunk mi állatok" – fogalmazott Kállai László.
   

Ha kell, hagyományt teremtenek ebből a kezdeményezésből, és évente újabb menettel követelnek maguknak egyenlő jogokat és egyenlő bánásmódot – tette hozzá.
   

Kállai László kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy reményei szerint ez az akció a rendszerváltás óta a legjelentősebb roma megmozdulás lesz Magyarországon. Ami pedig a hatását illeti, már azt is eredménynek értékelik, ha az államfő átveszi petíciójukat, és szorgalmazza a benne foglaltak megvalósítását - mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!